Vi bär alla på oförlösta drömmar. En del vill göra den unika getosten. Andra längtar efter det perfekta stället för det lilla boutiquehotellet som tagit form de senaste tre åren. Kanske är det den kombinerade keramikateljén med kursverksamhet som drar. Eller så är det dags att äntligen öppna dansstudion. Nu finns möjligheten att skapa ny historia och öppna dörrarna till Kommendanthuset på Landskrona Citadell. Hela 325 kvm söker dig som ser potentialen och kan tänka sig att driva en spännande verksamhet här. 

Var den som öppnar dörrarna till Kommendanthuset

På 1800-talet hade Kommendanthuset en stängd och mörk verksamhet, men nu söker vi dig som vill öppna dörrarna till det röda huset för besökare till Landskrona Citadell. 

Huset som är byggt i enkel arkitektur med en engelskt röd tegelfasad med tegel från Skåne och mörkgröna snickerier, erbjuder två våningar på hela 325 kvm. Här finns ett stycke kulturhistoria från 1860-talet med i stort sett ursprunglig planlösning, dörröppningar och tidstypiska detaljer som dörrblad och höga socklar bevarat.

Borggården Landskrona Citadell

Kommendanthuset mot borggården. Foto: SFV/Katrin Furustig

Vi söker dig som har visioner, ser potentialen i Kommendanthuset och vill öppna upp det för andra. Det här är ett drömläge för dig som vill förverkliga just en dröm. Oavsett om det är med en delikatessaffär, keramikateljé, hantverkshus, galleri, butik, showroom eller en dansstudio. Eller varför inte en kombination av flera olika verksamheter. I det engelskt röda tegelhuset är möjligheterna många. 

Om byggnaden

Kommendanthuset byggdes på 1860-talet som tjänstebostad för fängelsets kommendant (direktör) men också för administration, och användes så ända till fängelsets avveckling. I bottenvåningen fanns fängelsets administration och kansli medan Kommendantens tjänstebostad låg på andra våningen.

Byggnaden är till sin exteriör oförändrad medan mindre ändringar i planlösningen har skett under årens lopp. 

Visa bildspel

Vackra golv med fiskbensparkett pryder övervåningen.

I dag erbjuder bottenvåningen 153 kvm med rum i fil, stort ljusinsläpp mot innergården, gråmålade golvbrädor, avskalade väggar och öppningar. Här finns en toalett och ett pentry. Se planritningen för bottenvåningen. 

Övervåningen på 172 kvm har även den rum i fil med stort ljusinsläpp mot innergården men med fiskbensparkett och höga socklar, spegeldörrar och takrosetter bevarade. Även här finns en toalett och ett pentry. Se planritningen för övervåningen.

Moderniseringar har gjorts i form av att en ny spiraltrappa mellan bottenvåning och ovanvåning har tillkommit och en tillgänglighetsanpassad entré på östra gaveln. Huset saknar hiss.

Huset är ett statligt byggnadsminne.

Burkar och flaskor med kemikalier som konservatorer anvnänder.

Här har konstnärer sin ateljé. Foto: Peter Westrup

Dukat bord i restaurang Smörtaxen

Restaurang Smörtaxen finns nu i byggnaden som en gång var ett garage. Foto: Whyland

En grön oas och ett kreativt besöksmål

Citadellområdet är i dag en härlig, grön plats som inbjuder till umgänge. Här finns förutom en stor lekplats, flera olika verksamheter och hyresgäster som sjuder av kreativitet och som gärna samverkar för att göra Citadellet till ett levande besöksmål. 

  • Välkommen till Tell Me Your Stories värld med unika och personliga kuddar. De har workshops, webbutik och ateljé här, tellmeyourstories.se.
  • Konstnären Magnus Larsson har sin ateljé här men även en webbutik och utställningar, magnus-larsson.se.
  • Det mysiga kaféet Konditori Citadellet erbjuder fika, lättare lunch och en uteservering med utsikt över vallgraven sommartid, konditoricitadellet.se.
  • Ritas vardagsrum för dig som älskar återbruk, här finns vintage, prylar, blommor, böcker och mycket annat, @ritasvardagsrum.
  • Få en blombukett bunden av närodlade blommor i säsong direkt från Ewerlöfs Holme hos Iblomlandskrona. Det erbjuds även kurser och en butik som är öppen ibland här på Citadellet,@iblomlandskrona.
  • Hos Handväfveriet skapas och säljs gediget hantverk av högsta kvalitet. I den kombinerade butiken och ateljén hittar du allt från unika plädar och handfärgade sjalar till tidlösa kökstextilier och användbara bruksföremål. Välkommen till handvafveri.se.
  • Den spännande Restaurang Smörtaxen bjuder på en överraskande totalupplevelse för alla sinnen. Här varar en sittning i fyra timmar och du bjuds på en förutbestämd mat- och dryckesmeny anpassad efter säsong. Det här är ett utmärkt exempel på att det går att förvandla ett tomt garage till en trendig restaurang som SFV har gjort här tillsammans med restauratören. Läs mer om hur det gick till i reportaget längst ner på sidan.

Är du intresserad av att hyra lokalen?

Vi söker dig som ser alla de möjligheter det innebär att få driva publik verksamhet i en unik miljö där platsens historia är dess kärnvärde och atmosfären som gjord för att skapa goda upplevelser i. Om du är intresserad av att driva verksamhet här i Kommendanthuset så kontakta fastighetsförvaltare Lykke Ipsen på lykke.ipsen@sfv.se eller 010-478 7364. Välkommen!

Citadellets historia 

Landskrona citadell uppfördes på 1500-talet av den danske kungen Christian III. Efter freden i Roskilde blev citadellet svenskt och utvecklades till Nordens modernaste fästning. Senare blev anläggningen fängelse, vilket den var fram till 1940.

Läs mer om Citadellets historia här.

Hitta hit

Hitta till Kommendanthuset Landskrona Citadell

Landskrona Citadell, 261 31 Landskrona

Hitta på Google Maps