Ingegerd Beskow

Konstnären Ingegerd Beskow målade främst landskapsmotiv. I dag pryder flera av hennes verk Växjö residens, där hon en gång i tiden var landshövdingefru.

Hon föds en oktoberdag 1887 i Uppsala som Ingegerd Fanny Karin Sofia Tullberg, dotter till professor Tycho Tullberg och Fanny Hägglöf.

Åren 1907–1909 studerar hon konst för den svenske målaren Carl Wilhelmson vid Valands konstskola i Göteborg. Därefter flyttar hon till Paris där hon fortsätter sin konstutbildning, för bland andra Henri Matisse och Maurice Denis.

En svartvit bild på en kvinna som sitter på en stol och målar på en tavla.

Ingegerd Beskow som här lägger en sista hand vid en av sina tavlor inför en utställning. Foto: Smålands museums arkiv

Landskap är hennes absoluta favoritmotiv och tavlorna i dämpade och svala akvarell- eller oljefärger är ofta avbilder från Stockholm, Uppsala, Skåne, Växjö och Västkusten.

Inreder länsresidenset i Växjö

1911 gifter hon sig med juristen och ämbetsmannen August Beskow, som från 1925 var landshövding i Kronobergs län. På länsresidenset i Växjö, i dag förvaltat av Statens fastighetsverk, pryder Ingegerds målningar fortfarande väggarna, bland annat som målningar över dörrarna i matsalen. Ingegerd, som är släkt med Carl von Linné, inreder en av salongerna i residenset till ett ”Linnérum”.

En tavla med landskapsmotiv, i guldram upphängd på en vägg.

Tavla av Ingegerd Beskow upphängd på Växjö residens. Foto: Emma Österberg, SFV

Fru Beskow verkar under åren som landshövdingefru som ordförande i bland annat Mödrahjälpsnämnden och Kvinnoföreningarnas Beredskapskommitté. Hon är även vice ordförande i Kronobergs läns hemslöjdsförening och i Röda Korsets Kronobergsdistrikt.

Ingegerd Beskow avlider i Stockholm den 19 augusti 1978. Hon ligger, tillsammans med sin man August, begravd på Uppsala gamla kyrkogård.

Två tavlor med landskapsmotiv i dämpade färger. Tavlorna har guldram och står lutade mot en vägg.

Två tavlor av Ingegerd Beskow som finns på residenset i Växjö. Foto: Emma Österberg, SFV

Residenset i Växjö. En lång, gulputsad tvåvåningsbyggnad i klassicistisk stil.

Residenset i Växjö

Att uppföra ett residens åt landshövdingen i Kronobergs län har inte varit en enkel uppgift. Flertal gånger sedan 1600-talet har residens efter residens fallit offer för stadsbränder.

Kvinnliga pionjärer

För 100 år sedan, i september 1921, fick Sveriges kvinnor för första gången rösta i allmänna val. Ungefär samtidigt öppnades fler möjligheter för kvinnor att vara med och gestalta den offentliga byggnadsmiljön. Men kvinnor har i alla tider haft en betydelsefull roll för våra fastigheter även om det inte alltid har uppmärksammats.

Nyköpingshus sedd från motstående sida av vattnet.

Kulturvärden nummer 3, 2021

I höstnumret 2021 av Kulturvärden hittar du inte bara artikeln om Kvinnliga pionjärer. Här finns även annan spännande läsning, så som anekdoten om operastjärnan Christina Nilsson, spännande läsning om Nyköpingshus samt ett bildreportage från det vackra ambassadresidenset i London.