En bemannad meteorologisk station nära Riksgränsen i Kiruna kommun.

Väderstationen i Katterjåkk. Närbild av mätinstrument. En klotformad glaslins monterad ungefär som en jordglob.

Mätning av soltimmar. Foto: Emma Österberg

Byggnaden uppfördes 1971 som mätstation åt Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut, SMHI.

Väderstationen är en av få kvarvarande mätstationer som fortfarande är bemannad. Personalen rapporterar in väderobservationer kontinuerligt.

På väderstationen i Katterjåkk finns ett antal instrument som mäter bland annat soltimmar, nederbördsmängd, sikt, luftfuktighet, vindstyrka och snödjup. En väderobservatör läser av instrumenten flera gånger varje dygn och rapporterar in mätningarna till SMHI. 

Det finns även en automatisk väderstation.

Anna Zetterlund arbetar som väderobservatör för SMHI, på väderstationen i Katterjåkk. I filmen berättar hon om sin vardag och om vad de olika mätinstrumenten används för.

Bilder

Väderstationen i Katterjåkk. Två röda träbyggnader, sedda från träbron över en jokk. En trätrappa leder upp till husen, som omges av fjällbjörkar. Höst.

Foto: Emma Österberg

Väderstationen i Katterjåkk. Närbild av mätinstrument. Det ser ut som en hög djupa tallrikar, staplade upp-och-ner på varandra.

Mätning av lufttemperatur och luftfuktighet. Foto: Emma Österberg

Väderstationen i Katterjåkk. Närbild av mätinstrument. Det ser ut som en plåtflaska innanför en ring av hängande plåtlameller.

Nederbördsmätare med vindskydd. Foto: Emma Österberg

Väderstationen i Katterjåkk. Närbild av mätinstrument på en T-formad stång. Det ser ut som två rör kapade på snedden, som pekar mot varandra.

Lasermätning av sikt. Foto: Emma Österberg

Hitta hit

Hitta till Meteorologiska stationen, Katterjåkk

Katterjåkk, Riksgränsen

https://goo.gl/maps/Whjzc2URQn1PnXYf7