Kvinnor i våra hus – 100 år av demokrati
Hösten 2021 uppmärksammade vi 100 år av demokrati och lika rösträtt genom att i en serie berätta om kvinnor som på olika sätt varit betydelsefulla för våra fastigheter.
I Kulturvärden nummer 3, 2021, berättade vi mer om kvinnor som verkat i och påverkat Statens fastighetsverks fastigheter genom åren. På Kulturvärdens sida på sfv.se läser du hela artikeln om Kvinnliga pionjärer.
Klicka på valfri rubriklänk nedan för att läsa mer om respektive kvinna.
Ett urval av kvinnor som verkat i och påverkat våra fastigheter
Inger Wedborn
Från 1940-talet och fram till sin död 1969 är Inger Wedborn en av landets ledande trädgårdsarkitekter, dessutom skribent i ämnet.
Nancy Edberg
Simläraren Nancy Edberg kämpar för att få bygga sitt eget badhus och sprida simningens konst till kvinnor. Hon undervisar bland annat drottningen.
Ingegerd Beskow
Konstnären Beskows penseldrag lever ännu kvar på Växjö residens, där hon var landshövdingefru under många år.
Ebba Brahe
Grevinnan Brahes intresse för bruksnäringen växer när hon ärver sin far. Hon förvaltar även över flertal gods som i dag tillhör Statens fastighetsverk.
Hanna Rydh
Mångsysslare som blir den första kvinnliga arkeologen i Sverige; hon är en omtyckt landshövdingefru som ständigt engagerar sig i kvinnorörelsen.
Ingeborg Wærn Bugge
Hon blir antagen som specialelev till Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm och kommer att bli en kvinnlig pionjär inom arkitekturen.
Sara Elisabet Moraea
På familjens sommarresidens, i dag kallat Linnés Hammarby och förvaltat av SFV, får Sara Lisa Moraea en chans att utveckla sitt odlingsintresse.
Evelina Fahnehjelm
Vid Wallinska skolan på Riddarholmen i Stockholm är fröken Fahnehjelm med och formar unga kvinnors ljusnande framtid.
Ellen Hagen
Hon är en av alla kvinnorättskämpar som jobbar för att kvinnor och män ska ha lika rösträtt. 1919 blir hon historisk.