Nummerlotteriets hus har uppkallats efter Kungliga Nummerlotteriet som ägde husen 1780–1841. I nummerlotteriet gjorde de spelande insatser på nummer mellan 1 och 90, därav namnet. Var tredje onsdag anordnades dragning av vinstnummer för allmänheten på Slottsbacken.

År 1841 avvecklades Nummerlotteriet och fastigheterna köptes av Sundhetskollegium, dagens Socialstyrelsen. Arkitekt Carl Gustaf Blom-Carlsson anlitades för att modernisera och bygga samman dem. Bakom den enhetliga fasaden döljer sig tre byggnader. Nummerlotteriets hus ingår i kvarteret Cepheus, ett av Gamla stans äldsta kvarter. Svartmangatan i sin tur är en av Stockholms äldsta gator. Den ledde från södra stadsporten till Stortorget och bebyggelsen längs gatan är i grunden lika gammal som staden, från 1200-talet.

Praktfull innergård

Cepheus, innergården. En gulputsad fasad och en stenlagd gård med grönskande träd, buskage och planteringar. Några röda tulpaner blommar.

Foto: Katrin Furustig

År 1936 påbörjades en stor sanering av kvarteret under ledning av arkitekt Albin Stark. Flera gårdshus revs för att ge plats till en gemensam innergård som blev Gamla stans första park. Övriga hus renoverades och inreddes med moderna och attraktiva lägenheter.

Parken uppskattas lika mycket i dag som förr, då särskilt av barnen i kvarteret Cepheus. De hade en prunkande oas till lekplats jämfört med andra mörka, smutsiga gårdar. Historierna är många om hur barn i grannkvarteren försökte lura portvakten och ta sig in till gården.

I dag fungerar byggnaden som kontorslokal och är sedan 1995 byggnadsminnesmärkt. Statens fastighetsverk förvärvade Nummerlotteriets hus, tillsammans med övriga byggnader i kvarteret Cepheus, 2008.

Bilder

Cepheus gårdsporten. En rundad portal med spröjsade glasdörrar. Gården är stenlagd. Längs en husvägg står krukor med spirande växter.

Foto: Katrin Furustig

Cepheus, innergården. En stenlagd gård med grönskande träd, buskage och planteringar. Längs en husfasad står krukor med plantor.

Foto: Katrin Furustig

Cepheus, vy över husen kring gården. Smala huskroppar av olika ålder och höjd, med olika färgsättning. Vår, grönska och blommor.

Foto: Katrin Furustig

Hitta hit

Hitta till Cepheus

Svartmangatan 9, 111 29 Stockholm

Hitta på Google Maps