På Fredsgatan 4 i kvarteret Johannes Större ligger palatset som byggdes för Sundsvalls Enskilda Bank kring sekelskiftet 1900. Byggnaden används i dag av Utrikesdepartementet (UD).

Bankhallen i bottenvåningen har renoverats och återställts i ursprungligt skick och fungerar numera som pressrum för UD. De övre våningarna med styrelserum och tjänsterum renoverades 1996–97. Stora delar av kvarteret Johannes större består av kulturhistoriskt mycket värdefulla byggnader. Därför har Statens fastighetsverk renoverat mycket varsamt med målsättningen att bevara byggnadens karaktär och samtidigt anpassa den till dagens behov.

Fint exempel på jugendarkitektur

För sitt stockholmskontor lät Sundsvalls Enskilda Bank bygga ett eget bankpalats i Stockholm 1900–02. Det hus som 1640 hade byggts av stadsingenjören Anders Torstensson revs. Här restes istället ett elegant bankhus med fasad av ekebergsmarmor som är smyckad med skulpturerade figurer och växtornament i jugendstil av Christian Eriksson. Den smidda entrégrinden har också den franska jugendstilens typiska böjda former.

Bankarkitekten Wickman

Arkitekt för Sundsvalls Enskilda Bank blev Gustaf Wickman som vann en arkitekttävling där fem arkitekter deltog. Han har också ritat byggnaderna för Skånes Enskilda Bank i kvarteret Rosenbad och Sydsvenska kreditaktiebolaget i kvarteret Lejonet som också förvaltas av Statens fastighetsverk.

Byggnaden förvärvades av staten 1967 och blev statligt byggnadsminne 1995.

I dag är Regeringskansliet hyresgäst.

Hitta hit

Hitta till Sundsvalls Enskilda Bank, Fredsgatan 4

Fredsgatan 4, 111 52 Stockholm

Hitta på Google Maps