Kulturvärden

Ett dekorerat pepparkakshus står på en silvrig bricka på en köksbänk. Bakom den står en julkrans i rött och gröna pappersgranar.

Tessinska palatset i smakfullt format. Foto: Erik Cronberg

Kryddigt palats

I Stockholms landshövdings residens, det anrika Tessinska palatset, bakas varje år ett pampigt pepparkakshus till advent. Årets paradbak genomförs av husföreståndare Pär Hernell, som bjuder in Kulturvärden till köket.

I residenset på Slottsbacken i Gamla stan i Stockholm sprider sig en kryddig doft av jul. Det är dags för det årliga baket, att återskapa slottsarkitekt Nicodemus Tessin den yngres barockpalats i pepparkaksdeg. Julfirandet i palatset varierar från år till år, men advent högtidlighålls under hela december.

– Som regel har vi olika mottagningar där landshövdingen bjuder på adventsmingel, vinterfrukostar eller liknande. Det brukar vara väldigt uppskattat, berättar Pär Hernell.

En man i vit skjorta, svarta glasögonbågar och ett grått förkläde står med ett stort leende och håller i en plåt med utkavlad pepparkaksdeg som han skurit ut till husdelar till ett pepparkakshus.

Husföreståndare Pär Hernell har bakat ett lite mindre hus i år. – Det får lättare plats på plåtarna om Kulturvärdens läsare själva vill baka. Foto: Erik Cronberg

Varje år i december är palatset vackert dekorerat. Extra stämningsfullt blir det när landshövdingen har gäster. Då brinner facklor i den återskapade 1600-talsträdgården och alla brasor är tända.

Som husföreståndare ansvarar Pär Hernell för landshövdingens representation och för skötseln av residenset. I uppdraget ingår bland annat att arrangera
tillställningar, förbereda palatset för gäster och ha god insikt i vården av den historiska miljön – och att vara en utmärkt kock och bagare.

Att baka palatset i pepparkaksdeg är en mångårig tradition som Pär övertagit från sina föregångare.

– Varje tidigare husföreståndare har satt sin egen prägel på pepparkakshuset. Min vision är att det ska vara så naturtroget som möjligt, jag eftersträvar att det syns att det är Tessinska vi bakar. Vi är traditionella dekormässigt också i år, men annars är det trevligt att använda godis, nötter och mandlar med mera, som dekoration, för att ge karaktär.

Pepparkakshuset är bakat med en rågmjölsdeg som ger extra stabilitet, men det går lika bra att använda vanlig pepparkaksdeg. Skillnaden är att då kan huset ha lite sämre stadga och hålla kortare tid.

Varje tidigare husföreståndare har satt sin egen prägel på pepparkakshuset. Min vision är att det ska vara så naturtroget som möjligt.

Pär Hernell

Så bygger du ditt eget Tessinska palats

 

DEKORERA

  • Dekorera väggarna liggande, innan du monterar pepparkakshuset.
  • Montera taket färdigt och dekorera det sen på plats.
  • Ta 1,5 dl färdig kristyr och droppa i svart karamellfärg tills färgen är riktigt svart. Använd den svarta kristyren för att märka ut dörren och för
    att rama in fönster på palatsets kortsidor.
  • Använd vit kristyr för att rama in fönstren på palatsets långsida eller framsida.
Ett collage med personer som dekorerar ett pepparkakshus.

Dekorationen av pepparkakshuset kan göras som på bilderna, eller så använder du din egen fantasi. Foto: Erik Cronberg

FÖNSTER

Pär använder gelatinblad som fönster. Klipp till gelatinbladen, ett blad kan täcka flera fönster. Fäst gelatinbladen med kristyr, på baksidan av hussidorna, innan huset monteras.

Ett par händer måttar ett ark med gelatinblad till fönsterna på en gräddad del till ett pepparkakshus.

Fönster tillverkas lätt av ett ark gelatinblad. Foto: Erik Cronberg

Ett par händer håller i en liten egengjord flagga, gjord av gelatinblad och karamellfärg. Flaggan är grön, gul och röd.

Flaggan görs, liksom fönstren, av gelatinblad. Foto: Erik Cronberg

FLAGGA

  • Klipp ett gelatinblad i flaggans form.
  • Flaggstången är bakad av pepparkaksdegen.
  • ”Måla” flaggstången vit med kristyr.
  • Flaggan är målad med karamellfärg. (Tessinska palatsets flagga innehåller egentligen symbolerna för S:t Erik, det uppländska gyllene riksäpplet och den sörmländska svarta gripen på röd, gul och blå botten, men det är överkurs att få fram detaljerna med karamellfärg. En klassisk svensk flagga fungerar också, då Tessinska palatset flaggar så på nationella flaggdagar.)

MONTERING

  • Foga samman väggarna två och två med smält socker.
  • Om huset inte ska ätas kan limpistol användas.
  • Montera skorstenarna innan de fästs på taket.
Ett collage med händer som monterar ihop ett pepparkakshus med hjälp av bränt socker.

Montering av pepparkakshuset sker med bränt socker, det vill säga socker som är smält i en stekpanna. Foto: Erik Cronberg

I den här videon ser du när Pär Hernell bakar det väldoftande residenset i miniatyr.

Läs mer om våra fastigheter

Hävringe båk som pepparkaksfyr

Kulturvärdens pepparkakshus 2021

I Oxelösunds ytterskärgård tronar den sexkantiga kulturbyggnaden Hävringe båk – och vad kan passa bättre på julbordet än en kakversion av detta ståtliga minnesmärke över 17- och 1800-talets sjötrafik? Här visar Ulrika Kjellin, erfaren konstruktör av pepparkakshus och chefsassistent till fastighetsdirektörerna på Statens fastighetsverk, hur hon skapat pepparkaksbåken.

Barockträdgården i Tessinska palatset.

Tessinska palatset

Det exklusiva lilla palatset vid Slottsbacken i Stockholm uppfördes på 1690-talet för och av slottsarkitekten Nicodemus Tessin d.y. (1654–1728). Italienska och franska palats har inspirerat Tessin till denna magnifika privatbostad.