Ett rött 1800-talstorp med vita knutar i den småländska kulturbygden vid Huseby bruk väntar på en hyresgäst med känsla för kulturhistoria.

Fritidshuset Törnåkra Västregård ligger vid Huseby bruk i Småland byggdes omkring 1850-1900. Huset är renoverat med omsorg och tillbyggt år 2000/2010. Fasaden har en panelklädd timmerstomme och taket är klätt med betongpannor. Invändigt är snickerierna delvis bytta. Bottenvåningen om cirka 90 kvm rymmer köket som är i gott skick, en stor kammare, två rum och en förstuga. Övervåningen är också 90 kvm inklusive vind. Här finns ett uppvärmt sommarrum, men ytan är till största delen oinredd.

Uppvärmning sker med elradiatorer och luftvärmepump. Vatten och avlopp är inte indraget men det finns en grävd brunn med gjutjärnspump på gården. Till torpet hör även uthus, jordkällare och ett relativt nytt utedass. Hyresgäst ordnar egna abonnemang för el och sophämtning. Parkering finns intill huset.

Mejl: marlene.bergstrom@sfv.se
Telefon: 010-478 7541

Visning och intresseanmälan

Välkommen på visning den 5 juni kl 13:00.

Intresseanmälan ska vara SFV tillhanda senast 31 maj. 
Objektet har en bestämd hyra om 3 000 kr/mån och hyresvillkor. Statens fastighetsverk förbehåller sig rätten till fri prövningsrätt. Skriv ett personligt brev om dig/er, exempelvis arbete, familjeförhållanden, intresse och varför du/ni skulle passa som hyresgäst till bostaden. SFV kommer att göra en kreditupplysning innan kontraktets tecknande och kan också komma att begära in kompletterande upplysningar. Tillträde sker omgående eller enligt överenskommelse.

Visa bildspel

Hyra fritidshus

Att hyra ett av SFV:s fritidshus innebär ett sommarboende i någon av landets förnämsta kulturbyggnader men samtidigt mycket arbete. Som hyresgäst har du underhållsansvar för det löpande underhållet. Detta innebär jobb med allt från målning och trädgårdsskötsel, men samtidig en möjlighet att tillsammans med oss vård vårt gemensamma kulturarv.

För varje objekt anges en årshyra och hyresvillkor. Statens fastighetsverk har i uppdrag är att förvalta fastighetsbeståndet så att byggnadernas kulturvärden bevaras. Vi är främst intresserade av vad som är ”bäst för huset” och söker därför rätt hyresgäst till rätt objekt. För att bli hyresgäst hos SFV krävs att du kan göra sannolikt att du kan betala hyran och inte har några betalningsanmärkningar. Av det skälet kommer kreditupplysning att göras på blivande hyresgäster.

För att bli hyresgäst hos SFV krävs även att du kan redogöra för att du kan förvalta och underhålla byggnaden och med aktsamhet av naturen. Vana av och intresse för äldre bebyggelse är meriterande. Om fler anmäler intresse till ett objekt och uppfyller hyresvillkoren får lottning avgöra vem som erbjuds att teckna hyresavtal.