Kulturvärden

Pilane gravfält på Tjörn

Pilane gravfält på Tjörn är ett populärt utflyktsmål både för den vackra naturen, de många fornlämningarna och de spektakulära skulpturutställningar som gästar parken sommartid. Foto: Nina Broberg

Utsikten: Pilane gravfält

En gammal gravplats och tillika spännande skulpturpark, utspridd över 8 hektar. Förutsättningarna för Pilane Heritage Museum, naturens egen konsthall på Tjörn, var förstås de allra bästa denna coronasommar när mottot var distans. Och de infriades.

– En normal sommar har vi cirka 100 000 besökare. Denna sommar ökade besöksantalet med 50 procent och då uteblev ändå alla utländska gäster, säger Peter Lennby, vd och konstansvarig på Pilane.

Skulpturparken, vackert belägen uppe på de bohuslänska klipporna, startade sin verksamhet 2007. Peter Lennby och Riksantikvarieämbetet, som då förvaltade området (idag är det Statens fastighetsverk), insåg att gravfältet med ett 90-tal synliga gravar, de flesta 2 000 år gamla, kunde utgöra grunden till en kulturupplevelse som rör sig såväl i tid som rum.

Skulpturen Anna av Jaume Plensa är den enda permanenta skulpturen i Pilane skulpturpark.

Skulpturen Anna av Jaume Plensa är det enda permanenta konstverket i Pilane skulpturpark. Med åren har hon kommit att bli ett riktmärke. Foto: Nina Broberg

– En begravningsplats var förr en mötesplats dit människor kom för att träffas och för att avhandla både allvarliga och vardagliga spörsmål. Det är en tradition vi förvaltar vidare och det är därför också en miljö som lockar konstnärer från hela världen, konstaterar Peter Lennby.

Under årets säsong (16 maj–20 september) visades skulpturer av bland andra Charlotte Gyllenhammar, Per Svensson och Tony Cragg. Mest känd är skulpturen Anna av Jaume Plensa som har blivit ett landmärke i trakten.

– Alla verk lånar vi in av konstnärerna men Anna som kom hit 2016 blev så populär att vi beslutade att köpa verket och hon är nu permanent, säger Peter Lennby.

I år skulle den kända kinesiska konstnären Ai Weiwei bidra med sju skulpturer. Men så kom corona emellan och verken kunde inte lämna Kina. Fast nästa sommar räknar Peter Lenneby att de ska vara på plats.

Lite fler fina bilder från Pilane gravfält

Pilane gravält med gravar daterade år 0-600 e.kr.

Pilane gravfält bjuder på ett varierande kulturlandskap med lämningar ända från stenåldern. Från järnåldern finns ett nittiotal fornlämningar, domarringar, resta stenar och stensättningar. Gravfältet är daterat till 0-600 e Kr. Foto: NIna Broberg

Trappor i parken vid Pilane gravfält.

Foto: Nina Broberg

Hon är lätt att känna igen och ta sikte på, Anna av Jaume Plensa i Pilane skulpturpark på Tjörn.

Foto: Nina Broberg

Se alla bilder

Då fotograf Nina Broberg kom tillbaka med så många vackra foton bjuder vi på ett extra bildmaterial.