Besöksmål Besöksmål

Linnés Hammarby är öppet för besök. Mer information hittar du här:
Linnés Hammarbys webbplats

En av Sveriges mest stilriktiga bevarade 1700-talsgårdar med husgeråd, kläder och konst från vetenskapsmannen Carl von Linnés eget hem. Det är en världsunik historisk miljö där man bland annat kan se Linnés arbetsrum som det såg ut när han levde, med väggarna tapetserade med blomsterplanscher.

Vår världsberömde vetenskapsman Carl von Linné köpte gården 1758 för att få en tillflyktsort från Uppsalas osunda och högljudda miljö, där han arbetade vid universitetet. Hammarby blev familjen Linnés "sommarställe", men var också en trygghet inför en oviss framtid. Här kunde de hålla djur och odla köksväxter, brödsäd och tobak. Här kunde Linné också odla växter som inte tålde den fuktiga jordmånen i Uppsalas akademiträdgård.

Linnés Hammarby. Liten paviljong i gul puts uppe på en bergsknalle.

Foto: Jacob Hidemark

Professor i nattskjorta

Till Hammarby flyttade Linné sina unika samlingar, och här bedrev han forskning och undervisning. Studenter kom hit för privatundervisning, och ofta hände det att den okonventionelle professorn mötte dem iklädd bara nattskjorta vid morgondagens första naturpromenad. Linné menade att naturen inte väntade på puder och peruker.

På en höjd i Hammarbys park lät vetenskapsmannen bygga ett litet oeldat hus av sten. Där förvarade han sina samlingar av tiotusentals växter, djur och mineraler för att de skulle klara sig från eventuella eldsvådor och översvämningar. I det lilla stenhuset, som Linné kallade "mitt palats under himlen", undervisade han också sina studenter.

Linnés Hammarby. Utsikt över gården och jordbrukslandskapet från en stenig höjd. Sommar och grönska.

Foto: Thomas Fahlander

Gå i Linnés fotspår

Linnés Hammarby är omgivet av en rik växtlighet, bland annat lundvegetation med av ask, alm och ek. Där växer också hässelklocka, kronlilja och spansk körvel. Skyltade stigar i ängs- och skogsmiljö leder den som önskar gå i Linnés fotspår. Bland annat kan man promenera längs delar av den skogsstig som Linné vandrade till söndagens högmässa i Danmarks kyrka.

Familjen bodde på Hammarby i första hand under sommarmånaderna, men efter Linnés död 1778 flyttade hans hustru Sara ut till gården och levde där resten av sitt liv. Gården fanns i familjens ägo tills 1879 då staten köpte Hammarby med Linnéanska Stiftelsen som förvaltare. Sedan 1993 förvaltas Linnés Hammarby av Statens fastighetsverk.

Bilder

Linnés Hammarby. Interiör. Genom en dörröppning syns ett rum tapetserat med växtplanscher.

Foto: Nina Broberg

Linnés Hammarby. Den klar-röda huvudbyggnaden med vita snickerier är inbäddad i sommargrönska.

Foto: Jacob Hidemark

Linnés Hammarby. Solbelyst blomsterbädd med röda och lila blommor.

Foto: Thomas Fahlander

Hitta hit

Hitta till Linnés Hammarby

Danmarks-Hammarby, 755 98 Uppsala

Linnés Hammarby på Google Maps