Sveriges präktigaste fähus och kvinnan bakom Linné

Visa bildspel

I dagens avsnitt gästas Malin Åkersten och Magnus Reuterdahl av Anna Enberg, landskapsarkitekt på Statens fastighetsverk!

Tillsammans dyker de ner i 1700-talets gröna och sköna vetenskap – där såklart Carl von Linné var frontmannen. Det blir flora och fauna och nytta och nöje. För var alla vackra slottsträdgårdar mest för skryt? Eller kunde de bidra med annan nytta? Kan Magnus som arkeolog gräva efter gröna kvarlevor? Vi vet att Linné hade en massa lärjungar, men hur var han som person och hur fick han privatlivet att gå runt?

I avsnittet nämns bland annat: Rosersbergs slott, Åholmen, Karlsborgs fästning, Linnés Hammarby, Svartsjö slott, Roma kloster, Lundagård och Kina slott

Du hittar avsnittet där poddar finns eller via denna länk: På plats i historien | Podspace

Platser nämnda i avsnitt 8

Vy från Hoglandsterassen på Rosersbergs slott. Mot vattnet sträcker sig en gräsmatta där folk solar och promenerar. Vår och grönska.

Rosersbergs slott i Sigtuna. Foto: Sara Lahtinen

Linnés Hammarby om vintern.

Linnés Hammarby i Uppsala. Foto: Åke E:son Lindman

Visa bildspel

Karlsborgs fästning . Foto: Åke E:son Lindman

Roma kyrkoruin. Välbevarade stenmurar med intakta valvbågar, fönsteröppningar och port. Ett litet barn springer mot ruinen. Sommar och grönska.

Roma kyrkoruin på Gotland. Foto: Erika Bjurling

Fontänen i Lundagård omgiven av grönska. I bakgrunden Kungshuset.

Lundagård i Lund. Foto: Micael Edlund

Valvbågar i Roma klosterruin.

Roma kyrkoruin på Gotland. Foto: Mia Fernlund

Kina slott, Drottningholm. Ett litet rosa slott med gulmålade snickerier kring dörrar och fönster. Vinter och snö.

Kina slott på Drottningholm. Foto: Jan Yfver

Svartsjö slott. Långsträckt vitputsad tvåvåningsbyggnad i klassicistisk stil. Taket har runda tak-kupor och en lanternin med klocka.

Svartsjö slott på Ekerö. Foto: Åke E:son Lindman

Avsnitt 9

I veckans avsnitt blir det fokus på 1800-talet, industrialiseringen, svenskarnas flyttande och framväxande bruksorter. Då behövs ny spännande arkitektur – i både storstad och på landsbygd!