Sveriges ambassad i Reykjavik ligger i en mindre kontorsbyggnad medan ambassadörsresidenset ligger i en villa mitt i stan.

Ambassad och ambassadörsresidens i olika delar av Reykjavik

Det svenska ambassadkansliet i Reykjavik på Island omfattas av ett våningsplan i en fem våningar hög kontorsbyggnad. Svenska staten förvärvade våningsplanet 1981. Husets arkitekt är Gunnar Hansson. UD har sagt upp avtalet och vi söker nu en ny lösning.

Byggnaden ligger i Reykjaviks kommersiella centrum med bland annat ett antal kontorsbyggnader, butiker och affärscentrum.

Residenset uppfördes 1924

Reykjavik, ambassad-residens. En stor, vit-putsad villa i en lummig trädgård.

Chefsbostad. Foto: SFV

Den svenska ambassadörens residens ligger centralt i Reykjavik. Huset byggdes 1924 och arkitekt var Gudjon Samúelsson. Svenska staten förvärvade fastigheten 1935/36. Residenset tillbyggdes 1937 efter ritningar av Gunnlaugur Halldórsson. Garage tillkom 1948 efter ritningar av Gunnlaugur Pálsson.

Huset omfattar tre plan med källare och är byggt i sten. Residenset har putsade fasader och ett tak belagt med korrugerad plåt. Tomten med gräsmattor, träd och rabatter omgärdas av en trädgårdsmur. Garaget har plats för en bil.

Idag är Utrikesdepartementet hyresgäst.

Hitta hit

Hitta till Reykjavik, Island. Ambassad och ambassadörens residens

Kansli: Lagmuli 7, Residens: Fjolugata 9, Reykjavik

Hitta på Google Maps