Foajén i Rosenbad är den gamla Stockholms Stads Sparbank. Byggnaden utstrålar tradition och kvalitet där det ligger intill Strömmen. Arkitekten Aron Johanssons byggnad speglar tydligt 1800-talets byggnadskonst och det anses vara hans främsta verk.

Stockholms Stads Sparbank blev det första bankpalatset i kvarteret Rosenbad. Byggnaden uppfördes 1894–97 efter en arkitekttävling som arkitekten Aron Johansson vann. Aron Johansson ritade ett nästan kvadratiskt hus med inspiration från de berömda florentinska renässanspalatsen. Stilmässigt var byggnaden traditionell men de väldigt stora fönstren visar att det inte var en ren kopia av ett italienskt palats. De ger en anspelning om en annan funktion, där inne låg den stora bankhallen. Bankhallen bärs upp av fantasifulla pelare, rikt dekorerade av teatermålaren Carl Grabow. I våningen ovanför hade banken sina kontor. Stockholms stads Sparbanks tunga arkitektur och gedigna fasadmaterial i sten skulle övertyga allmänheten om bankens soliditet och pålitlighet.

Ett modernt bankkontor

1958 byggdes fasaden på med ännu en våning och en takvåning. Arkitekt var Ivar Tengbom. Ornament och utsmyckningar i den ursprungliga bankhallen togs bort och en rulltrappa installerades. Nu blev hela huset ett modernt bankkontor med en självservering högst upp för personalen. Nästa ombyggnad stod klar 1981. Då gjorde Ivar Tengboms son Anders Tengbom med byrå om hela kvarteret till kontor för regeringskansliet.

I dag är Regeringskansliet hyresgäst.