Ett slott är en plats för kärlek
Vad kan vara mer romantiskt än att gifta sig på ett slott? Här har vi samlat inspiration och länkar till er som söker efter det perfekta slottet för ert bröllop. Gift dig mitt i historien!

Vigas på taket på Uppsala slott. Foto: Sara Thorén, Go Adventure.
Uppsala slott
Vigsel på taket
Om du är äventyrlig och inte särskilt höjdrädd så är en takvandring och vigsel på Uppsala slotts tak något för dig. I närvaro av tio gäster och en vigselförrättare är brudparet välkomna upp på taget för att viga sig. Efter vigseln går det att boka till en romantisk middag för två på taket.
Läs mer på www.goadventure.se.

Vigsel i Vasaborgens tornrum. Foto Mia Ulin.
Vigsel i Vasaborgen
I Vasaborgens 1500-talsruin, närmare bestämt i tornrummet, som en gång var den kungliga sängkammaren, får du en oförglömlig vigsel. Tornrummet rymmer 80 sittande personer och 20 stående. Du bestämmer själv utsmyckningen, enkel och ruff eller romantisk och blomrik. I detta ingår tillgång till Vasaborgen 1 tim innan vigsel, personal som hjälper er tillrätta och stearinljus både i tornrummet och hela vägen upp.
Efter vigseln kan en brudskål på Gräsgården bokas, Vasaborgens egen privata trädgård ovanpå bastionen. Ni tar med dryck och tilltugg. I bokningen ingår champagneglas, bord och linnedukar. Vid regn erbjuds mingel inomhus i borgen.
Vasaborgen är inte tillgänglighetsanpassad, det är två ganska långa trappor men det har burits upp både rullstolar, rullatorer, damer och herrar.
Bröllopsmiddag går att boka via Cajsas Kök som driver festvåningen i Vasasalen, alldeles mittemot Vasaborgen i Uppsala slott, eller i Orangeriet i Botaniska trädgården som ligger på andra sidan vägen.
Läs mer på www.vasaborgen.se.

Det vackra slottet en grönskande sommardag. Foto Örebro slott.
Örebro slott
Vasaslottet ligger på en holme i Svartån centralt i Örebro. Slottet erbjuder flera platser att gifta sig på. Men här kommer tre tips. Den första är Rikssalen, en stor sal med unika medeltidsmålningar, vackra detaljer och historia. Den andra är Engelbrektsrummet med unikt möblemang, fint ljusinsläpp och utsikt. Den tredje är Västra terrassen, en sluten del som har utsikt över staden med ån ringlandes tillsammans med gräs och träd.
Platserna är tillgänglighetsanpassade och det är bokade sällskap som viger sig här. Men tidigare har slottet erbjudit zombievigslar med drop in, så håll utkik.
Läs mer på www.orebroslott.se.

Borggården på Västerås slott är en populär vigselplats. Foto: Jenny Kjellgren Schönning.
Västerås slott
På Gustav Vasas favoritslott går det att boka borggården utan kostnad för vigsel. Det går också att boka Rikssalen, Johan den III:s bröllopslokal, för vigslar på max 1 timma. Efter vigseln kan brudparet ta med gästerna ute på borggården eller in i Rikssalen för en brudskål.
Via restauratören på slottet går det att boka efterföljande bröllopsfest.
Läs mer på www.vasteras-slott.se.

Vadstena slott. Foto Elisabet Hesseborn.
Vadstena slott
Försvarsborgen som blev ett kontinentalt renässanspalats. Här kan du boka vigsel i slottskyrkan, men även andra lokaler har använts runt om i slottet. Det finns även lokaler för bröllopsfester, som exempelvis Herreköket och Borgstugan, Stora rikssalen samt Västra vallen, samtliga är tillgänglighetsanpassade.
Det finns samarbeten med ett antal restauratörer som kan hjälpa till vid vigslar samt bröllopsfester.
Läs mer på www.vadstenaslott.com.

Romantiskt på Kalmar slott. Foto: Ludvig Gropp.
Kalmar slott
På Kalmar Slott kan man gifta sig i Slottskyrkan (bokas via Svenska Kyrkan), som är en av Sveriges populäraste bröllopskyrkor. Att viga sig borgerligt kan man göra i salen Sven Månsson. Det finns också en fantastisk restaurang där många väljer att ha sin bröllopsmiddag, även om man inte gifter sig här.
På Alla hjärtans dag anordnades här en heldag med vigslar, vilket lockade många lyckliga brudpar till slottet.
Läs mer på www.kalmarslott.se

Drop in-bröllop på Salsta slott. Foto Salsta slott.
Salsta slott
Slottets salar finns tillgängliga att boka för fester och evenemang av olika slag. Håll bröllopsfesten i stora Kungssalen, med bekvämt med plats för 70 middagsgäster (tillåtet maxantal 90) och genomför vigselceremonin i slottskapellet. Möjlighet ges att boka slottet från 2h till ett helt dygn. De erbjuder också möjlighet att beställa levande musik till privata tillställningar. Den 27 maj erbjuder de både drop in-vigslar och bokade sällskap. Både fika och mat finns på plats samt övernattning i en av flyglarna. Det är enbart bottenvåningen som är tillgänglighetsanpassad.
Läs mer på www.salsta-slott.se.

Pelarsalen på Mälsåkers slott. Foto Ida Borg.
Mälsåkers slott
Vid Mälarens strand ligger detta barockslott. Här erbjuds pelarsalen, även kallad kyrksalen, för vigslar. Det finns även andra rum i slottet som kan passa. Slottets terrass, park och brygga är också trevliga platser för en vigsel.
Det finns ingen restauratör på plats men mycket bra catering finns nära och 80 sittande gäster får plats i Riddarsalen. Slottet är inte tillgänglighetsanpassat.
Läs mer på www.malsaker.nu.

Vackra Linköpings slott. Foto Creativetouch.
Linköpings slott- och domkyrkomuseum
Här erbjuds vigsel i lokaler på slottet, både i det mindre Vasarummet och den stora Karl IX:s festsal. Lokalerna är tillgänglighetsanpassade för alla. Varken vigselförrättare eller restauratör bokas genom museet. Vigslar erbjuds i tre olika utföranden, silver guld och platina.

Hovdala slott
På det skånska 1500-talsslottet utanför Hässleholm hyrs Orangeriet ut för ceremonier, ingen servering är tillåten här. Dock går det bra att boka till bubbel i trädgården utanför restaurangen. Trädgårdsmöbler finns och får gärna användas till picknic, bröllopskaffe eller mingel med egen medhavd mat och dryck.
I lokalhyran ingår möblering och dekoration med mera efter önskemål, samt att en person från Hovdala slott finns tillgänglig under den stora dagen. Blommor och blad från trädgård och natur används och om det behövs görs inköp i lokal blomsterhandel. Möjlighet finns att beställa brudbukett, tärnbukett och corsage. Orangeriet används för att husera växter, precis som det är tänkt, och det innebär att maxantalet sittande är begränsat. Det är en tillgänglighetsanpassad lokal men med tegelgolv. Endast bokade vigslar.
Bröllopsfest går att boka på Hovdala slottsrestaurang.
Läs mer på www.hovdala.se.

Läcko - som ett sagoslott. Foto Simon Irvine.
Läckö slott
I sagoslottet vid Vänerns strand går det att boka kyrkliga vigslar i slottskyrkan och borgerliga vigslar främst i Kungssalen. Det går också att vigas i andra mindre rum på slottet. Vigsel på Läckö slott går att boka under maj till september då lokalerna inte är uppvärmda vintertid. I hyran ingår en iordningställd lokal med en bröllopsvärd på plats, men präst/vigselförrättare och övriga arrangemang ordnar brudparet själva.
Det erbjuds också bokning av boende för brudparet och gästerna på hotellet på naturum Vänerskärgården - Victoriahuset, strax nedanför själva slottet. Normalt finns restauratör på området som kan erbjuda måltid och fest, men det är ännu inte klart med nya krögare på slottsområdet för kommande säsong, så det går ej boka bröllopsmiddag/festlokal ännu för 2023.
Läs mer på www.lackoslott.se.
Ett kungligt slott
På några av Sveriges kungliga slott finns möjligheten att boka vigsel i historiska kyrkorum och kapell. Slotten som är öppna för vigslar är Rosersbergs slott, Strömsholms slott och Ulriksdals slott.
Läs mer på Gift dig på ett kungligt slott.