Kulturvärden

Björn Hammar i sin plåtverkstad

Björn Hammar, kopparsmed, med Dramatens något tilltufsade kopparkrona från den kungliga entrén. Foto: Erik Cronberg

Kronan på verket

Ovanför den kungliga entrén till Dramaten i Stockholm finns en baldakin prydd med snäckor och en krona. Med åren har den blivit illa tilltygad och det är dags för restaurering.

– Det här blir den sextonde kronan som jag restaurerar, säger kopparsmeden Björn Hammar.

På bänken i hans verkstad i Vitabergsparken i Stockholm ligger en ärgad och lite tilltufsad kopparkrona från den kungliga entrén till Dramaten, Sveriges nationalscen. Kronan består av ett antal byglar med ett 90-tal bjällerliknande kulor, där många gått sönder. Och riksäpplet i toppen har fått sig en rejäl smäll också.

– Nu ska vi plocka ner kronan i sina beståndsdelar och rengöra den, och sedan laga det som behöver åtgärdas. Vi kommer behöva driva en del nya kulor, då vi hamrar fram formen successivt ur ett kopparstycke. Sedan löder vi ihop alla delar, säger Björn Hammar.

På entréns baldakin satt även fyra kopparsnäckor som också ska nyproduceras. Björn Hammar gör arbetet under våren tillsammans med sin kollega August Sahlberg. När allt är klart ska kronan patineras. Då doppas den i flera bad för att få rätt färgton – den ärgigt gröna så att patinan behålls.

– Dagens koppar ärgar inte på samma sätt som tidigare. Det beror nog på att man idag kan separera guldet ur kopparen, men även luftkvaliteten spelar nog in, säger Björn Hammar.

Arbetet med kronan pågår fram till sommaren – sedan kan den kungliga entrén återställas i fint skick igen.