Tillgänglighet
I vårt kulturarv finns byggnader och miljöer som skapades i en tid då man inte tänkte på att de skulle vara tillgängliga för personer med funktionsnedsättning. Vi på Statens fastighetsverk vill öka tillgängligheten samtidigt som vi bevarar de kulturhistoriska värdena.
Attityder förändras över tid och det ställer nya krav på samhället. Dels ska tillgängligheten bli bättre för alla medborgare genom ökad publik tillgänglighet, dels ska den fysiska tillgängligheten för personer med funktionsnedsättning öka. På vår externa webbplats sfv.se finns information om våra fastigheter och vårt uppdrag som är tillgänglighetsanpassad.
SFV strävar efter att de verksamheter som bedrivs i fastigheter som vi förvaltar så långt det är möjligt ska vara tillgängliga för alla besökare och anställda, inklusive personer med funktionsnedsättning. Vi uppmuntrar också våra hyresgäster att aktivt arbeta med tillgänglighetsfrågor. Dessutom vill vi gärna vara ett föredöme i fråga om tillgänglighet för andra som förvaltar historiska byggnader och miljöer.
Balans mellan tillgänglighet och kulturvärden
Åtgärder för att öka tillgängligheten måste genomföras med hänsyn till byggnadernas och miljöernas kulturhistoriska värde. Vi föredrar långsiktiga lösningar, och arbetar med metoder som tar hänsyn till både tillgänglighet och bevarande. Provisoriska lösningar använder vi bara i undantagsfall.
I publikationen Tillgängliga kulturhistoriska byggnader och miljöer finns tips och råd för statliga byggherrar och myndigheter. Den visar hur tillgängligheten kan förbättras för alla genom fysiska lösningar som är värdigt utformade. Publikationen har tagits fram av Samverkansforum för statliga byggherrar och förvaltare.
Några exempel på tillgängliga entréer
Dramaten, Sjöhistoriska museet och Uppsala universitet – vad har de gemensamt? Jo, de har värdiga entréer in till sina verksamheter.

Lyftplattformen invigdes 2023. Foto: Johan Eldrot/Ahrbom & Partners
Den osynliga hissen vid Dramaten
Under 2023 förbättrade vi tillgängligheten vid Dramatens entré mot Nybroplan. Det är en snillrik hiss som bara syns när den används, annars är den dold i marken. Det är en så kallad hydraulhiss. Hissens listverk och detaljer är i mässing både för att passa ihop med de ursprungliga mässingsdetaljerna i byggnaden och för att lyftplattformen ska vara synlig och tydlig på nära håll och samtidigt smälta in väl på avstånd.
Två trappsteg utökar den befintliga trappan med cirka två meter. En ledstång har placerats symmetriskt på båda sidor om trappen för att underlätta för personer som har svårt att gå.

Foto: Anders Frediksén
Rampen vid Sjöhistoriska museet
Tillgänglighetsanpassningen vid Sjöhistoriska museet nominerades 2017 till S:t Julianpriset. Det är Stockholms stads pris för att belöna arbete som görs för att inkludera människor med funktionsnedsättning i samhället.
Målet med tillgänglighetsprojektet var att möjliggöra för alla att smidigt ta sig in vid huvudentrén utan assistans. Rampen är medvetet gestaltad som en lätt och smäcker smideskonstruktion som svävande följer fasadens rundning. Gångbanan utgörs av segment av genombrutet gjutjärn. Räcken längs rampen är uppbyggda av plattstål med handledare av rundstål på två olika höjder, en höjd för barn och en för vuxna.

Universitetshuset i Uppsala har en tillgänglig entré på baksidan av huset. Foto: Jeanette Hägglund
Uppsala universitets tillgängliga entré
Uppsala universitet renoverades 2016–17. Efter en genomgripande men varsam restaurering möter Uppsalas studenter en modern undervisningsmiljö med högre tillgänglighet, bättre akustik och inomhusklimat samt en moderniserad inredning med belysning och teknik som lever upp till dagens krav. Den största tillgänglighetsanpassningen är en fullt tillgänglighetsanpassad entré mot Övre Slottsgatan med tillhörande parkering, ramp och en hiss som är lätt att nå. Parallellt med hänvisningsskyltar och digitala informationsstationer har husarkitekten interiört också arbetat mycket med belysningen i taket, känslan ska vara lite av en ljusdusch, att du via det varma ljuset ska ledas rätt utan att reflektera över det.