En fästning är en plats för kärlek

Kärlek är värd att försvara! Varför då inte gifta sig på en fästning, en plats fylld av skönhet, mystik och dramatik? Här har vi samlat några av de vackraste fästningarna runt om i Sverige som erbjuder platser för vigsel. 

Visa bildspel

Romantiskt på Rödbergsfortet. Foto Mats Engfors.

Rödbergsfortet

Långt upp i norra Sverige, i Boden, kan ni säga ja till varandra på hjässan av Rödbergsfortet eller inne i vallgraven. Restauratör finns och det går att boka allt från vigsel till nattamat och fotograf.

Vallgraven är tillgänglighetsanpassad medan hjässan är svårare att komma upp på. Fortet är till stor del tillgänglighetsanpassat för människor som har svårt att gå på egen hand. En rullstol eller barnvagn tar sig till exempel runt på hela bottenvåningen men toaletterna är ännu inte anpassade. 

Läs mer på www.boden.se/rodbergsfortet.

Visa bildspel

Fantastisk utsikt från Siaröfortet. Foto Linnea Englund.

Siaröfortet

En plats mitt i Stockholms skärgård som det vilar historisk mystik över men som samtidigt är förförande vacker. Ön väntar på att just du skall upptäcka den. Hit välkomnas mindre till medelstora sällskap som vill omfamnas av skärgårdens lugn och samtidigt låta sig bli omhändertagen och bara njuta och ägna sig åt sina gästerna. Här utgår de från era behov och skräddarsyr en lösning som passar just er.

De tar emot bokade gäster med övernattning av hela eller delar av sällskapet. Privata båttransporter går att ordna och Waxholmsbolaget trafikerar ön. Arrangemang anordnas i symbios med restaurangen på ön och hela bröllopspaket med mingel, middag i festhuset och efterföljande dans/fest kan bokas.

Läs mer på www.siarofortet.se.

Visa bildspel

Säg ja på kastellets innergård.

Vaxholms Kastell

På ön Vaxholmen ett stenkast från skärgårdens huvudstad Vaxholm ligger Vaxholm Kastell. En fästning byggd på uppdrag av Gustav Vasa.

Vaxholms Kastell är den perfekta platsen för er som vill ha er bröllopsfest i unik miljö mitt i Stockholms skärgård. I Restaurang Pansarbatteriet serverar vi mat lagad på plats av förstklassiga råvaror. Vi hjälper er att göra er bröllopsdag oförglömlig både för er och era gäster.

Läs mer på www.kastellet.com.

Visa bildspel

Vigsel på Fredriksborgs fästning. Foto Malin Sydne.

Fredriksborgs fästning

Fredriksborg Hotel på Värmdö är en populär plats för bröllop. Här behöver ni boka oftast 9-15 månader innan. Under högsäsong blir det fort fullbelagt, men om ni kan tänka er ett höst- eller vinterbröllop går det att vara lite mer spontan. Dagen kan börja med vigsel och brudskål på Corps de Garde-bryggan, middag i bröllopstältet och festen i orangeriet eller i Fredriksborgs fästning beroende på antal. Det går inte att ta med egen mat eller dryck utan hotellet erbjuder ett helt paket. Bröllopen här brukar vara för 50-60 personer, men det finns plats för ca 120.

Läs mer på www.fredriksborghotel.se.

Visa bildspel

Varbergs fästning blickar ut över havet. Foto Bert Leandersson.

Varbergs fästning

Välkommen att checka in mitt i historien hos Varbergs fästning! Det är en mäktig plats på klippan vid havet och det är lätt att känna historiens vingslag i den bevarade fästningsmiljön. Det finns flera fina platser utomhus på Varbergs fästning som lämpar sig för en vigselceremoni med fin utsikt över havet. I samband med vigsel kan familjeföretaget Fästningens rum vid havet hjälpa till med boende. 

Läs mer på www.fastningens.se.

Visa bildspel

Sagolikt på Bohus fästning . Foto: Bohus fästning

Bohus fästning

Bohus fästning i Kungälv erbjuder vackra miljöer som skapar minnen för livet för både brudparet och bröllopsgäster. Ett omtalat bröllop på Bohus fästning var när drottning Blanka gifte sig med kung Magnus Eriksson år 1335. I denna rustika och romantiska slottsmiljö välkomnas nutida brudpar att bli en del av historien.

Här erbjuds vigsel både för bokade sällskap och drop-in. Under 2023 har de öppet för drop-in-vigslar vid pingst 27 maj, samt lördagen 26 augusti. Vid drop-in sker vigsel i tornet Fars Hatt, eller utomhus vid önskemål om detta och om vädret tillåter.

Aktiviteter för gästerna kan till exempel vara pilbågsskytte eller en guidad tur. Kostnad tillkommer för guidning. Bohus fästning har tätt samarbete med Bohus Elfsborghs Caroliner, som kan hyras in för att fira brudparet med kanon- eller muskötsalut iklädda historiska kläder. Fästningen har även ett nära samarbete med Mariebergs Gård som kan erbjuda mat efter önskemål.

Det finns handikapparkering för två bilar. Därifrån leder en nyanlagd stig till hissen som tar besökaren upp till markplanet för borggården och tornet Fars Hatt. På baksidan finns även en bygghiss som tar personer eller material upp till samma plan. Där finns även en handikappanpassad toalett.

Läs mer på www.bohusfastning.com.

Visa bildspel

Dalarö skans

Dalarö Skans erbjuder ett inspirerande välkomnande till en av världens mest majestätiska och privata destinationer, belägen i Stockholms inlopp med skärgårdens prakt framför dig, endast 45 minuter från centrala Stockholm. Med ett rikt kulturarv som går tillbaka till tidigt 1600-tal, har Dalarö Skans idag en unik positionering som blandar historia med ett samtida engagemang för modern design, evenemang, unika matupplevelser och tidsenlig gästfrihet.

På Dalarö Skans erbjuder vi två bröllopspaket, Bespoke och Michelin. Båda paketen ligger till grunden för en helt unik skräddarsydd upplevelse.  Vigseln kan ske i Dalarö Kyrka eller hos oss på Dalarö Skans och
bröllopsmottagningen sker i Glashuset som har utsikt i alla väderstreck. Rummet går att skräddarsy i olika konfigurationer med yta för att ackommodera 60–120 gäster plus att det finns möjlighet att bygga tält för ett maxantal på 170 gäster.

Efter mottagningen så förflyttas tillställningen till klubben som huserar under borgen.

Läs mer på www.dalaroskans.com

Visa bildspel

Magisk stämning på Nya Älvsborgs fästning. Foto: Bohus fästning

Nya Älvsborgs fästning 

På Nya Älvsborgs fästning kan du arrangera ett unikt och minnesvärt bröllop för er och era gäster. Fästningen erbjuder en fantastisk miljö som är perfekt för bröllop. 

Vi erbjuder flera olika lokaler som passar bra för både mindre och större sällskap. Oavsett om du vill ha en festlig middag eller ett mingel med drinkar och tilltugg, så finns det alltid ett passande alternativ.

Fästningen har även ett nära samarbete med lokala matproducenter och kan erbjuda mat efter önskemål. 

Så om du letar efter en unik och minnesvärd plats för din bröllopsfest, ta kontakt med oss på Nya Älvsborgs Fästning för diskutera dina önskemål.

Läs mer här: Start | Nya Älvsborgs Fästning

Dalarö Skans sett från sidan med växthus i förgrunden och skansen bakom

Häpnadsväckande vy från Dalarö Skans . Foto: Erik Lefvander

Dalarö Skans 

Dalarö Skans erbjuder ett inspirerande välkomnande till en av världens mest majestätiska och privata destinationer, belägen i Stockholms inlopp med skärgårdens prakt framför dig.

Endast 45 minuter från centrala Stockholm finns möjligheten till intim kontakt med naturen, ökad sinnesro, minskad stress med avskildhet, bekvämlighet och lyx till ert förfogande.

På Dalarö Skans erbjuder vi två bröllopspaket. Bespoke och Michelin, båda paketen ligger till grunden för en helt unik skräddarsydd upplevelse. Menyn för Michelinpaketet är framtagen av Bar Agrikultur.

Läs mer här: Dalarö Skans (dalaroskans.com)