Till innehåll

Naturvårdsinriktad skötsel

För att skapa en rik biologisk mångfald i våra skogar och marker, genomför Statens fastighetsverk naturvårdande skötselåtgärder, kallat NS-skötsel. Genom aktiva åtgärder vill vi snabbare nå kvalitéer och strukturer som vi anser är önskvärda i respektive bestånd. SFV arbetar också för att skapa trevliga miljöer för vandring och rekreation.

Översvämmad hagmark omgiven av blandskog.
Naturvård

Våtmarker

Sverige behöver återskapa stora ytor våtmark för att klara flera miljö- och klimatutmaningar. Våtmarker spelar en nyckelroll i ekosystemen och bidrar med allt från minskade växthusgasutsläpp och ökad biologisk mångfald till minskad övergödning och förbättrad vattenbalansering.

Våtmarker
Naturvård

Pollinatörer på våra marker

Att vidta åtgärder för att gynna pollinatörer på våra marker är en viktig del i arbetet med att främja den biologiska mångfalden. Drygt 90 procent av världens vilda växtarter och 75 procent av odlad gröda får hjälp med sin frösättning av pollinatörer. Statens fastighetsverk jobbar på olika sätt för att förbättra förutsättningarna för pollinatörer. 

Pollinatörer på våra marker

Stöd från EU-program

För vissa åtgärder söker vi stöd från EU-programmet Skogens miljövärden inom landsbygdsprogrammet (Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling).

Exempel på skötselåtgärder

Under senare år har SFV genomfört naturvårdande skötselåtgärder på drygt 500 hektar med olika inriktningar. Vi har bland annat:

  • gynnat gamla trängda lövträd genom selektiv avverkningar av konkurrerande barrträd. På så vis kan vi gynna trädens blomning och förlänga deras liv.
  • återställt mer öppna och ört- och gräsrika betesmarker genom utglesande gallringar i igenväxta trädklädda betesmarker.
  • med motorsågens hjälp ökat mängden färsk död ved i områden där det råder brist på död ved.
  • utfört planerade bränningar för att gynna brandberoende arter samtidigt som vi därmed efterliknar en mer naturlig störningsregim.
  • röjt unga blandskogar på ett sådant sätt att de blir lövdominerade och att kvarvarande träd ska bli vidkroniga och grova.
  • röjt bort skymmande underväxt och skuggande barrträd för att skapa attraktiva miljöer för vandring och rekreation.
Lunglav

Vid frihuggning ökar sälgarnas vitalitet och blomning och dessutom gynnas de rödlistade lavar som växer på sälgarnas stammar. Här växer Lunglaven som är nära hotad nationellt. Foto: Melker Dahlstrand

Lunglav som växer på en gammal trädgren.

Lunglaven finns i miljöer med höga naturvärden, när den finns finns ofta många andra häftiga arter av lavar också. Den är mycket iögonfallande. Foto: SFV/Per Linder

Naturvårdande åtgärder med EU-stöd

Bränna för att vårda

En viktig åtgärd i naturvårdssammanhang är att bränna skogsmark. Skogsbranden var tidigare en mycket viktig ekologisk faktor i skogslandskapet, eftersom bränder leder till stora mängder döda och skadade träd där många djur och växter trivs. I takt med att människan kontrollerar sin omgivning mer och mer har skogsbränder minskat drastiskt. Nu försöker vi därför under kontrollerade former öka arealen bränd skogsmark. I brandskadade träd lever till exempel ett stort antal skalbaggar som i sin tur utgör föda åt olika hackspettsarter. Bränning sker både på hyggen i samband med föryngringsarbetet och i sluten skog i rent naturvårdssyfte. 

Brandpräglad naturskog där både stående och liggande döda träd är kvar.

Skogsbränder i hanterbar omfattning är bra för en del växter och djur. Därför är kontrollerad bränning en form av naturvård. Stora områden med brandpräglad naturskog ingår i området Östar Svartsjöliden i Vilhelmina kommun. Foto: SFV/Per Linder

En viktig åtgärd i naturvårdssammanhang är att bränna skogsmark. Vi på Statens fastighetsverk utför dels hyggesbränning som är ett sätt att förbereda marken för en ny skogsgeneration. Och dels naturvårdsbränning för att exempelvis gynna vissa arter som är brandberoende samtidigt som vi efterliknar de naturliga skogsbränder som var vanliga förr. I filmen berättar naturvårdsspecialist Irene Stjerna mer.

En del av vårt uppdrag