Dagens ambassad

Visa bildspel

Foto: Rikard Österlund

Sveriges ambassad i London har till uppgift att representera Sverige och den svenska regeringen i Storbritannien och att främja Sveriges intressen.

Det finns starka band mellan Sverige och Storbritannien. Vi samarbetar politiskt inom många områden. Handeln mellan de två länderna är omfattande och fler än 1 000 svenska företag har en närvaro i Storbritannien. Ett nätverk av projekt och nära vänskap länkar oss inom kultur, utbildning och forskning.

Ambassaden arbetar med att bevara och främja dessa länkar tillsammans med andra svenska organisationer i Storbritannien, såsom Business Sweden, Svenska handelskammaren, Visit Sweden, Svenska kyrkan och Svenska skolan.

Ambassaden bistår också de cirka 100,000 svenska medborgare som uppskattas bo i det Förenade Kungariket. Ambassaden tar varje dag emot många ansökningar om pass, visum till Sverige, registreringar av nyfödda/barn och handhar konsulära frågor och myndighetsärenden.

På den svenska ambassaden i London arbetar ett 30-tal personer, både diplomater och lokalanställda. På flera orter i Storbritannien finns det även svenska konsulat som lyder under ambassaden.