En fästning är en plats för kärlek

Kärlek är värd att försvara! Varför då inte gifta sig på en fästning, en plats fylld av skönhet, mystik och dramatik? Här har vi samlat några av de vackraste fästningarna runt om i Sverige som erbjuder platser för vigsel. 

Visa bildspel

Romantiskt på Rödbergsfortet. Foto Mats Engfors.

Rödbergsfortet

Långt upp i norra Sverige, i Boden, kan ni säga ja till varandra på hjässan av Rödbergsfortet eller inne i vallgraven. Restauratör finns och det går att boka allt från vigsel till nattamat och fotograf.

Vallgraven är tillgänglighetsanpassad medan hjässan är svårare att komma upp på. Fortet är till stor del tillgänglighetsanpassat för människor som har svårt att gå på egen hand. En rullstol eller barnvagn tar sig till exempel runt på hela bottenvåningen men toaletterna är ännu inte anpassade. 

Läs mer på www.boden.se/rodbergsfortet.

Visa bildspel

Södra strandverket i Marstrand. Foto SFV.

Södra Strandverket

Södra Strandverkets unika miljö i Marstrand är som gjord för vigsel. Här erbjuds bokade sällskap två fantastiska vigselplatser - Borggården eller Konsthallen i huvudbyggnaden. Den senare lokalen är inte tillgänglighetsanpassad. Mat och dryck kan ordnas efter önskemål.

Läs mer på www.strandverket.se.

Visa bildspel

Fantastisk utsikt från Siaröfortet. Foto Linnea Englund.

Siaröfortet

En plats mitt i Stockholms skärgård som det vilar historisk mystik över men som samtidigt är förförande vacker. Ön väntar på att just du skall upptäcka den. Hit välkomnas mindre till medelstora sällskap som vill omfamnas av skärgårdens lugn och samtidigt låta sig bli omhändertagen och bara njuta och ägna sig åt sina gästerna. Här utgår de från era behov och skräddarsyr en lösning som passar just er.

De tar emot bokade gäster med övernattning av hela eller delar av sällskapet. Privata båttransporter går att ordna och Waxholmsbolaget trafikerar ön. Arrangemang anordnas i symbios med restaurangen på ön och hela bröllopspaket med mingel, middag i festhuset och efterföljande dans/fest kan bokas.

Läs mer på www.siarofortet.se.

Visa bildspel

Skansen Lejonet i Göteborg. Foto Bert Leandersson.

Skansen Lejonet

Många drömmer om att gifta sig i en historisk byggnad, under kalkade valv, i skenet av levande ljus och kandelabrar. På Skansen Lejonet i Göteborg kan den drömmen besannas. I sagolik 1600-tals miljö kan ni skapa en drömlik atmosfär och får ert bröllop och bröllopsfest att bli ett minne för livet. Det känns som om man är förflyttad till en annan tid. Vigseln kan ske på tredje våningen. 

Läs mer på www.skansenlejonetfestvaning.se.

Visa bildspel

Säg ja på kastellets innergård.

Vaxholms Kastell

På ön Vaxholmen ett stenkast från skärgårdens huvudstad Vaxholm ligger Vaxholm Kastell. En fästning byggd på uppdrag av Gustav Vasa.

Vaxholms Kastell är den perfekta platsen för er som vill ha er bröllopsfest i unik miljö mitt i Stockholms skärgård. I Restaurang Pansarbatteriet serverar vi mat lagad på plats av förstklassiga råvaror. Vi hjälper er att göra er bröllopsdag oförglömlig både för er och era gäster.

Läs mer på www.kastellet.com.

Visa bildspel

Skansen Kronan. Foto Bert Leandersson.

Skansen Kronan

Skansen Kronan är en av Göteborgs allra mest kända symboler och belägen centralt i Göteborg. Med anor från 1600–talet får ni en magisk bröllopsfest i festsalen med de vackra valven och kanonerna, med garantin att dagen blir ett minne för livet. Vigsel kan ske uppe på Artillerivåningen eller på Utsiktsplatsen med utsikt över den vackra staden. Det finns plats för upp till 130 personer. 

Läs mer på www.skansenkronan.se.

Visa bildspel

Vigsel på Fredriksborgs fästning. Foto Malin Sydne.

Fredriksborgs fästning

Fredriksborg Hotel på Värmdö är en populär plats för bröllop. Här behöver ni boka oftast 9-15 månader innan. Under högsäsong blir det fort fullbelagt, men om ni kan tänka er ett höst- eller vinterbröllop går det att vara lite mer spontan. Dagen kan börja med vigsel och brudskål på Corps de Garde-bryggan, middag i bröllopstältet och festen i orangeriet eller i Fredriksborgs fästning beroende på antal. Det går inte att ta med egen mat eller dryck utan hotellet erbjuder ett helt paket. Bröllopen här brukar vara för 50-60 personer, men det finns plats för ca 120.

Läs mer på www.fredriksborghotel.se.

Visa bildspel

Tingstäde fästning. Foto Mia Fernlund.

Tingstäde fästning

Tingstäde fästning på Gotland stod klar lagom till första världskriget. På åsen norr om kyrkan, med träsket på ena sidan och odikad myrmark på den andra, nedgrävd i grusåsen ligger Skans 1 med sina många rum och långa underjordiska gångar under mer än meterdjup betong. En minst sagt fängslande plats att gifta sig på, och kanske att ni blir de första att gifta er här? Fästningen är öppen för guidade turer under sommarveckorna 26-33.

Läs mer på www.tingstadefastning.se.

Visa bildspel

Varbergs fästning blickar ut över havet. Foto Bert Leandersson.

Varbergs fästning

Välkommen att checka in mitt i historien hos Varbergs fästning! Det är en mäktig plats på klippan vid havet och det är lätt att känna historiens vingslag i den bevarade fästningsmiljön. Det finns flera fina platser utomhus på Varbergs fästning som lämpar sig för en vigselceremoni med fin utsikt över havet. I samband med vigsel kan familjeföretaget Fästningens rum vid havet hjälpa till med boende. 

Läs mer på www.fastningens.se.

Visa bildspel

Magiskt ljus på det stora Alvaret, Öland. Foto: Micael Edlund.

Eketorps borg

I Ölands ståtliga fornborg från järnåldern går det att viga sig under borgens öppettider eller efter stängning. Det finns tidstypiska kläder att låna och både catering samt restaurang finns i närheten.

Läs mer på www.eketorpsborg.se.

Visa bildspel

Bohus fästnings romantiska miljö. Foto Ronja Wigertz.

Bohus fästning

Bohus fästning i Kungälv erbjuder vackra miljöer som skapar minnen för livet för både brudparet och bröllopsgäster. Ett omtalat bröllop på Bohus fästning var när drottning Blanka gifte sig med kung Magnus Eriksson år 1335. I denna rustika och romantiska slottsmiljö välkomnas nutida brudpar att bli en del av historien.

Här erbjuds vigsel både för bokade sällskap och drop-in. Under 2023 har de öppet för drop-in-vigslar vid pingst 27 maj, samt lördagen 26 augusti. Vid drop-in sker vigsel i tornet Fars Hatt, eller utomhus vid önskemål om detta och om vädret tillåter.

Aktiviteter för gästerna kan till exempel vara pilbågsskytte eller en guidad tur. Kostnad tillkommer för guidning. Bohus fästning har tätt samarbete med Bohus Elfsborghs Caroliner, som kan hyras in för att fira brudparet med kanon- eller muskötsalut iklädda historiska kläder. Fästningen har även ett nära samarbete med Mariebergs Gård som kan erbjuda mat efter önskemål.

Det finns handikapparkering för två bilar. Därifrån leder en nyanlagd stig till hissen som tar besökaren upp till markplanet för borggården och tornet Fars Hatt. På baksidan finns även en bygghiss som tar personer eller material upp till samma plan. Där finns även en handikappanpassad toalett.

Läs mer på www.bohusfastning.com.

Visa bildspel

Nyköpings hus

Nyköpingshus erbjuder möjlighet att ordna ett kungliga bröllop i historisk miljö. Det kan vara en enkel vigsel i det vackra ljusinsläppet i trappan i Kristinasalen med en efterföljande enkel buffé eller en riktigt kunglig bröllopsfest med trerättersmiddag i Gästabudssalen, med uppdukad tårtbuffé i Kristinasalen för er att avnjuta i Drottningkällaren.

Det går att välja att göra det mesta själv till att beställa ett färdigt serverat paket och allt där emellan utifrån festvåningsmenyn. 

Läs mer på www.nyköpingshus.se