Kulturvärden

Ambassaden i Mexico city

Ambassaden i Mexico city. . Foto: Jorge Barreda

Mexico city - Ambassad i det gröna

Efter en lång och komplicerad process står nu det nya svenska  ambassadkansliet i Mexico City på plats.

Byggnaden är placerad i  ambassadörsresidensets trädgård och ersätter det tidigare kansliet några  kvarter bort, som därmed kan säljas och ge pengar till statskassan. Istället utnyttjas residensets tomt till fullo. Statens fastighetsverk tog fram denna lösning i samarbete med UD.

Arkitekterna Hidemark & Stintzing fick i uppdrag under hösten 2017 att ta fram en förenklad systemhandling baserad på UD:s programkrav, där miljöprofilen var ett viktigt krav. Det amerikanska miljöcertifieringssystemet LEED valdes och målet är att uppnå den högsta klassificeringen: Platina.

Byggnaden använder 44 procent  mindre energi och runt 60 procent mindre vatten än liknande byggnader  utan LEED-certifiering, samtidigt som lokalerna erbjuder hög komfort när det gäller kyla och värme.

– Vi har också solceller på taket och ett eget vattenreningsverk, säger  Anders Ingmo, förvaltare på Statens fastighetsverk som berättar att det varit tufft att övervaka bygget helt på distans under coronapandemin.
– Men det känns väldigt glädjande att nu kunna överlämna detta gedigna  hus till vår hyresgäst UD.

Läs mer om våra fastigheter

Mexiko City, ambassadkansli och residens. Trädgård med ett stort, lilablommande jakaranda-träd och buskar med röda blommor.

Mexiko City, ambassadkansli och residens

Svenska ambassaden i Mexiko City är belägen på Paseo de las Palmas i området Lomas de Chapultepec. Här ligger ambassadörens bostad på nummer 1215 och ambassadkansliet på nr 1375.