I Lövstabruk söker vi efter en ny entreprenör till Wärdshusets restaurang med tillhörande hotell och konferensverksamhet. De fyra byggnader Wärdshuset, Bruksladugården, Labbyt och Änkehuset ligger mitt i den anrika bruksmiljön. Här finns Herrgården som visas året runt, och sommartid sjuder bruket av liv i form av visningar, konserter, evenemangsdagar, konstnärsateljéer och ett växthus. Här finns även en genuin lekmiljö för barn i Barnens Bruk.

Lövstabruk då och nu

I norra Upplands skogar ligger Lövstabruk- ett av Sveriges största järnbruk. Här upplever du en genuin 1700-tals miljö med Bruksgatan, herrgård, värdshus, kyrka, park, dammanläggning och orangeri. Läs mer om Lövstabruks historia.

Lövstabruk är än i dag en levande miljö med många olika aktiviteter och aktörer. Här har konstnärer sina ateljéer och under sommarmånaderna är hela bruket ett stort turistmål med mellan 40 000-60 000 besök. Här finns en liten handelsträdgård, ett bryggeri, konserter, evenemangsdagar och Herrgården med visningar året runt som erbjuder möjlighet till både fest och bröllop.

I den gamla kvarnen finns i dag Barnen Bruk, en fantastisk lekvärld uppbyggd av författaren/konstnären Sven Nordqvists (skaparen av gubben Pettson och katten Findus) och Konstnären Leif Högström. 

Ta del av allt som Lövstabruk erbjuder här

Hyr Lövstabruks Wärdshus med konferens och övernattning

SFV söker en långsiktig entreprenör med känsla för den anrika 1700-talsmiljö som finns i Lövstabruk. Från SFV:s sida finns krav på att verksamheten ska vara öppen sommarmånaderna juni- augusti. I övrigt styr hyresgästen helt själv över öppettider men måste samverka med Stiftelsen vid evenemang, konferenser och bröllop.

Wärdshusrörelsen hyrs ut som en helhet med byggnaderna Wärdshuset, Änkehuset, Labbyt och Bruksladugården med tre tillhörande uthus som fungerar som förråd samt ett soprum vid Wärdshuset.

Wärdshuset har totalt 40 bäddar så vid stora evenemang/bröllop är det viktigt att samverka med Stiftelsen och övriga Bed n Breakfast som också inrymmer övernattningsmöjligheter. Vid behov kan bruket få ihop 70 bäddar.

Wärdshusets fasad mot innergården med en tom grusplan framför byggnaden.

Wärdshuset byggdes på 1890-talet som bostad åt brukets kassör. Byggnaden är till skillnad från de flesta andra byggnader byggd i holländsk renässansstil med gavelvoluter. År 1932 byggdes det om till Wärdshus. Foto: Christian Kielberg

Den gröna salongen med kakelugn och dukade bord.

Foto: SFV

Den röda salongen med kakelugn och dukade bord.

Foto: SFV

Wärdshuset med restaurang

Wärdshuset byggdes på 1890-talet som bostad åt brukets kassör. Byggnaden är till skillnad från de flesta andra byggnader byggd i holländsk renässansstil med gavelvoluter. År 1932 byggdes det om till Wärdshus. Huset är fortfarande välbevarat både utvändigt och invändigt och har skyddsföreskrifter som säger att byggnaden ska bevaras som den är.

Hela byggnaden ingår i förhyrningen och i bottenvåningen finns det kök och serveringsytor med plats för 90 sittande matgäster invändigt. I förhyrningen ingår även rätt att sätta upp uteservering under sommarhalvåret vilket möjliggör att ta emot fler gäster. Övervåningen är till för personalutrymmen såsom dusch, wc, omklädningsrum, kontor och förråd. Bottenvåningen är på 234 kvm och övervåningen på 216 kvm.

Byggnaden hyrs ut med vissa inventarier som bord, stolar och dukar. Köksinventarier, porslin och köksutrustning ingår inte.

Byggnaden värms upp med direktverkande el, men några av byggnadens gamla kakelugnar i bruk och går att elda med.

Den gamla bruksladugården med ovandelen i rött trä och den nedre delen i sten.

I den gamla bruksladugården används övervåningen till konferensverksamhet och i bottenvåningen är det museum, bastu och konstutställning. Foto: Christian Kielberg

Ett ljust och kalt konferensrum med stolar och bord vända mot en skärm.

Konferenslokalen har plats för 40 personer. Foto: Christian Kielberg

Bastu med träpanel och ett litet fönster i den tjocka stenväggen.

I bottenvåningen finns en rymlig och mysig bastu. Foto: Christian Kielberg

Bruksladugården med konferenslokaler

Byggnaden Bruksladugården byggdes år 1876 och användes som ladugård fram till 1930-talet. Idag används byggandes övervåning som konferens och i bottenvåningen är det museum, bastu och konstutställning. Exteriört är byggnaden bevarad i sitt ursprungliga skick och omfattas av skyddsbestämmelser då det ingår i byggnadsminnet Lövstabruk. Inga ombyggnationer får göras utvändigt. Invändigt finns hiss och byggnaden är moderniserad invändigt på övervåningen.

I förhyrningen ingår hela övervåningen på 256 kvm med konferensrum, toalettgrupp och litet pentry. Konferensdelen kan ta grupper om max 40 personer.

I förhyrningen ingår även en bastu med tillhörande dusch och wc på nedervåningen.

Lokalerna värms upp med direktverkande el.

I byggnaden finns till viss del konferensmöbler och porslin som hyresgästen får nyttja om man önskar.

Labbyt är en gul långsmal byggnad med träpanel och rött tak.

Labbyt har 13 dubbelrum för övernattning. Foto: Christian Kielberg

Ett enkelt sovrum i ljus färg och stort fönster.

Labbyt har inga skyddsföreskrifter så här finns frihet om hyresgästen själv vill renovera. Foto: Christian Kielberg

Labbyt med 13 dubbelrum

Byggnaden är en hopbyggd Forsmarks barack från 70-talet som inrymmer 13 hotellrum av enklare standard med två bäddar i varje rum, så totalt 26 bäddar. Varje hotellrum har ett litet badrum med duschhörna. I byggnaden finns ett möblerat allrum med kök som innehåller spis och mikrovågsugnar. Byggnaden är i ett plan på 262 kvm.

Hotellrummen är möblerade och här får den nya hyresgästen ta över dessa om man önskar. Köket/allrummet är möblerat och porslin finns kvar som hyresgästen får nyttja.

Byggnaden har en luftvärmepump och direktverkande el.

Byggnaden har inga skyddsföreskrifter så här finns frihet om hyresgästen själv vill renovera.

Det gamla änkehuset har röd träpanel och, spröjsade fönster och en gul dubbeldörr.

Änkehuset har 7 dubbelrum för övernattning. Foto: Christian Kielberg

Ett större sovrum som går i blå nyanser med en dubbelsäng, en gjutjärnsspis i hörnet och gamla trägolv med trasmattor.

Hotellrummen är vackra och stora med öppna spisar. Foto: Christian Kielberg

En lång korridor där de gamla träväggarna är synliga.

I Änkehuset är de ursprungliga träväggarna synliga. Foto: Christian Kielberg

Änkehuset med 7 dubbelrum

Änkehuset ligger längst upp i brukssamhället och har en spännande historia då det enligt berättelsen vara den enda byggnaden som skonades från Ryssbranden 1719 då hela bruket brändes ned. I byggnaden fick brukets änkor bo vilket vittnar om att Lövstabruk redan på 1700-talet var ett samhälle där man tog hand om sin befolkning likt ett välfärdssamhälle. Byggnaden har skyddsföreskrifter och får inte byggas om.

I bottenvåningen som hyrs ut ingår 7 hotellrum med 14 bäddar, badrum, ett kök med allrum. Hotellrummen är vackra och stora med öppna spisar. Arean på bottenvåningen är 282 kvm.

Byggnaden värms upp med direktverkande el.

Övervåningen ingår inte i förhyrningen då det är en kallvind.

Hotellrummen inklusive allrummen är fullt möblerade. Hyresgästen får nyttja inventarierna om man önskar annars är man fri att byta ut dem på egen bekostnad.

Allmänna villkor

  • Hyran är på ca 256 000 kr per år
  • Den totala arean är på 1 340 kvm, varav 1 250 kvm är uppvärmd lokalarea, resten är kallförråd.
  • Uppvärmning med direktverkande el bekostas av hyresgästen. Labbyt har en luftvärmepump och på Wärdshuset går det att elda i vissa av kakelugnarna. El-kostnaderna kan bli mycket dyra på vintern. SFV arbetar långsiktigt med att hitta en lösning på uppvärmningen men i nuläget är det direktverkande el i lokalerna.
  • El bekostas av hyresgästen som har ett eget abonnemang.
  • Vatten bekostas av hyresgästen som har ett eget abonnemang.
  • Städning och sophämtning bekostas av hyresgästen.
  • Snöröjning och sandning ingår i hyran.
  • Markskötsel ingår i hyran.
  • Lokalerna är lediga omgående.

Byggnadsminne

Lövstabruk är ett byggnadsminne vilket innebär att byggnaderna är kulturhistoriskt värdefulla och har lagkrav som kan innefatta vissa restriktioner i ombyggnationer. SFV har tagit fram ett vårdprogram där detta framgår tydligt som hyresgästen kommer att få ett ex av.

Besöksmålsutveckling

Lövstabruk har en utvecklingsgrupp där SFV, Tierp kommun, Länsstyrelsen samt flera aktörer på bruket sitter med och som gemensamt arbetar med besöksmålsutveckling och som har tagit fram en utvecklingsplan. Den nya entreprenören kommer att bjudas med i detta arbete.

Krav på hyresgästen

Vi tar kreditupplysning på alla bolag/privatpersoner vi tecknar avtal med och inga betalningsanmärkningar får förekomma och betalningsförmåga måste kunna styrkas. Vi kräver också att den nya hyresgästen kan visa upp en genomarbetad och långsiktig affärsplan.

Kontakt

Hitta hit

Hitta till Värdshuset i Lövstabruk

Stora gatan 33, 819 66 Lövstabruk

Länk till Google maps