Till innehåll
Till Kulturvärden startsida

Kulturvärden 4, 2025

Baka årets pepparkakshus

Så här skapar du ditt eget välsmakande och stämningshöjande Bankohus.

Text Anna Strömberg foto Melker Dahlstrand

ATT TÄNKA PÅ INNAN BYGGET

  • Använd köpt pepparkaksdeg. Även om hemgjord deg är godare, så står de flesta pepparkakshus länge innan någon smakar på dem.
  • För att ge husdelarna stöd vid monteringen kan man placera en fyrkantig förpackning eller något annat rätvinkligt intill väggarna.
  • Grädda delarna i 200 grader i mitten av ugnen. De riktigt små delarna gräddas i cirka 4 minuter, medelstora delar i 6 minuter och de stora delarna tar 10 minuter eller mer. Man får prova sig fram.
  • Använd gärna över- och undervärme, inte varmluft, och grädda en plåt i taget.

KRISTYR

Mia Öhrn gör en tjock kristyr som kan användas till både fluffig spritsning och tunna detaljer. Om du ska spritsa till exempel spröjs på fönster kan det vara bra att tunna ut en del av kristyren med en gnutta äggvita eller vatten innan du påbörjar arbetet.

  • 2 äggvitor
  • Cirka 350 g (5-6 dl) florsocker
  • 1 tsk ättiksprit

Gör så här: Mät upp äggvitan till kristyren i en ren och torr bunke. Vispa till hårt skum med elvisp. Sikta ner det mesta av florsockret i äggvitan och tillsätt ättikspriten. Fortsätt vispa tills kristyren är tjock, fluffig och glansig. Tillsätt eventuellt mer florsocker tills det bildas fasta toppar när du vispar. Täck kristyren med lite plastfolie så att den inte torkar.

PEPPARKAKSBAKET STEG FÖR STEG

1. Kavla ut degen på lätt mjölat underlag. Flytta sen den utkavlade degen till en plåt med bakplåtspapper. Skär ut pepparkakshuset efter ritningarna direkt på plåten, så slipper du flytta delarna efteråt.

2. Gräddningstiden skiljer sig åt beroende på delarnas storlek. Grädda mindre delar för sig på en plåt och stora delar på en annan och ha bara en plåt i taget i ugnen.

3. Om husdelarna flyter ut eller på annat vis ändrar form under gräddningen, så kan du justera dem med en kniv precis efter gräddning. Avsvalnade kakor kan filas till med ett zestjärn.

4. Smält socker till fogarna på hög värme i en stekpanna. När sockret
smält och blivit gyllenbrunt sänker du temperaturen till svag värme och låter stekpannan stå kvar på värmen medan du arbetar. Sockret ska inte svalna helt, då stelnar det.

5. Mia Öhrn använder gelatinblad som fönsterrutor. Fäst bladen på
väggarnas baksida med hjälp av smält socker.

6. Dekorera allt utom husfasaderna när de ligger plant, innan du fogar samman delarna. Det sista finliret kan du göra när huset är monterat.

Bygg ditt eget Bankohus i pepparkaka

Instruktioner, recept och ritningar hittar du här:

Nominerad till Publishingpriset 2025Nominerad till Designpriset 2025