Besöksmål Besöksmål

Du kan besöka Riddarholmen i Stockholm.

Riddarholmen i Stockholm bär på årsringar från åtta sekler. Med Gråbrödraklostret blev holmen en central plats i staden och under 1600-talet blev ön en ståndsmässig plats där adelsmännen byggde sina palats. I dag domineras Riddarholmen av domstolar.

Riddarholmens äldsta kända namn är Kidskär. Då betade getter och deras kid ännu i klippskrevorna. Här anlades på 1200-talet ett franciskanerkloster, Gråbrödraklostret, och man talade om Gråmunkeholmen. Redan under medeltiden användes klostrets kyrka, den nuvarande Riddarholmskyrkan, som kunglig begravnings- och ceremonikyrka.

Kanalen mellan Riddarholmen och Gamla stan är full av blommande, gula näckrosor.

Foto: Mats Montner

Med Gustav Vasa och reformationen drogs klostret in till staten. Holmen befästes i nordväst för att staden skulle kunna försvaras. Två runda försvarstorn byggdes. Det ena utgör i dag nedre delen av Birger Jarls torn och det andra ingår i Wrangelska palatset. Den västra kajen var hamn för den livliga Mälartrafiken och från båtar i sundet mellan holmen och Gamla stan sålde mälaröbönderna fisk och jordbruksprodukter.

Namnet efter adelsmän

På 1600-talet blev Sverige en stormakt och det gällde att försköna staden med ståtliga palats. Som ett led i detta lät Gustav II Adolf och drottning Kristina adelsmän som tjänade riket bygga sina palats här. Med palatsen ändrade holmen karaktär och fick namnet Riddarholmen.

Riddarholmen på 10 minuter. En verklighetsbaserad historia.

Efter slottsbranden 1697 flyttade kungafamiljen in i Wrangelska palatset. De kungliga familjerna bodde här till 1754 då det nya slottet var färdigt. Under århundradena har stockholmarna samlats längs kortegevägen mellan Stockholms slott och Riddarholmen för att skåda begravningståg och parader.

Holme för myndigheter

I dag domineras Riddarholmen av domstolar och centrala myndigheter, flera med månghundraårig historia i kunglig tjänst. Tillsammans med Gamla stan är Riddarholmen Stockholms och Sveriges historiska kärna.

Bilder

Visa bildspel

Foto: Micael Edlund

Riddarholmen. Vitputsade, medeltida valv, upplysta av värmeljus.

Medeltida valv, numera under mark. Foto: Mia Fernlund

Taktil modell i brons av Riddarholmen.

Taktil modell av Riddarholmen. Foto: Alexandru Babos

Läs mer om Riddarholmens byggnader

Hitta hit

Hitta till Riddarholmen i Stockholm

Wrangelska backen, 111 28 Stockholm

Riddarholmen på Google Maps