• Fotograf: SFV

Ankara, Turkiet. Ambassadanläggning

1923 blev Ankara huvudstad i den nya republiken Turkiet och tio år senare, 1933, köpte Sverige fastigheten som idag rymmer både kansli och residens. Den ligger i området Kavaklidere bland många andra ambassader. På den 10 500 kvm stora tomten finns idag både ambassadörens residens och ambassaden.

Arkitekt Nils Ahrbom

Den nuvarande kanslibyggnaden uppfördes 1963 efter ritningar av Nils Ahrbom. År 1998 gjordes en om- och tillbyggnad med Gunnar Åsell som arkitekt. Ambassaden är en putsad tegelbyggnad i två våningar och källare. Vid tillbyggnaden 1998 gjordes ett nytt samlingsrum och fyra kontorsrum. Samtidigt ordnades separat viseringsväntrum för att minska belastningen på huvudentrén. 1998 byggdes en vind- och intrångsskyddad uteplats för personalen. Under 2013 kommer SFV att bygga in uteplatsen för att det ska fungera som ett ljust och luftigt lunchrum.

Representativt residens

Residenset är en putsad tegelvilla i två våningar. Huset är mycket representativt och i bottenvåningen ryms hall, salong, matsal, kök, bibliotek, personalrum och gästtoaletter. På övervåningen finns sex sovrum, tre badrum och ett privat kök.

Parkliknande tomt

Utöver dessa byggnader finns på tomten en pool och garage för fem bilar. Tomten är parkliknande och vackert planerad med träd och planteringar. Den är med sin storlek en oas i det annars tätbebyggda området. Ankara ligger på en höjd cirka 900 meter över havet vilket gör klimatet torrt och relativt angenämt.