Kulturvärden

Lumpmästare J.F. Andersson med fru, son och släktingar.

Lumpmästare J.F. Andersson med fru samt son och släktingar i deras täppa vid Tumba bruk. Sonen Harry Grimle blev riksbankstjänsteman. (Reprofoto för utställningen Jordnära - Självhushållare då & nu). . Foto: Tumba bruksmuseum/Helena Bonnevier

Jordnära då och nu

Tumba bruk är en plats som en gång doftade pengar. Där trycks fortfarande sedelpapper, men idag är det även en plats att luncha och strosa på. Och utforska det fina bruksmuseet där man nu visar utställningen
”Jordnära – självhushållare då och nu”.

Elin Ekeroth Kjellgren, chef för Tumba bruksmuseum, möter oss i den vackert belägna museibyggnaden och berättar om utställningen som ska pågå till hösten 2024.

– Utställningen följer ett helt odlingsår från sådd och omsorg till skörd och vintervila. Den visar också på likheter och skillnader mellan att odla förr och nu.

Litet skåp med tecknad morot och figur.

Utställningen är gjord för att passa både stora och små besökare. Miniodlarna dyker upp i utställningen och fångar barnens intresse på ett lekfullt sätt. Foto: Tumba bruksmuseum/Helena Bonnevier

En av montrarna i utställningen Jordnära på Tumba bruksmuseum.

En av montrarna i utställningen Jordnära på Tumba bruksmuseum. Foto: Tumba bruksmuseum/Helena Bonnevier

Brukets odlingshistoria levandegörs genom foton av familjer och deras odlingsbestyr på Tumba bruk från slutet av 1800-talet fram till efterkrigstiden. Vi träffar bland annat lumpmästare J.F. Andersson, som med sin fru, son och andra släktingar arbetade i trädgårdstäppan vid Tumba bruk. Att odla frukt och grönsaker för hela året var på den tiden en nödvändighet. Det krävde noggrann planering och hårt arbete efter redan mödosamma arbetsdagar på bruket.

P.O. Tyrenius i sin täppa.

P.O. Tyrenius pappersarbetare på Tumba bruk. Foto: Tumba bruksmuseum/Helena Bonnevier

Parallellt får vi följa en nutida självhushållares tankar och arbete, för honom och hans familj är odlandet en självvald livsstil. I utställningen finns också en modern installation ”De underjordiska”, av konstnärerna Janna Holmström och Karin Wegsjö. Där kan besökaren titta in hos småkrypen i jorden på ett helt nytt sätt.

Vi går vidare ut till utomhusdelen av utställningen. Det växer och frodas i planteringar, bina har vaknat och surrar kring sina bi­kupor och vid den nyanlagda skolträdgården håller en skolklass på att plantera växter de själva har drivit upp från frö.

Småplantor planterade av små händer vid Tumba bruksmuseum.

Här har små fingrar planterat grödor som de får följa fram till skörd. Foto: SFV/Mia Fernlund

– Vi är väldigt glada att kunna erbjuda den här möjligheten för 90 skolbarn här i närheten.

Tanken är att de ska få följa planteringen under ett helt år och få förståelse för sambandet mellan odling och mat på bordet. Många av skolbarnen började skolan under pandemin och för många av dem är det här första utflykten och första gången de odlar något själva, säger Elin Ekeroth Kjellgren.

Utomhus finns även ett upptäckarspår för de väldigt unga besökarna med små hus att kika in i och ett nybyggt ”Lilla Konsum” att leka affär i.

– Här på bruket öppnades en av de första konsumbutikerna i Stockholm. Det var arbetarna själva som drev den för att personalen skulle kunna handla det de inte kunde odla själva.

Intill skolträdgården ligger en nyrestaurerad odlingsterrass med planteringsbäddar som kommer att droppbevattnas via en anläggning som drivs med solceller.

– Det gör att vi räknar med att kunna spara upp till 90 procent vatten jämfört med att vattna med slang, säger Elin Ekeroth Kjellgren.

Litet rött lådhus med information

Utomhus finns ett upptäckarspår där familjen får se de viktiga platserna runt om på bruksområdet där skyddsrummet låg, isen förvarades, potatisåkern fanns, mjölken hämtades och mataffären låg. I sex små hus finns massa kunskap och klurigheter. De som genomför promenaden kan hämta ut upptäckarmärken i museets entré. Foto: Tumba bruksmuseum/Helena Bonnevier

Grönsaker från Tumba bruk

Det som odlas i täpporna vid Tumba bruk används i restaurangen. Foto: Tumba bruksmuseum/Jens Mohr

De grönsaker som odlas i brukets köksträdgårdar skördas och serveras i Brukscaféet. Den här dagen står spetskål och sparris på menyn, en rätt som smakar ljuvligt i försommarsolen.

Men Tumba bruk har mer att erbjuda utöver den aktuella utställningen. Förutom ”Jordnära” finns de permanenta utställningarna runtom i hus och trädgårdar. Där berättas anekdoter om livet på bruket och både gripande och intressanta människoöden.


En liten oas att njuta av som även blir en påminnelse om när mor- och farföräldrar och deras föräldrar var unga och verkligen fick jobba för brödfödan.

Bin och kupor vid Tumba bruksmuseum.

Bina jobbar hårt i värmen. De trivs på Tumba bruk och honungen säljs i butiken. Foto: Tumba bruksmuseum/Helena Bonnevier

Visa bildspel

Här ligger Tumba bruksmuseum!. Illustratör: Sven Malmberg

Fler fina foton från Tumba bruksmuseum

Annorlunda tittskåp

I utställningen finns den forskningsbaserade installationen ”De underjordiska”, signerat konstnärerna Janna Holmstedt och Karin Wegsjö som låter besökaren kika in hos jordens invånare på ett helt nytt sätt. Foto: Tumba bruksmuseum/Helena Bonnevier

Delar av utställningen Jordnära på Tumba bruksmuseum.

Foto: Tumba bruksmuseum/Helena Bonnevier

Ransoneringskuponger.

Ransoneringskuponger. Foto: Tumba bruksmuseum/Helena Bonnevier

Konsumbutik på lek på Tumba bruksmuseum.

Den lilla konsumbutiken där barnen kan leka affär ingår som en del av utomhusutställningen. Foto: Tumba bruksmuseum/Helena Bonnevier

Johanna Petterson

Johanna Petterson bodde i Kölnan vid Tumba bruk. . Foto: Tumba bruksmuseum/Helena Bonnevier

Gunnel, Tord och Dagny Vestergren i trädgården vid Tumba bruk 1915.

Jordgubbslandet och Anna Vestergren vid Tumba bruk. Foto: Tumba bruksmuseum/Helena Bonnevier

Frans Nordquist 1918. Brandvakt, sadelmakare samt slaktare.

Frans Nordquist 1918, brandvakt, sadelmakare samt slaktade grisar åt personalen på Tumba bruk. Foto: Tumba bruksmuseum/Helena Bonnevier

Sandstugubben Nilsson.

Sandstugubben Nilsson, körde upp potatislanden åt Tumba bruks personal. Foto: Tumba bruksmuseum/Helena Bonnevier

Gunnel, Tord och Dagny Vestergren i trädgården vid Tumba bruk 1915.

I trädgården vid Tumba bruk Gunnel, Tord och Dagny Vestergren 1915. Foto: Tumba bruksmuseum/Helena Bonnevier