På Visingsö i Vättern utanför Gränna finns de historiska kungsladorna. Intill dem ligger kungsgården och ett mindre bostadshus som nu är ledigt att hyra. Här har du chansen att bo mitt i historien.

Om Visingsö

Visingsö är Vätterns största ö med en area på 25 kvadratkilometer. Liksom för tusen år sedan, sjuder Visingsö än i dag av liv. Här kan du njuta av historiska lämningar, vacker natur, konst, god mat och mycket mer.

Är du på jakt efter perfekta träningsförhållanden bjuder Visingsö på kristallklart kajak- och simvatten, härliga stigar att springa på och sköna vyer att susa fram igenom på cykelsadeln.

Året runt är Visingsö en härlig plats att besöka. Information om hur du tar dig hit med båt finns på Visingsös hemsida.

Visa bildspel

Tomten till bostadshuset med de intilliggande kungsladorna.

Kungsladorna

Under Karl XI reduktion i slutet av 1600- talet blev hela Visingsö en kungsgård. På kungsgården finns kungsgårdsladorna eller ryssladorna som de också kallas. Det var från början fyra längor som bildade en kringbyggd gård, två av längorna finns kvar i dag. Båda är byggda i korsvirkesteknik och har tegeltak. Norra längan från 1729 användes ursprungligen som oxhus, några år senare byggdes den östra längan som stall och foderlada.

Ekskogen och slottsruinen

Här på Visingsö kan du också vandra genom Sveriges största sammanhängande ekskog, planterad år 1831, tänkt för flottans båtbygge. Numer görs båtar av pansarplåt och kolfiber, så skogen står vackert kvar på ön.

Per Brahe började uppföra Visingsborgs slott vid öns östra strand, det tog nästan 100 år att bygga och stod klart 1662. Slottet var praktfullt med förgyllda spiror och trappgavlar, det inrymde salar och ett stort bibliotek. Till slottet hörde också en trädgård med närmare tvåtusen fruktträd. Slottet brann 1718 och i dag återstår en ruin.

Visa bildspel

Ljust kök i 50-talsstil.

Visa bildspel

Sovrum med gott om förvaring.

Om bostadshuset

Bostadshuset är renoverat i enklare standard. På 70 kvm ryms två rum och kök samt ett badrum. Det finns en oinredd vind på 70 kvm och en källare på 9 kvm. Parkeringsmöjligheter finns på tomten som är på ca 4 000 kvm. Huset är beläget i närheten av hamnen och slottsruinen.

Lägsta anbudshyra är 6 000 kr i månaden.

Tillträde enligt överenskommelse.

Hyresgästen ska förutom avgiften betala och ansvara för:

  • Uppvärmning
  • Varmvatten
  • Elektrisk ström
  • Vatten (avhärdningssalt)
  • Sotning
  • Avloppstömning
  • Avfallshantering
  • Tele- och datakommunikationsuppkoppling

Visning och anbud

Välkommen på visning 16 maj klockan 13-14.

Anbud lämnas på avsedd anbudsblankett tillsammans med ett personligt brev om dig/er, exempelvis arbete, familjeförhållanden, intresse och varför du/ni skulle passa som hyresgäst till bostaden. SFV kommer att göra en kreditupplysning innan kontraktets tecknande och kan också komma att begära in kompletterande upplysningar.

Anbudet ska vara SFV tillhanda senast 23 maj.

Anbudet skickas skriftligen eller via mejl till:

Statens fastighetsverk
SFV Jord/ Carina Lygnegård
Box 254
751 05 Uppsala

carina.lygnegard@sfv.se

Hitta hit

Hitta till Bostadshus på Visingsö

Visingsö 1, 560 34 Visingsö

Hitta hit med Google maps