Kulturvärden

Tessinska palatsets nya ljussättning

Tvärs över Tessinska palatset står en byst av Gustav III i slutet av en rad kolonner. Med den nya ljussättningen får han en helt ny presentation. Foto: Kai Piippo, Light Bureau

Palats i nytt skimmer

En ny ljussättning för Tessinska palatsets perspektivfasad är en del av den fasadrenovering som palatset går igenom. Den lyfter fram fasadens struktur och detaljer.

Sedan 2019 har Statens fastighetsverk i omgångar renoverat Tessinska palatsets innergård. Ett arbete som inneburit att skadad fasadsten i första hand har lagats och i mindre utsträckning bytts ut. De lagade ytorna har därefter målats med linoljefärg.

I somras var det perspektivfasaden mot norr som togs om hand, en fasad med mycket rik sten- och putsarkitektur. Under hösten har SFV, tillsammans med ljusdesignern Kai Piippo, arbetat vidare för att förbättra perspektivfasadens belysning.

– Vi har haft fasadbelysning här tidigare men de här armaturerna ger inte bara ett vackert ljus utan är också energieffektiva. De arbetar med olika ljusstyrkor och färgtemperaturer på ljuset. Resultatet blir en subtilare belysning som förstärker fasadens plasticitet och perspektivets djup, säger Olle Reinson, teknisk förvaltare vid SFV.

De fina effekterna får man genom att belysa den främre fasadytan med ett mellankallt ljus medan perspektivets kolonnader får ett något varmare ljus som avslutas med ett kallare ljus bakom Gustav III:s byst. Allt i relativt nedskruvad ljusintensitet så att fasadens arkitektur med dess detaljer lyfts fram på ett nytt sätt.

Tessinska palatsets nya ljussättning på innergården

Tessinska palatsets innergård i kvällsljus

Tessinska palatsets innergård i kvällsljus. Foto: Kai Piippo, Light Bureau

Tessinska palatsets ljussättning

Gustav III får en ny framtoning i den nya ljussättningen. Foto: Kai Piippo, Light Bureau

Läs mer om våra fastigheter

Barockträdgården i Tessinska palatset.

Tessinska palatset

Det exklusiva lilla palatset vid Slottsbacken i Stockholm uppfördes på 1690-talet för och av slottsarkitekten Nicodemus Tessin d.y. (1654–1728). Italienska och franska palats har inspirerat Tessin till denna magnifika privatbostad.