Kronans öar och skär
Norra Väderöarna, Utklippan och Malören är tre av 1 700 kronoholmar som Statens fastighetsverk förvaltar. Skärgården och havet har en dragningskraft. Med båt kan vi ta oss nästan överallt. Kanske gå iland på något fiskeläge, vandra vidare till blankslipade hällar och små sandstränder. Bestiga högsta punkten och titta på fyren och båken, kika på knubbsäl och tobisgrissla. Helt enkelt göra strandhugg på några av kronans öar och skär. Och njuta. Kronoholmarna är en del av vårt gemensamma kulturarv.




Vad är en kronoholme?
Öar som ägs av staten och förvaltas av Statens fastighetsverk kallas kronoholmar. Begreppet kronoholme går tillbaka till den tid då staten kallades kronan. Många kronoholmar är gamla fiskelägen medan andra kan vara före detta lots- och fyrplatser eller militära anläggningar av nationellt intresse. Kronoholmarna har ofta höga natur- och kulturvärden med lämningar som visar att de nyttjats redan under förhistorisk tid.
Kronoholmarna varierar i storlek från små kala kobbar till stora öar med både vegetation och bebyggelse. Bara Hamneskär utanför Tjörn består av 97 stycken öar. De flesta är havsbundna men de förekommer även i de stora sjöarna Vänern, Vättern, Hjälmaren och Mälaren. Flest kronoholmar finns i Norrbottens, Göteborgs och Bohusläns skärgårdar.
Anor från medeltiden
Kronoholmarna kan spåras tillbaka till medeltiden, cirka 1050–1525. Då började kronan göra anspråk på landets naturtillgångar. Fiskeplatser som bevisligen ingen ägde blev kronans egendom, ”regale”, som kungen beskattade. På 1500-talet lät Gustav Vasa förläna många öar till adeln och under stormaktstiden såldes en del ut.
En del öar eller delar av öar ägs av staten av andra anledningar. Det kan finnas höga naturvärden eller naturskyddsområden. Många fyrplatser med fyrar som numera är släckta eller militära anläggningar som övergivits av militären är av nationellt intresse och förvaltas därför av SFV.
Populära tillhåll
Ökad fritid och en ökad levnadsstandard har gjort att fler människor vill nyttja holmarna för olika aktiviteter. Den bebyggelse som förr bestod av fiskeläger har med tiden omvandlats till fritidshus och bostäder. Många personer äger själva sina hus och arrenderar marken. SFV förvaltar marken och vissa byggnader på öarna.
En del hus har fått helt nya användningsområden. En före detta fyr har byggts om till restaurang och vissa fyrvaktarbostäder och fiskestugor är i dag vandrarhem. På en del av våra öar finns även kaféer och bad medan andra är svåra att besöka och saknar hamnar.