Museum är en plats för kärlek

Kärleken kan vara fängslande. Här har vi samlat några museer i vår förvaltning som också är populära vigselplatser. Här kan ni gifta er bakom galler eller bland tjusiga kröningsvagnar. Eller varför inte ombord på ett fartyg? Endast fantasin sätter gränser!

Visa bildspel

Fängslande kärlek i Gävle. Foto: Sveriges fängelsemuseum.

Gävle fängelsemuseum

Här erbjuds möjligheten för en utomstående vigselförrättare att hålla bokade vigslar i Gävleborgs tidigare länscellfängelse från år 1847. Här finns flera alternativa utrymmen för det lilla eller lite större sällskapet på upp till 50 personer. Vissa av dessa utrymmen är tillgänglighetsanpassade. Det finns ingen restauratör på platsen.

Läs mer på www.sverigesfangelsemuseum.se.

Livrustkammaren

Livrustkammarens vackra och unika lokaler ligger i Stockholms slott mitt i city. I den stämningsfulla Stensalen dukas det upp till fest och bröllopsarrangemang. Salen har en storslagen historisk atmosfär
och med vacker utsikt mot Logården. Varför inte överraska med att inleda festen med drink och mingel i slottets källarvalv bland de glimrande kungliga och anrika vagnarna? Hörsalen, längs in i slottets källarvalv, har bland annat använts som vinförråd och är i dag en utmärkt lokal för en stämningsfull vigsel.

Livrustkammaren har samarbete med flera cateringföretag som kan anlitas i och med ditt evenemang. Det är du som bokar vigseln som även bokar catering. Lokalerna är tillgänglighetsanpassade.

Läs mer på www.livrustkammaren.se.

Visa bildspel

Stämningsfullt i Stensalen, Livrustkammaren. Foto Erik Lernestål, SHM.

Sjöhistoriska museet och Vasamuseet

I Stockholm erbjuder Vasamuseet borgerliga drop in-vigslar den 14 februari. De arrangerar också vigslar på museifartygen eller Sjöhistoriska museet efter förfrågan. På isbrytaren Sankt Erik kan man gifta sig på akterdäck eller i fartygssalongen. På fyrskeppet Finngrundet på fördäck. På Sjöhistoriska museet i "Drottning Victorias salong".

Läs mer på www.sjohistoriska.se.

Visa bildspel

Vigsel ombord på fyrskeppet Finngrundet. Foto Anneli Karlsson.

Historiska museet i Lund

Historiska museet i Lund kan erbjuda plats för vigslar i utställningen med medeltida kyrkokonst. Utställningen är museets äldsta permanenta utställning och har funnits sedan 1918 och här kan man bland annat se medeltida träskulpturer från Skånska kyrkor. En stor del av utställningen upptas av vår kyrkosal som ska ge en känsla av den sortens kyrkobyggnad som föremålen kan ha stått i. Här kan 50 personer bekvämt sitta och vi kan ordna plats för 20 personer till. Vigselförrättare ordnas själva, och det finns ingen restauratör eller möjlighet att ha fest på museet.

Läs mer på www.historiskamuseet.lu.se.