Kulturvärden

Ritning av Sveriges ambassad i Helsingfors

Torben Gruts originalritning av ambassaden i Helsingfors. Illustratör: Torben Grut (inskannad av SFV:s ritningsarkiv)

En värdig kopia firar 100 år

I år är det 100 år sedan Sveriges ambassad i Helsingfors fick sin karaktäristiska fasad, som för tankarna till Stockholms slott. Upphovsman var Torben Grut, en arkitekt som bland annat ritat Stockholms stadion.

Grut inspirerades av Tessins palatsarkitektur när han fick uppdraget att rita om fastigheten, så att den skulle passa den nya ambassadens behov. Finland hade nyligen blivit självständigt och Sverige var en av de första länderna att erkänna den nya republiken.

Svenska staten hade köpt fastigheten 1921 för 400 000 kronor av det ryska kommersrådet Tschernischeff. Byggnadens läge var perfekt vid Salutorget: mellan presidentens slott och stadshuset. Torben Grut ritade även om inredningen, som skulle präglas av ”värdiga utrymmen utan all lyx”.

Fastigheten har inte renoverats på 40 år så därför startar SFV i år en nödvändig upprustning. Arbetet inleds med grundförstärkning med hjälp av 297 borrade stålpålar. I samband med förstärkningen görs även en del interiöra ombyggnader – och även den klassiska fasaden ska putsas upp.

Fasad framifrån av Sveriges ambassad i Helsingfors

Svenska ambassaden i Helsingfors. Foto: Åke E:son Lindman