Till innehåll
Till Kulturvärden startsida

Kulturvärden 4, 2022

Fängslande besiktning av Fogdegården

Med 5 till 10 års mellanrum öppnas en lucka i marken invid Uppsala slott. Det är dags för besiktning av Fogdegårdens källarvalv. Följ med Kulturvärden fyra meter ner under jorden!

Text och bild: Claes Olsson
Inspektion av källarvalven till Fogdegården under Uppsala slott.

Under den före detta Fogdegården vid Uppsala slott, ligger två källarvalv som sannolikt tillkom på 1560-talet.

Fogdegården, som var bostad åt slottsfogden, totalförstördes i den stora branden 1702 och man antog därför att källaren fylldes igen då. Men 1976 upptäckte man valven av en slump vid ett schaktningsarbete.

Utsikt uppför stegen i Fogdegårdens källarvalv.

Hålet vid markytan är litet och vägen ner är trång, men värd besväret. Foto: SFV/Claes Olsson

Det mest välbevarade källarvalvet har troligtvis använts som fängelsehåla. Fångar ska ha firats ner genom hålet för att sitta av sitt straff i en kall och ruggig tillvaro.

Nu, omkring 450 år senare, möter vita istappsliknande droppstensformationer - stalaktiter och stalagmiter av kalk - varandra i en stor del av det historiska utrymmet, som besiktas med jämna mellanrum. I år är det ingenjörsföretaget Bjerking som undersökt och 3D-scannat väggar och tak för att se om det skett några förändringar sedan den förra besiktningen, 2009.

Kulturvärden fick möjlighet att följa med ner i underjorden och här på webbsidan kan vi bjuda på fler bilder än de som finns i tidningen.

Droppstensformationer i ett av valven i källaren under Fogdegården vid Uppsala slott.

Sakta droppande kalk förvandlas till istappsliknande formationer som så småningom möts. De som hänger i taket kallas stalaktiter och de som bildas på marken kallas stalagmiter. Foto: SFV/Claes Olsson

Stalagmiter (droppstensformationer)  i Fogdegårdens källare, Uppsala.

Stalagmiter (droppstensformationer) i Fogdegårdens källare, Uppsala. Foto: SFV/Claes Olsson