Museum är en plats för kärlek

Kärleken kan vara fängslande. Här har vi samlat några museer i vår förvaltning som också är populära vigselplatser. Här kan ni gifta er bakom galler eller bland tjusiga kröningsvagnar. Eller varför inte ombord på ett fartyg? Endast fantasin sätter gränser!

Visa bildspel

Vackra stensalen i Livrustkammaren. Foto: Jens Mohr

Livrustkammaren

Fira kärleken med fest på Livrustkammaren

Boka vår fina lokal ”Stensalen” i Livrustkammaren och ge bröllopsfesten en kunglig inramning i de magiska valven på slottet. Livrustkammaren är museet om Sveriges kungliga historia och ligger i på Slottsbacken i Gamla stan – i hjärtat av Stockholm. Välkommen med din förfrågan om brällopsfesten!

Livrustkammaren har samarbete med flera cateringföretag som kan anlitas i och med ditt evenemang. Det är du som bokar vigseln som även bokar catering. Lokalerna är tillgänglighetsanpassade.

Läs mer på www.livrustkammaren.se.

Visa bildspel

Fängslande kärlek i Gävle. Foto: Sveriges fängelsemuseum.

Gävle fängelsemuseum

Här erbjuds möjligheten för en utomstående vigselförrättare att hålla bokade vigslar i Gävleborgs tidigare länscellfängelse från år 1847. Här finns flera alternativa utrymmen för det lilla eller lite större sällskapet på upp till 50 personer. Vissa av dessa utrymmen är tillgänglighetsanpassade. Det finns ingen restauratör på platsen.

Läs mer på www.sverigesfangelsemuseum.se.

Visa bildspel

Foto: Vadsbo museum

Vadsbo museum 

Vackra miljöer för ceremoni
Residensön med sin vackra trädgård är en fantastisk plats där många valt att hålla sin vigselceremoni. Nu finns här också ett rum som kommunen kan erbjuda som alternativ till borgerliga ceremonier.

Vigselrummet för ceremoni
På Vadsbo museum har vi byggt upp ett rum med en känsla av de fina salonger som en gång fanns på Residenset och här kan ni välja att hålla er ceremoni. Det finns plats för en handfull gäster och ni bokar rummet kostnadfritt.

Läs mer på: Vigselrum - Mariestads kommun

Visa bildspel

Historisk miljö erbjuder giftermål.

Sancta Birgitta Klostermuseum 

Sancta Birgitta Klostermuseum i Vadstena erbjuder en unik miljö för din högtid. Här bad heliga Birgitta, nunnor sjöng, riddare och kungligheter rörde sig i salarna.

Museets lokaler är en unik inramning för många arrangemang. Här finns Kapitelsalen för 30 personer och Dormitoriegången där vi kan ta emot upp till 100 sittande och 150 minglande gäster. Naturligtvis går det att kombinera med guidning, musik eller annan aktivitet. 

Läs mer på: Vigsel & dop på Klostermuseum - Sancta Birgitta Klostermuseum

Visa bildspel

Foto: Magnus Lejhall

Marinmuseum 

På Marinmuseum i Karlskrona kan man (under lågsäsong och efter förfrågan) gifta sig i Galjonshallen, omgiven av hav och historiska miljöer.

Läs mer här: Marinmuseum