Besöksmål Besöksmål

Du kan besöka fästningen. Läs mer på:
carlsten.se
carlstenssoldathotell.se

Carlstens fästning ligger på ön Marstrand i Bohuslän, som blev svenskt genom freden i Roskilde 1658. Då byggdes en provisorisk skans av jord och timmer på öns högsta punkt ovanför staden. 

Två år efter freden i Roskilde, alltså 1660, började en mindre fästning i sten att uppföras. Den bestod av ett fyrkantigt kanontorn omgivet av fästningsmurar, och döptes till Carlsten efter den dåvarande kungen Carl X Gustav. Anläggningen byggdes sedan ut successivt genom århundradena och stod inte färdig förrän 1860. Fästningen har även fungerat som fängelse, med den beryktade och omskrivne tjuven Lasse-Maja som mest kände fånge.

Efter kriget mot Danmark 1676–79 inleddes arbetet med en mycket större fästning, under ledning av Erik Dahlberg. Konstruktionsarbetet startade 1682, men inte förrän 1860 rapporterades anläggningen vara helt färdigbyggd. Carlstens fästning betraktades vid denna tid som en av Europas starkaste fästningar.

Carlstens fästning, centraltornet. Ett runt torn inbyggt i en fyrkantig byggnad, allt i sten. Sommar och blommande rosor.

Foto: Kjell Holmner

Lasse-Majas fängelse

Fästningen har även fungerat som fängelse och som mest satt här 232 fångar. Den mest beryktade var "Lasse-Maja", som fördes hit 1813. Han hette egentligen Lars Larsson Molin och fick sitt smeknamn av att han ofta klädde sig i kvinnokläder när han begick sina brott.

De sista fångarna fördes bort från Carlstens fästning 1858 då krigshotet, på grund av Krimkriget, var stort. Man ville inte ha grova brottslingar på en av landets viktigaste fästningar.

Fyr, skeppsgosseskola och radarstation

Carlstens fästning har också haft andra funktioner. Världens första roterande fyr installerades på fästningstornet 1781. Den ersattes 1868 av fyrtornet Pater Noster på Hamneskär.

I början av 1900-talet hade Skeppsgossekåren i flottan en skola för 200 pojkar i fästningen. I tornet fanns också under trettio år, fram till 1993, en kustspaningsradarstation.

Utforska fästningen idag

Ända sedan sekelskiftet 1900 är Carlstens fästning ett uppskattat turistmål. Byggnaden är kulturminnesmärkt och förvaltas av Statens fastighetsverk sedan hösten 1993.

Du kan utforska fästningen på egen hand eller gå med på en guidad visning. Tre fängelseceller från mitten av 1800-talet finns bevarade och fästningsspel är ett återkommande evenemang.

Hemliga rum Se filmen om Carlstens fästning, Marstrand. I dödens väntrum. För många var ett straff på den fruktade fästningen likställt med döden. I cellerna trängdes fästningsfångarna men helt isolerad i ett rum i kommendantshusets andra våningen satt en mycket ovanlig fånge.

Hitta hit

Hitta till Carlstens fästning Marstrand

Carlstens fästning, 442 67 Marstrand

Hitta hit på Google Maps