Till innehåll

Minnet av Vasa

2023 uppmärksammade vi att det är 500 år sedan Gustav Eriksson blev vald till Sveriges kung. Här har vi samlat spännande läsning om Gustav Eriksson och de fastigheter som har anknytning till hans liv och värv. 

En person utklädd till Gustav Vasa står vid vallgraven med Kalmar slott i bakgrunden.

Gustav Vasas tid vid makten har satt tydliga spår i det fastighetsbestånd som Statens fastighetsverk förvaltar. Dessa fastigheter har använts på många olika sätt. Kring dem har berättelser och myter vuxit fram och omformulerats genom århundradena. Det är historiska platser och miljöer, men de är också en del av framtiden.

Minnet av Vasa

Vasaminnet - se serien här

Flera av Statens fastighetsverks kulturmiljöer har formats av Gustav Vasa och hans söner under vasatiden, en tid då det moderna Sverige började ta form.

Vasaminnet
Gustav på väg från Mora till Sälen på snöskor.
Minnet av Vasa

En vintersaga - Gustav Eriksson i Dalarna

Det finns många berättelser om Gustav Vasas vinter i Dalarna 1520/1521. Flera av dem utspelar sig vid platser som SFV förvaltar.

En vintersaga - Gustav Eriksson i Dalarna
Vasakärve på spis i Vadstena slott.
Minnet av Vasa

Vasakärven – en historisk symbol

Här och var i Statens fastighetsverks miljöer med ursprung i Vasatiden återfinns den så kallade Vasakärven. Den har länge varit populär som motiv inom konsten och är en symbol som med tiden kommit att få flera innebörder.

Vasakärven
Kristina Gyllenstierna, staty på Stockholms slotts yttre borggård.
Minnet av Vasa

Anekdoten: Kristina Gyllenstierna och Stockholms blodbad

Den 7 november 1520 stängs Stockholms slotts portar, mitt i Kristian II:s kröningsfest. Nu börjar Stockholms blodbad. En av huvudpersonerna, Kristina Nilsdotter Gyllenstierna, undkommer döden. I fångenskapen hinner hon samla sina tankar.

En bön i fångenskapen
Interiör, Rankhyttans trösklada. Detalj av timmerarbetet. Initialer och årtal är inristade i träet.
Minnet av Vasa

Rankhyttans kungslada

Ett Vasaminne i Dalarna där Gustav Vasa vintern 1521 lär ha arbetat förklädd som tröskman på ladugolvet. I dag är Rankhyttan också den största bevarade enkellogen från det medeltida Sverige.

Rankhyttans kungslada, Falun
Beskuren bild av Strängnäs ur Suecia Antiqua
Minnet av Vasa

Starten i Strängnäs

När Gustav Vasa valdes till kung den 6 juni 1523 startade ett nytt kapitel i den svenska historien. Kungavalet på kyrkbacken i Strängnäs var grunden till det moderna Sverige.

Starten i Strängnäs
Minnet av Vasa

Vasamonumentet i Utmeland

I Mora finns det så kallade Utmelandsmonumentet. Berättelserna är många om Gustav Vasas äventyr då han reste runt för att värva anhängare till resningen mot Kristian II. Vid juletid lär han ha gömt sig undan de danska knektarna hos Tomt Mats Larsson i Utmeland

Vasa­monumentet i Utmeland, Mora
Minnessten med texten: HÄR TRÖSKADE. GUSTAF ERICSON. FÖRFÖLGD AF RIKETS FIENDER. AF FÖRSYNEN UTSEDD. TILL. FÄDERNESLANDETS RÄDDNING. HANS ÄTTLING 1.SIETTE LED GUSTAF III. LÄT RESA MINNESMÄRKET.
Minnet av Vasa

Isala kungslada

I Svärdsjö i Dalarna finns den medeltida byggnaden Isala kungslada. Ladan förknippas med Gustav Eriksson Vasas äventyr i Dalarna vintern 1520–21, då han reste runt för att värva anhängare inför resningen mot Kristian II.

Isala kungslada, Svärdsjö
Illustration av Gustav Vasa på en strand med mörka träd. i bakgrunden syns ett hav med många kepp under en stormig himmel
Minnet av Vasa

Anekdoten: Flyktingen som blev en kung

En majdag 1520 stiger adelsmannen Gustav Eriksson i land på en udde utanför Kalmar efter flera månader på flykt. Här startar berättelsen om det moderna Sveriges uppkomst.

Anekdoten: Flyktingen som blev en kung
Roggeborgens port
Minnet av Vasa

Anekdoten: Byggmästaren på biskopsstolen

Biskop Kort Rogge satte sin prägel på Strängnäs under slutet av 1400-talet. Han återuppbyggde domkyrkan, och huset bredvid förvandlade han till ett ståtligt residens. Det var här, i Roggeborgen, som Vasaeran inleddes 1523.

Anekdoten: Byggmästaren på biskopsstolen
Ornäs-stugan. En del av den spånklädda fasaden, målad i Falu ljusröd, med ett litet blyinfattat fönster.
Minnet av Vasa

Ornässtugan

På Ornäs gård nära Borlänge finns en byggnad med Dalarnas mest berömda loft, Ornässtugan. Här gömde sig Gustav Vasa under sin flykt undan danskarna i december 1520.

Ornässtugan