Till innehåll

Kronans gårdar - brukade kulturarv i statens ägo

Kungsgårdar, militära boställen och kungliga slott – tillsammans utgör de statens jordbruksegendomar. Statens fastighetsverk förvaltar ett trettiotal av dessa i södra och mellersta Sverige. På sammanlagt 24 000 hektar mark förenas aktivt jordbruk med lång kulturhistorisk kontinuitet. 

Närbild på gröna, omogna ax i en åker. Blå himmel med vita moln i bakgrunden.

Flera av kronans gårdar har eller har haft inriktning på spannmålsproduktion. Foto: SFV/Elisabet Lorenz Werner

Ett landskap fullt av berättelser 

Spåren i landskapet – byggnader, stengården, åkermark – vittnar om hur jordbruket formats över tid. Marken har brukats, arrenderats, donerats och återtagits, men har alltid stått i statens tjänst. SFV:s jordbruksegendomar omfattar allt från slott och herrgårdsmiljöer till torp, uthus och fiskerätter. 

Från maktens gårdar till gemensamt kulturarv 

Historiskt har kronans jordinnehav varit omfattande. Även om bara en bråkdel är kvar i statlig ägo i dag, är dessa gårdar en viktig del av det nationella kulturarvet. Gårdarna vittnar om makt, organisation och försörjning – från militära boställen till kungsgårdar och kyrkogods. 

Aktiva gårdar med olika inriktning 

Gårdarna har genom tiderna haft olika funktion: spannmålsproduktion, djurhållning, eller en kombination. Även idag är många av markerna i aktiv drift genom arrenden. Jordbruket hålls levande både för att bevara brukandet som idé, och för att skötseln av markerna är avgörande för att bevara landskapets karaktär. 

Att bruka är också att bevara 

För SFV är det viktigt att jordbruk bedrivs på dessa marker – inte bara för att hålla dem öppna, utan för att upprätthålla en historisk försörjningsmodell. Kronans gårdar är inte museer – de är levande exempel på hur historia, markanvändning och förvaltning går hand i hand. 

Kronans gårdar

Kungsgårdar

Kungsgårdarna utgör de äldsta och största av statens jordbruksfastigheter, där flera har sina rötter i medeltiden. 

Kungsgårdar
Kastellegården. En kort allé leder fram till den lilla vita huvudbyggnaden, flankerad av två låga flygel-byggnader i röd-målat trä
Kronans gårdar

Militära boställen

Under stormaktstiden infördes ett nytt avlöningssystem för militärer, det så kallade Indelningsverket. Istället för lön fick befälen ett ställe att bo på och mark som kunde försörja familjen.

Militära boställen