Besöksmål Besöksmål

Du kan besöka Karl XIV Johans staty.

Statyn föreställer Karl XIV Johan (1763-1844). Jean Baptiste Bernadotte, furste av Ponte Corvo och marskalk av Frankrike, valdes till svensk tronföljare 1810 och regerade som Karl XIV Johan över Sverige och Norge 1818-1844. 

Bengt Erland Fogelberg

Ryttarstatyn skapades av Bengt Erland Fogelberg (1786-1854). Den var en gåva av Oskar I, Karl XIV Johans son, till Stockholms borgerskap och avtäcktes under stora högtidligheter den 4 november 1854 i närvaro av kungen. Ceremonien ägde rum på 40-årsdagen av unionen med Norge. Unionen skapades av Karl Johan som kronprins under napoleonkrigens sista tid.

Kronprinsens intåg i Stockholm

Ryttarstatyn symboliserar kronprinsens intåg i Stockholm den 2 november 1810.

Vid Slussens ombyggnad 1931-35 flyttades och vändes statyn så att fursten nu rider ut ur staden. Då hade den ursprungliga sockeln av Carrara-marmor vittrat sönder och byttes ut med den nuvarande av granit som är högre än den gamla. 

2015 var det dags för flytt igen. Inför ombyggnaden av Slussen fick Karl XIV:s staty en tillfällig plats utanför slottet. Det beslutades därefter att statyn skulle få en permanent placering på Slottsbacken. Och här vänder kungen sitt huvud mot öster – så som konstnären Fogelberg ville från början. En ny sockel i granit, lägre än den gamla, uppfördes. Statyn återinvigdes den 16 december 2018 av kung Carl XVI Gustaf i närvaro av den övriga kungafamiljen.

Hitta hit

Hitta till Karl XIV Johans staty på Slottsbacken

Slottsbacken (tillfällig placering)

Hitta på Google Maps