Besöksmål Besöksmål

Du kan besöka Karl XIV Johans staty.

Statyn föreställer Karl XIV Johan (1763-1844). Jean Baptiste Bernadotte, furste av Ponte Corvo och marskalk av Frankrike, valdes till svensk tronföljare 1810 och regerade som Karl XIV Johan över Sverige och Norge 1818-44. Statyn stod ursprungligen vid Slussen, men i och med ombyggnadsarbetena har den flyttats och har en tillfällig placering vid Slottsbacken.

Bengt Erland Fogelberg

Ryttarstatyn skapades av Bengt Erland Fogelberg (1786-1854). Den var en gåva av Oskar I, Karl XIV Johans son, till Stockholms borgerskap och avtäcktes under stora högtidligheter den 4 november 1854 i närvaro av kungen. Ceremonien ägde rum på 40-årsdagen av unionen med Norge. Unionen skapades av Karl Johan som kronprins under napoleonkrigens sista tid.

Kronprinsens intåg i Stockholm

Ryttarstatyn symboliserar kronprinsens intåg i Stockholm den 2 november 1810.

Vid Slussens ombyggnad 1931-35 flyttades och vändes statyn så att fursten nu rider ut ur staden. Då hade den ursprungliga sockeln av Carrara-marmor vittrat sönder och byttes ut med den nuvarande av granit som är högre än den gamla.

Statyn var före ombyggnaden placerad lite längre söderut på platsen för den nuvarande slussgraven.

Bilder

Karl XIV Johans staty på Slussplan. En ärgad brons-staty av en ryttare står på en hög stensockel. I bakgrunden Gamla stan.

Karl XIV Johans staty på Slussplan. Foto: Sofia Meurk

Hitta hit

Hitta till Karl XIV Johans staty på Slottsbacken

Slottsbacken (tillfällig placering)

Hitta på Google Maps