Evelina Fahnehjelm

Adliga Evelina Fahnehjelm undervisar privat redan i ung ålder – en karriär som sedan fortsätter med att hon blir lärare och föreståndare vid Wallinska skolan i Stockholm och en av förgrundsgestalterna inom den svenska flickskolan.

Fröken Fahnehjelm föds in i en adlig familj i Stockholm 1839. Hennes far, kammarrättsrådet Johan Vilhelm Fahnehjelm, dör när Evelina endast är fem år gammal. Hon växer därefter upp med sin mor Eva Beata Giös, sina fyra syskon – två bröder och två systrar – samt en piga.

Såsom i många adliga familjer på den här tiden får även Evelina och hennes syskon privat undervisning i hemmet. Evelina börjar drömma om en framtid som konstnär men på grund av en ögonsjukdom tvingas hon tänka om och börjar så sin yrkesverksamma bana som lärare med att ge enskild undervisning.

Gammal bild i sepia, porträttbild på kvinna med stram håruppsättning.

Evelina Fahnehjelm beskrivs som en sträng men rättvis lärare. Foto: Wallinska skolans arkiv/Stockholms stadsarkiv

Engagemang för skolan

1872 utses hon till föreståndare för Wallinska skolan i Stockholm, vilken var en av de första högre flickskolorna i Sverige. Undervisningen bedrivs till en början i provisoriska lokaler i Gamla stan innan verksamheten 1881 flyttar till Stockholms gymnasiums gamla hus på Riddarholmen – som i dag förvaltas av Statens fastighetsverk. Ur egen ficka bekostar Evelina ommålning och reparationer av lärosalarna. Hennes studenter beskriver henne som en sträng men vänlig och rättvis lärare.

Belönas med kunglig medalj

Under hennes tid som föreståndare kommer undervisningens organisation att förändras drastiskt. Wallinska skolan, som 1870 får en gymnasieavdelning, får 1874 också dimissionsrätt för såväl latin- som reallinjen, vilket formellt gav möjligheter till vidare studier vid universiteten.

För sitt långvariga och framgångsrika arbete med utbildning för unga kvinnor tilldelas Evelina Fahnehjelm under sitt sista levnadsår den kungliga medaljen Illis quorum meruere labores, i guld av femte storleken.

Hon avlider i september 1898 och begravs på Norra begravningsplatsen i Solna.

Bilder

Svartvitt foto på två stenhus bredvid varandra. I förgrunden en kullerstensgata.

Gymnasiehusen på Riddarholmen på den lokalerna nyttjades av Wallinska skolan. Foto: Wallinska skolans arkiv/Stockholms stadsarkiv

Kvinnliga studenter går i en klunga fram på en kullerstensgata. Gammalt foto i svartvitt/sepia.

Studenter vid Wallinska skolan. Foto: Wallinska skolans arkiv/Stockholms stadsarkiv

Flertal unga kvinnor sitter med sina huvuden nedböjda och läser från böcker i en lärosal. Gammalt foto i sepia.

Under Evelina Fahnehjelms tid på Wallinska skolan, åren 1872 till 1898, blev utbildningen utpräglat akademisk. Här en bild på en av lärosalarna i det gamla adelspalatset. Foto: Wallinska skolans arkiv/Stockholms stadsarkiv

Gymnasiehusens fasader mot vattnet. I bakgrunden Riddarholms-kyrkans spira.

Gymnasiehusen på Riddarholmen

Under Gymnasiehuset döljer sig rester från Gråbrödraklostret. På medeltiden låg en av Stockholms många medeltida badstugor på tomten där Gymnasiehuset i dag står.

Kvinnliga pionjärer

För 100 år sedan, i september 1921, fick Sveriges kvinnor för första gången rösta i allmänna val. Ungefär samtidigt öppnades fler möjligheter för kvinnor att vara med och gestalta den offentliga byggnadsmiljön. Men kvinnor har i alla tider haft en betydelsefull roll för våra fastigheter även om det inte alltid har uppmärksammats.

Nyköpingshus sedd från motstående sida av vattnet.

Kulturvärden nummer 3, 2021

I höstnumret 2021 av Kulturvärden hittar du inte bara artikeln om Kvinnliga pionjärer. Här finns även annan spännande läsning, så som anekdoten om operastjärnan Christina Nilsson, spännande läsning om Nyköpingshus samt ett bildreportage från det vackra ambassadresidenset i London.