Taket på Hovstallets bostadshus läggs om
Under mitten av juni 2025 startade projektet med att lägga om hela plåttaket på bostadshuset i Hovstallet. Arbetet förväntas ta ungefär ett år och efter det kan vi återigen titta upp på det vackra taket med dekorativa spiror.

Hovstallet byggdes 1890–95 och liknar en medeltida borg med sina symmetriskt placerade byggnader i mörkrött tegel. Bostadshuset, anläggningens högsta byggnad, har haft flera förändringar genom åren – bland annat borttagna takkupor och omläggning av taket. I dag är taket i dåligt skick, med rost, fuktskador och akuta läckage. Därför inleddes i juni 2025 en omfattande renovering som väntas ta ett år. Arbetet omfattar bland annat byte av takplåt, renovering av takkupor och takfönster, samt återställande av ursprungliga detaljer med traditionella metoder och återbruk där det är möjligt.
KONTAKT
Magnus Gustavsson
Fastighetsförvaltare
010-478 75 75
magnus.gustavsson@sfv.se
Likt en medeltida borg
Hovstallet uppfördes år 1890–95 efter ritningar av Fritz Eckert och upptar i princip hela kvarteret med bostadshus och ekonomibyggnader. Byggnaderna är grupperade i en symmetrisk och sluten plan kring en öppen gård och liknar närmast en medeltida borg. Samtliga byggnader är uppförda i mörkrött och svart Börringetegel och taktäckning av zink
lagd i fjäll eller svartmålad falsad plåt.
Bostadshuset är anläggningens högsta byggnad och utgör entré till anläggningen från Väpnargatan. Byggnadens tak var ursprungligen täckt av målad plåt i skivtäckning med parallella tvärfalser. Troligen var taken målade i en ljusare grå kulör än dagens svarta. Ursprungligen var dekorativt utformade takkupor, försedda med spiror, placerade över hela taket mot Väpnargatan och förgårdarna. Mot gårdssidan fanns enligt ursprungsritningar takkupor, dekorerade med spiror, i ett enklare utförande.
I början av 1900-talet inreddes delar av vindarna till bostäder, vissa takkupor mot gatan revs och ersattes med nya takkupor i nya lägen. Fram till 1930-talet är övriga takkupor synliga på foton men 1973 är de borttagna och endast de mot gården är kvar. Troligen revs de i samband med den senaste omläggningen av taken som utfördes i etapper 1957-59.
Akuta skador som behöver åtgärdas
Under senare år har akuta skador och läckage uppstått som har lappats och lagats efterhand. Pågående fuktinträngning på vindarna och komplex geometri innebär risk för mer läckage. Stora delar av befintlig takplåt är tunnsliten och har bitvis stora rostangrepp. Därför påbörjades i mitten av juni ett omfattande arbete som förväntas pågå under ett års tid.
Projektet omfattar bland annat följande åtgärder:
- Byggnadsdelar som skorstenshuvar, takfönster, dekorativa spiror, delar av takavvattning, uppstigningsluckor, taksäkerhetsutrustning och åskledare ska rivas respektive demonteras för återbruk.
- Befintlig takpanel ska renoveras och nytt tätskikt av duk ska monteras.
- Ny dubbelfalsad plåt ska läggas i skivtäckning likt befintligt.
- Ny plåtbeslagning på huvar och takkupor ska utföras lika befintlig.
- Två ursprungliga ventilationshuvar ska återskapas.
- Ny taksäkerhetsutrustning inklusive uppstigningsluckor ska installeras på de delar som beläggs med ny plåt och ska uppfylla dagens krav.
- Takfönster inklusive öppningsbeslag ska renoveras och återanvändas i ny sarg.
- Takplåt, plåtbeslagningar och taksäkerhetsutrustning som behålls ska renoveras och ommålas.
- Terrassen utanför sidotrapphuset mot gården ska renoveras.
- Tätskikt och avvattning ska bytas ut och räcken ska renoveras och kompletteras på mot gården.
Besöksverksamheten Hovstallet öppet som vanligt
I H.M. Konungens hovstall finns de hästar, paradvagnar, bilar, uniformer och seldon som används vid ceremoniell representation. Hovstallet ligger sedan mer än hundra år på Väpnargatan 1 på Östermalm i Stockholm. Under takomläggningen är besöksverksamheten på Hovstallet öppet som vanligt för bokade grupper.