Besöksmål Besöksmål

Vasamonumentet är öppet för besök 

Berättelserna är många om Gustav Vasas äventyr då han reste runt för att värva anhängare till resningen mot Kristian II. Hos Tomt Mats Larsson i Utmeland lär han ha gömt sig undan de danska knektarna vid juletid. Här finns i dag det så kallade Utmelandsmonumentet.

I Utmelands by i Mora socken står ett monument över Gustav Vasas äventyrliga resa i Dalarna vintern 1520–21. Byggnaden uppfördes 1859 över den källare där enligt traditionen den blivande kungen skulle ha gömt sig undan sina förföljare. Den stuga till vilken källaren en gång hört var då borta sedan länge.

Interiör, Vasamonumentet i Utmeland. Väggarna är täckta med nationalromantiska motiv.

Foto: Åke E:son Lindman

Idén om att uppmärksamma platsen kom från den kände folklivs- och historiemålaren Johan Fredrik Höckert under en resa i Dalarna.Tomten förvärvades av staten 1808. Vasamonumentet byggdes 1860, det är ritat av arkitekten och professorn Fredrik Wilhelm Scholander. Monumentet invigdes den 29 september 1860, på 300-årsdagen av Gustav Vasas död.

Nationalinsamling för Vasamonument

Monumentet är av sandsten och sockeln av granit. Det påminner mer om ett kapell än om en stuga. Monumentet bekostades genom en nationalinsamling och som tack för deltagandet finns samtliga landskapsvapen uppsatta på monumentet.

Inuti finns tre konstverk målade 1899. Konstverken illustrerar Gustav Vasas äventyr i Dalarna 1520. Det första är Johan Fredrik Höckerts målning Gustav Vasa och Tomt Margit. På vänstra väggen hänger Utsigt af Ornäs av Edvard Bergh och på den högra Carl XV:s Utsigt af byn Sälen. Över målningarna löper inskriptioner som har med motivet att göra.

Hitta hit

Hitta till Vasamonumentet i Utmeland, Mora

Monumentsvägen 20, 792 34 Mora

Hitta på Google Maps