Att åka skridskor hade blivit högsta mode bland överklassen i mitten av 1800-talet. Kungafamiljen brukade åka på isen utanför Skeppsholmen men man saknade en värmestuga. Skridskopaviljongen byggdes och liknar mest en romantisk borg med tinnar och torn. Inte alls militärisk som övriga byggnader.

Paviljong för populärt nöje

På 1860-talet blev skridskoåkning omåttligt populärt bland de högre samhällsskikten i Europa och 1866 bildades Kungliga Skridskoklubben i Stockholm. Redan några år tidigare hade en "kunglig" skridskobana anlagts på isen mellan Skepps- och Kastellholmen.

Kungliga Svenska Segelsällskapet bildades på Skeppsholmen i maj 1830 och från slutet av 1870-talet fick sällskapet använda kajutrymmen på Skepps- och Kastellholmen.

År 1882 lät marinförvaltningen bygga detta klubbhus efter ritningar av arkitekten Adolf Emil Melander - en romantisk liten borg med tinnar och torn, branta takfall och rikt dekorerade tegelmurar. Det var en byggnad uppförd enbart för trivsel och nöje. Kungliga Skridskoklubben upphörde 1901 och paviljongen användes därefter enbart av Kungliga Svenska Segelsällskapet fram till 1919.

Här ritades Vasamuseet i Stockholm

Staten övertog byggnaden 1924 och mellan 1926-1971 fylldes rummen av musik av Flottans musikkår. I slutet av 1980-talet var det arkitektkontor i paviljongen. Det var här som till exempel Vasamuseet ritades, med en god vy över byggplatsen.

Återigen för trivsel och nöjen

År 2009 avslutades en genomgripande restaurering av hela byggnaden. Bland annat återställdes stora delar av den rika inre dekorationen. Byggnaden används nu som konferens- och festsal av Hotel Skeppsholmen, alltså återigen för trivsel och nöjen.

Idag är Hotel Skeppsholmen hyresgäst.

Bilder

Interiör, Skridskopaviljongen på Kastellholmen. Rum med väggmålningar och förgylld stuckatur i taket..

Foto: Åke E:son Lindman

Interiör, Skridskopaviljongen på Kastellholmen. Spegel och väggmålningar.

Foto: Åke E:son Lindman

Interiör, Skridskopaviljongen på Kastellholmen. Detalj av tak- och väggmålningar med förgyllda lister.

Foto: Åke E:son Lindman

Hitta hit

Hitta till Skridskopaviljongen på Kastellholmen

Örlogsvägen 1, 111 49 Stockholm

Hitta på Google Maps