Kulturvärden

Ett kvällsbelyst House of Sweden, Washington D.C.

House of Sweden i kvällsbelysning. Foto: Patrik Helin

På ny adress

Nu har Sveriges ambassadör i USA, Karin Olofsdotter, flyttat in i sin nya lägenhet i House of Sweden i Washington. Det betyder att grundidén med huset är uppfylld när House of Sweden nu inrymmer både ambassad och chefsbostad.

House of Sweden, som har ritats av Gert Wingårdh och Tomas Hansen, har med sin skandinaviska profil och strama byggnadsstil i glas och trä varit ett välkänt landmärke i Washington alltsedan byggnaden invigdes 2006. Ambassadtomten har ett av Washingtons absolut mest attraktiva lägen nära ett parkområde och strandpromenaden längs med Potomac vid Washington Harbour. Runt hela huskroppen går ett bälte av ljust, bakbelyst trä som ger känslan av att huset svävar när det är mörkt ute.

Karin Olofsdotter, Sveriges ambassadör i Washington D.C.

Sveriges ambassadör i USA, Karin Olofsdotter, på altanen i sin nya chefsbostad i House of Sweden, med utsikt över Potomac-floden. Foto: Moa Nyström

House of Sweden har av Washington Post beskrivits som en konstinstallation och tidningen USA Today har listat den som en av 25 byggnader man måste besöka i Washington DC.

– Huset väcker intresse och personifierar Sverigebilden, vilket är väldigt viktigt för att vi ska kunna visa vilka vi är. Glas och vatten i lekfull blandning skapar transparens och lyfter fram det svenska. Huset är öppet och inbjudande och inrett med svensk konst och design – allt från Svenskt Tenn till trasmattor, säger Karin Olofsdotter, Sveriges ambassadör i USA som nu flyttat in i ambassadbyggnadens chefsbostad som byggts om av Statens fastighetsverk.

Karin Olofsdotter tillträdde sin tjänst 2017 och bodde från början i den gamla chefsbostaden på Nebraska Avenue, flera kilometer från House of Sweden.

Vardagsrum i House of Sweden

Vardagsrummets stora fönster ger goda möjligheter att njuta av utsikten. Foto: Moa Nyström

– Det känns väldigt skönt att bo i det här fantastiska huset. Jag bor vid Potomac-floden, ett stenkast från Vita Huset, nära kongressen och representanthuset. Samtidigt bor jag mitt i naturen och får vakna till den hänförande utsikten över floden varje dag, säger Karin Olofsdotter.

Hon flyttade in i chefslägenheten tillsammans med familjen i mitten av december 2021. Under hennes lägenhet ligger den blivande representationsvåningen, där det nu är en gästlägenhet inredd med Ikeamöbler och ytterligare en lägenhet som ska byggas om och renoveras.

A room with a view

Ett vardagsrum med vidunderlig utsikt. Foto: SFV/Viktor Kohlström

Representationsvåningen ska få rymliga representationsytor och ett ordentligt storkök där Frida Johansson, ambassadörens egen kock, kan laga sina uppskattade rätter med det bästa det svenska köket kan erbjuda.

Karin Olofsdotter ser fram emot att också representationsvåningen ska bli klar. Den ska inredas med möbler och konst med svensk profil och ha en matsal för sällskap upp till 50 personer inklusive personal. Ännu så länge tar hon emot officiella gäster i den tillfälligt inredda representationsmatsalen.

– Alla är så upptagna i Washington men säger sällan nej till en exklusiv svensk måltid. God och vällagad mat öppnar upp människor och bidrar till att knyta nya kontakter. Vi brukar planera noga och lyfta fram svenska råvaror och specialiteter, men vi försöker också koppla maten som vi bjuder på till ämnet vi ska diskutera.

Eftersom vi är små spelare i Washington gör vi större avtryck tillsammans.

Karin Olofsdotter, ambassadör
Solbelyst terass i House of Sweden, med utsikt över Potomac-floden

Representationsbesöken förhöjs av den fantastiska utsikten över Potomac-floden. House of Sweden ligger nära naturen men ändå bara ett stenkast från Vita Huset, kongressen och representanthuset. Foto: SFV/Viktor Kohlström

När House of Sweden byggdes ville man skapa en gemensam svensk plattform för kreativitet och relationer och samla diplomati, näringsliv och kultur under samma tak. Idag kommer cirka 30 000 personer årligen till House of Sweden för att besöka ambassaden och det stora Event Center.

I huset pågår hela tiden olika utställningar med Sverigeanknytning. Det brukar bli ett hundratal evenemang per år. Islands ambassad finns inrymd i House of Sweden och Sverige samarbetar ofta med de nordiska länderna om alltifrån utställningar och seminarier till luncher och middagar.

– Vi turas om att vara värdar. Eftersom vi är små spelare i Washington gör vi större avtryck tillsammans, säger Karin Olofsdotter.

Frida Johansson, kock i House of Sweden

Representationsvåningen ska få rymliga ytor och ett ordentligt storkök där Frida Johansson, ambassadkock, kan laga sina uppskattade rätter med det bästa det svenska köket har att erbjuda. Foto: Moa Nyström

Tillfällig gästmatsal i House of Sweden

Karin Olofsdotter knyter gärna nya kontakter och bygger relationer genom att bjuda på vällagad mat gjord på svenska råvaror och specialiteter. Foto: Moa Nyström

Nu är SFV färdigt med chefsbostaden och fokuserar på representationsvåningen som ska visa på olika historier och epoker från Sverige. Våningen ska stå klar att användas i slutet av året.

– Också den kommer att ha en fantastisk utsikt med matsal och ett mindre sällskapsrum ut mot floden. Man når våningen via hiss från House of Swedens vackra, ljusa entré, säger Karin Svenonius, Statens fastighetsverk, som är ansvarig kulturarvsspecialist för ombyggnaden.

Hon berättar att tankarna på hur representationsvåningen ska renoveras och inredas följer, precis som för chefsbostaden, huvudprincipen att lyfta husets signum: glas, ljus och trä. Trägolven är lamellparkett i lönn och snickerierna i lönn.

– Vi försöker att återanvända väsentliga delar, till exempel dörrar. Jag känner ett särskilt ansvar att värna gestaltningen i helhet och i detaljer. Till exempel bidrar materialval och ljusföring till karaktären, säger Karin Svenonius.

– Vi strävar efter att lyfta husets kvalitet och utgår ifrån den öppenhet som finns i rummen, både i bostaden och i representationsvåningen, samtidigt som vi ger möjlighet för en förändrad användning.

Statens fastighetsverks ombyggnad i House of Sweden sker i samarbete med Wingårdhs och husarkitekterna Lisa Easton, Easton Architects, LLP och Stina McKaey BAU. Martin Edvardsson, UD, är inredningsarkitekt och ombesörjer lös inredning och placering av konst.