Besöksmål Besöksmål

Du kan besöka Riddarholmen i Stockholm.

Riddarholmen i Stockholm är ett levande museum, som när det grundades på 1200-talet bara var en kal klippa som reste sig ur Mälaren. Med Gråbrödraklostret blev holmen en central plats i staden och under 1600-talet blev ön en ståndsmässig plats där adelsmännen byggde sina palats. I dag domineras Riddarholmen av domstolar.

Riddarholmens äldsta kända namn är Kidskär. Då betade getter och deras kid ännu i klippskrevorna. Här anlades på 1200-talet ett franciskanerkloster, Gråbrödraklostret, och man talade om Gråmunkeholmen. Redan under medeltiden användes klostrets kyrka, den nuvarande Riddarholmskyrkan, som kunglig begravnings- och ceremonikyrka.

Med Gustav Vasa och reformationen drogs klostret in till staten. Holmen befästes i nordväst för att staden skulle kunna försvaras. Två runda försvarstorn byggdes. Det ena utgör i dag nedre delen av Birger Jarls torn och det andra ingår i Wrangelska palatset. Den västra kajen var hamn för den livliga Mälartrafiken och från båtar i sundet mellan holmen och Gamla stan sålde mälaröbönderna fisk och jordbruksprodukter.

Riddarholmen på 10 minuter. En verklighetsbaserad historia.

Namnet efter adelsmän

På 1600-talet blev Sverige en stormakt och det gällde att försköna staden med ståtliga palats. Som ett led i detta lät Gustav II Adolf och drottning Kristina adelsmän som tjänade riket bygga sina palats här. Med palatsen ändrade holmen karaktär och fick namnet Riddarholmen.

Efter slottsbranden 1697 flyttade kungafamiljen in i Wrangelska palatset. De kungliga familjerna bodde här till 1754 då det nya slottet var färdigt. Under århundradena har stockholmarna samlats längs kortegevägen mellan Stockholms slott och Riddarholmen för att skåda begravningståg och parader.

Holme för myndigheter

I dag domineras Riddarholmen av domstolar och centrala myndigheter, flera med månghundraårig historia i kunglig tjänst. Tillsammans med Gamla stan är Riddarholmen Stockholms och Sveriges historiska kärna.

Läs mer om Riddarholmens byggnader

Bilder

Riddarholmen sett från Stadshuskajen en tidig vintermorgon. Riddarfjärden är stilla och byggnaderna speglas i vattnet.

Riddarholmen. Foto: Alexandru Babos

Taktil modell i brons av Riddarholmen.

Riddarholmen. Foto: Alexandru Babos

Vy mot Gamla stan från Birger Jarls torg på Riddarholmen. På kvällshimlen syns fullmåne. Vinter och snö.

Riddarholmen. Foto: Alexandru Babos

Stenlagd terrass på Riddarholmen med blomplanteringar och en bänk. Utsikt mot Stadshuset. Sommar och grönska.

Riddarholmen. Foto: Katrin Furustig

Hitta hit

Hitta till Riddarholmen i Stockholm

Wrangelska backen, 111 28 Stockholm

Riddarholmen på Google Maps