Ett slott är en plats för kärlek

Vad kan vara mer romantiskt än att gifta sig på ett slott? Här har vi samlat inspiration och länkar till er som söker efter det perfekta slottet för ert bröllop. Gift dig mitt i historien!

Ett par i bröllopskläder håller om varandra uppe på taket på Uppsala slott. Storslagen vy av Uppsala i bakgrunden

Vigas på taket på Uppsala slott. Foto: Sara Thorén, Go Adventure.

Uppsala slott

Vigsel på taket

Om du är äventyrlig och inte särskilt höjdrädd så är en takvandring och vigsel på Uppsala slotts tak något för dig. I närvaro av tio gäster och en vigselförrättare är brudparet välkomna upp på taget för att viga sig. Efter vigseln går det att boka till en romantisk middag för två på taket.

Läs mer på www.goadventure.se

Visa bildspel

Att få gifta sig på Örebro slott är få förunnat . Foto: Örebro slott

Örebro slott

Örebro slott ligger på en liten holme precis mitt i stan och bjuder på en hel rad magiska bröllopsfotolocations (nog så viktigt!). Här kan ni få en unik vigselceremoni och dessutom ha en alldeles, alldeles underbar fest, för det lilla såväl som det stora sällskapet.

Alltså. Tänk dig att slotta runt, nygift och lycklig. Skåla med bubblor på borggården. Och ta med alla nära och kära för att fira vidare i den magnifika Rikssalen – eller i det lite mindre Engelbrektsrummet i ett av de fyra tornen. Här finns flera olika salar och rum – och till och med en terrass med utsikt mot stadsvimlet – som passar perfekt för en av livets ljuvligaste dagar.

Läs mer på www.orebroslott.se

Visa bildspel

Borggården på Västerås slott är en populär vigselplats. Foto: Jenny Kjellgren Schönning

Västerås slott

På Gustav Vasas favoritslott går det att boka borggården utan kostnad för vigsel. Det går också att boka Rikssalen, Johan den III:s bröllopslokal, för vigslar på max 1 timma. Efter vigseln kan brudparet ta med gästerna ute på borggården eller in i Rikssalen för en brudskål.

Via restauratören på slottet går det att boka efterföljande bröllopsfest.

Läs mer på www.vasteras-slott.se

Visa bildspel

Vadstena slott. Foto: Fredrik Lundqvist

Vadstena slott

Försvarsborgen som blev ett kontinentalt renässanspalats. Här kan du boka vigsel i slottskyrkan, men även andra lokaler har använts runt om i slottet. Det finns även lokaler för bröllopsfester, som exempelvis Herreköket och Borgstugan, Stora rikssalen samt Västra vallen, samtliga är tillgänglighetsanpassade.

Det finns samarbeten med ett antal restauratörer som kan hjälpa till vid vigslar samt bröllopsfester.

Läs mer på www.vadstenaslott.com.

Visa bildspel

Storslagna vyer på Borgholms slott. Foto: Mikaela Lindholm

Borgholms slott

Borgholms Slott och dess omgivning är en vacker och romantisk plats för såväl borgerliga som kyrkliga vigslar. I den storslagna borgruinen på Öland finns möjlighet att ha vigsel både med och utan efterföljande bröllopsmiddag.

Jungfrutornets andra våning med utsikt över Kalmarsund är en av de mest populära platserna för vigslar. Slottets största festsal, Drabantsalen, hyrs ut för bröllopsfester. Det är möjligt att hyra slottets festlokaler under den varma årstiden.

Läs mer på borgholmsslott.se

Visa bildspel

Romantiskt på Kalmar slott. Foto: Ludvig Gropp

Kalmar slott

På Kalmar Slott har vi arrangerat bröllop sedan 1276. Idag är vår slottskyrka en av landets populäraste bröllopskyrkor. Många väljer också att gifta sig borgerligt i någon av slottets vackra salar, eller varför inte på den vackra vallen som löper runt slottet?

Efter en vigsel på slottet kan ni sätta er till bords i vår vackra slottsrestaurang.

Läs mer på www.kalmarslott.se

Visa bildspel

Foto: Marzia Sarwar

Rosersbergs Slottshotell 

Säg JA på Rosersbergs Slottshotell! 

I vår underbara slottsmiljö kan ni fira bröllop där ni har slottsflyglarna med dess omgivning till ert förfogande. Börja gärna kvällen med en fördrink och kanapéer på Hoglandsterassen och rör er vidare mot en av våra matsalar för en härlig middag och avsluta kvällen med tårta och dans i Juno salongen.

Och vill ni slå till redan nu så arrangerar vi återigen våra populära drop in-bröllop. Vi ordnar vigselceremoni, två vittnen och lån av brudbukett. Kom som ni är eller bjud med närmsta vännerna och familj att bo kvar och fira med er. Välkomna till en oförglömlig och romantisk helg!

Läs mer här: Bröllopspaket – Rosersbergs slottshotell, Sigtuna och här: Drop in-vigsel på sagolika Rosersbergs Slottshotell – nära Arlanda

Visa bildspel

Drop in-bröllop på Salsta slott. Foto: Salsta slott

Salsta slott

Slottets salar finns tillgängliga att boka för fester och evenemang av olika slag. Håll bröllopsfesten i stora Kungssalen, med bekvämt med plats för 70 middagsgäster (tillåtet maxantal 90) och genomför vigselceremonin i slottskapellet. Möjlighet ges att boka slottet från 2h till ett helt dygn. De erbjuder också möjlighet att beställa levande musik till privata tillställningar. Den 25 maj erbjuder de både drop in-vigslar och bokade sällskap. Både fika och mat finns på plats samt övernattning i en av flyglarna. Det är enbart bottenvåningen som är tillgänglighetsanpassad.

Läs mer på www.salsta-slott.se.

Visa bildspel

Pelarsalen på Mälsåkers slott. Foto: Ida Borg

Mälsåkers slott

Vid Mälarens strand ligger detta barockslott. Här erbjuds pelarsalen, även kallad kyrksalen, för vigslar. Det finns även andra rum i slottet som kan passa. Slottets terrass, park och brygga är också trevliga platser för en vigsel.

Det finns ingen restauratör på plats men mycket bra catering finns nära och 80 sittande gäster får plats i Riddarsalen. Slottet är inte tillgänglighetsanpassat.

Läs mer på www.malsaker.nu

Visa bildspel

Linköpings slott. Foto: Charlotte Strandlén, Creative touch

Linköpings slott- och domkyrkomuseum

Här erbjuds vigsel i lokaler på slottet, både i det mindre Vasarummet och den stora Karl IX:s festsal. Lokalerna är tillgänglighetsanpassade för alla. Varken vigselförrättare eller restauratör bokas genom museet. Vigslar erbjuds i tre olika utföranden, silver guld och platina.

Läs mer på www.lsdm.se.
Visa bildspel

Vackra orangeriet vid Hovdala slott. Foto: Hovdala slott

Hovdala slott

I Hovdala slotts park i kanten av Förlovningsstigen ligger en liten vacker byggnad – orangeriet. Byggt på slutet av 1700-talet för att förvara citrusträd. Idag används den till vigslar.

Vi dekorerar med blommor och blader från park, köksträdgård och natur. Möblering och dekoration görs efter era önskningar.

Trädgårdsmöbler finns utanför och i parken. Använd dem gärna till bröllopskaffe, picnic eller mingel.

Orangeriet används just som ett orangeri med en mängd växter vilket gör att antalet sittande gäster är begränsat.

Lokalen är tillgänglighetsanpassad med ramp in samt inga trösklar. Golvet är av  tegel.

Bröllopsfest går att boka via Hovdala slottsrestaurang.

Läs mer på www.hovdala.se

Visa bildspel

Läcko - som ett sagoslott. Foto: Simon Irvine

Läckö slott

I sagoslottet vid Vänerns strand går det att boka kyrkliga vigslar i slottskyrkan och borgerliga vigslar främst i Kungssalen. Det går också att vigas i andra mindre rum på slottet. Vigsel på Läckö slott  går att boka under maj till september då lokalerna inte är uppvärmda vintertid. I hyran ingår en iordningställd lokal med en bröllopsvärd på plats, men präst/vigselförrättare och övriga arrangemang ordnar brudparet själva.

Det erbjuds också bokning av boende för brudparet och gästerna på hotellet på naturum Vänerskärgården - Victoriahuset, strax nedanför själva slottet. Normalt finns restauratör på området som kan erbjuda måltid och fest, men det är ännu inte klart med nya krögare på slottsområdet för kommande säsong, så det går ej boka bröllopsmiddag/festlokal ännu för 2023.

Läs mer på www.lackoslott.se

Ett kungligt slott

På några av Sveriges kungliga slott finns möjligheten att boka vigsel i historiska kyrkorum och kapell. Slotten som är öppna för vigslar är Rosersbergs slott, Strömsholms slott och Ulriksdals slott.

Läs mer på Gift dig på ett kungligt slott.

Visa bildspel

Dukningar i världsklass. Foto: Nyköpingshus

Nyköpings hus

Vad är väl en bal på slottet? Jo, alldeles, alldeles... underbar! I Nyköpings vackraste restaurang och festvåning kan ni få ”En kunglig upplevelse som går till historien”

Slottsrestaurangen på Nyköpingshus erbjuder er möjlighet att arrangera ert bröllop i en fantastisk historisk miljö. Det kan vara en enkel vigsel i det vackra ljusinsläppet i trappan i Kristinasalen med en efterföljande enkel buffé eller en riktigt kunglig bröllopsfest med trerättersmiddag i Gästabudssalen. Efter middagen kan ni avnjuta en uppdukad tårtbuffé i Drottning;- och Kristinasalen, medan vi möblerar om i Gästabudssalen och förbereder för dansen. I köket hittar ni vår eminenta köksmästare Henrik Boberg. 

Läs mer här: Bröllop & Festvåning – Nyköpingshus | Slottsrestaurangen