Podd

På plats i historien

Podcasten På plats i historien handlar om några av platserna och människorna som format det som är dagens Sverige.

I tio poddavsnitt, direkt kopplade till SVT:s storsatsning Historien om Sverige, får vi följa med programledaren Malin Åkersten, arkeologen Magnus Reuterdahl och andra experter från Statens fastighetsverk till fler historiska platser. Platser där du idag kan uppleva, se och känna på vår gemensamma historia. Du hittar alla avsnitt genom att scrolla nedåt på sidan.

Säsong 1

 • Stenåldersgraven som sprängdes – om stenåldern

  Avsnitt 1 40:59 8 november 2023
  I det första avsnittet får vi höra programledaren Malin Åkersten tillsammans med arkeologen Magnus Reuterdahl prata om stenåldern utifrån platser vi såg och inte såg i första delen av SVT:s Historien om Sverige. Och det är det vi kommer göra i tio avsnitt framöver, ett slags fördjupnings-eftersnack helt enkelt!
   
  Vi pratar om en stenåldersgrav som sprängdes av misstag, ett unikt fynd i form av en stor pålbyggnad i Östergötland och varför det kallas stenåldern och inte benåldern. 
   
  Magnus som tidigare arbetat som grävande arkeolog berättar också om ritualerna som finns när man hittar något riktigt värdefullt. Vad är det mest unika han varit med och hittat? Och hur går tankarna när man gräver fram mänskliga kvarlevor?
 • Riter, religion och cheerleaders – om metallernas tid

  Avsnitt 2 57:09 15 november 2023 Svenska

  Välkommen till brons- och järnåldern och det andra avsnittet av podcasten På plats i historien! Vi pratar om de glimrande metallerna som förändrade människornas sätt att leva, resa, bygga och till och med spela. För hur låter egentligen musik från bronsåldern?

  Men även allt om dåtidens besatthet av tvillingar! Hade man blivit gudalik eller behandlats som ett offerlamm om man fötts som tvilling på bronsåldern?
  Samtalet tar oss runt om i Sverige och vi får även svar på varför just Öland är så rikt på fornborgar.

  I avsnittet nämns bland annat Ismantorps fornborg, Eketorps borg, Gamla Uppsala, Bårby borg, Högsbyns hällristningar i Tisselskog, och Pilane gravfält.

 • ”En onödig tidsålder?” – om vikingatiden

  Avsnitt 3 50:26 22 november 2023 Svenska

  Välkommen till vikingatiden och det tredje avsnittet av På plats i historien. Även den här veckan följer vi med när Malin Åkersten och Magnus Reuterdahl tar oss land och rike runt till spännande platser som vi fick se och inte fick se i det senaste avsnittet av SVT:s Historien om Sverige.

  Poddens expert Magnus resonerar kring varför, eller om, vikingatiden är en onödig tid i Sveriges historia och Malin saknar de klassiska vikingahjälmarna med horn – är dessa enbart ett påhitt? Och varför är vi så vansinnigt förtjusta i vikingarnas kultur när de egentligen betedde sig rätt illa?

  Men det pratas även om versmått, asatro och dåtidens mest populära sällskapsspel!

 • Ätternas kamp, pizzavalv och intellektuella nunnor – om medeltiden

  Avsnitt 4 1:03:41 29 november 2023

  Välkommen till avsnitt fyra där vi ger oss in i medeltiden och pratar om platserna vi fick se och inte fick se i Historien om Sveriges avsnitt ”Gud ger och gud tar”. Som vanligt är det Malin Åkersten som ställer frågorna och Magnus Reuterdahl som svarar. Men den här veckan har vi ytterligare en expert i studion, Hélène Hanes, antikvarie på Statens fastighetsverk. 

  Medeltiden kom att bli en tid för ätternas kamp och Magnus ger en inblick kring varför så många kungar mördades. Hélène tar oss in i kyrkorna och vi får veta mer om skrämseltaktik, doft och byggnadernas unika bildspråk. Vilken roll spelade just bildkonsten för människorna i en annars ganska bildlös epok? Munkar och nunnor blir en allt större del av samhället och Malin drömmer sig halvt om halvt bort till ett liv som nunna.

 • Onda danska män, blodbad och massgravar – om kampen om tronen

  Avsnitt 5 1:04:27 6 december 2023

  I veckans blodiga avsnitt, det femte i ordningen, tar Malin Åkersten, arkeolog Magnus Reuterdahl och
  antikvarie Hélène Hanes med dig på en resa genom åren 1361–1560. En tid då kungar kommer och går, Kristian blir tyrann och massgravar behövs. Välkommen in i snacket om det vi fick se och inte se i det senaste programmet av Historien om Sverige – kampen om tronen.

  Gotland har verkligen inte alltid varit ett sommarparadis. Magnus och Hélène tar oss tillbaka
  till 1300-talet och berättar allt om hansestaden, det blodiga slaget och massgravarna som hittats utanför Visby. Gravar som än idag inte är helt utforskade.

  Kalmarunionen sveper in och maktens elit börjar spela ett allt hårdare spel. Vilka platser,
  slott och borgar var viktiga när besluten togs? Och hur ser dessa platser ut idag?

 • PR-geniet Dahlbergh, tjänstehens och Johan III:s inredningssmak – om stormakten Sverige

  Avsnitt 6 41:21 17 januari 2024

  Ordning och reda, podden är tillbaka! Återigen med Malin Åkersten som ställer frågorna och Magnus Reuterdahl samt Hélène Hanes från Statens fastighetsverk som ger svaren. 

  I veckans avsnitt pratar vi om det vi såg och inte såg i SVT:s Historien om Sveriges senaste avsnitt - stormakten Sverige. Men vi dyker också djupare i myndigheter, utbildning och tjänstemän. Var det under den här tidsepoken ”myndighetssverige” tog form? Hur fungerade det egentligen med utbildning, fick vem som helst sätta sig i skolbänken? Och hur har Erik Dahlberghs något frikostiga tolkningar av dåtidens Sverige hjälpt SFV idag? 

 • Drömmar om röda torp och skräckinjagande befästningar – om häxor och krig

  Avsnitt 7 49:17 24 januari 2024
  I det här avsnittet gästas podden av Olle Nylind, kulturarvsspecialist och byggnadsantikvarie på SFV. Ytterligare röster är som vanligt Malin Åkersten och Magnus Reuterdahl! 

  I veckans avsnitt följer vi Historien om Sveriges avsnitt ”Häxor och krig” – och visst blir det lite häx- och krigssnack hos oss, men främst fokuserar vi på avancerad befästningskonst som både skulle försvara och avskräcka. Men kom befästningarna till användning egentligen? Och hur användes byggnaderna när det inte var krigstider? Malin drömmer sig bort om ett rödmålat torp med vita knutar – en dröm som med all säkerhet skiljer sig från de liv soldaterna och deras familjer fick uppleva under tidsperioden.
 • Sveriges präktigaste fähus och kvinnan bakom Linné - om nya tider

  Avsnitt 8 54:40 31 januari 2024

  I dagens podd följer vi Historien om Sveriges senaste avsnitt Nya tider. Malin Åkersten och Magnus Reuterdahl gästas av Anna Enberg, landskapsarkitekt på Statens fastighetsverk. Tillsammans dyker de ner i 1700-talets gröna och sköna vetenskap – där såklart Carl von Linné var frontmannen. Det blir flora och fauna och nytta och nöje. För var alla vackra slottsträdgårdar mest för skryt? Eller kunde de bidra med annan nytta? Kan Magnus som arkeolog gräva efter gröna kvarlevor? Vi vet att Linné hade en massa lärjungar, men hur var han som person och hur fick han privatlivet att gå runt?

 • Arkitekturspecial: 1800-talets framväxt, fängelser och fallande frontoner – om Folket tar makten

  Avsnitt 9 58:38 7 februari 2024
  I veckans avsnitt blir det fokus på 1800-talet, industrialiseringen, svenskarnas flyttande och framväxande orter. Då behövs ny spännande arkitektur – i både storstad och på landsbygd! Förutom Magnus Reuterdahl, som alltid är på plats tillsammans med Malin Åkersten så finns även Karin Svenonius, arkitekt och kulturarvsspecialist på SFV med i studion. 
   
  Karin berättar mer om 1800-talets arkitekter och deras jobb med att skapa funktionella och vackra städer. Magnus dyker in i dåtidens fängelser och Malin säger sitt om nationalromantiken.
 • Vad är ”svenskt”? Och så inreder du för att kommunicera! – om världens modernaste land

  Avsnitt 10 52:12 14 februari 2024

  Idag gästas vi av Malin Lindström, arkitekt och kulturmiljöspecialist, och Ulf Agnér, inredningsarkitekt på SFV. Och lägligt är väl det, för nu blir det inredning, residens och ambassader! För hur kommunicerar man egentligen bilden av Sverige genom design och arkitektur när äldre byggnader, hus och möbler ska restaureras? Samtidigt som de ska bli tidsenliga med sitt ursprung?