Våra bästa sommartips

2021 är Friluftslivets år. Statens fastighetsverk förvaltar parker och marker och andra spännande miljöer som passar för alla möjliga former av friluftsliv. Träffas utomhus i sommar, njut av friluftsliv och utnyttja den fantastiska allemansrätten.

Allemansrätten berättar vad du måste tänka på när du är ute och vandrar, campar, klättrar, plockar blommor och gör annat i naturen.

Information om allemansrätten på Naturvårdsverkets webb.

Sommarfavoriter att besöka

Även om många slott och museer kommer att vara stängda ännu ett tag på grund av pandemin så finns det parker, marker, öar och berg att besöka och bestiga. Vi bad några kollegor att dela med sig av sina bästa tips.

Sommarbingo

Njut av naturen i sommar – själv eller tillsammans med barn, familj och vänner. Här är några tips på vägen som du kan bocka av. Pröva något nytt eller återupplev gamla favoriter. 

Sommartips – gå i Carl von Linnés fotspår

Vår kulturmiljöspecialist Elisabet Hesseborn tipsar om en plats som väcker din fantasi – Linnés Hammarby.

Linnés Hammarby. Från en stenig skogsbacke skymtar gården. Höst och gula löv.

Sommartips – krama ett träd

SFV:s naturvårdsspecialist Irene Sivertsson har gett sig ut i skogen någonstans i Jämtland för att tipsa om en rofylld sommaraktivitet– att umgås med ett gammalt träd.

Sommartips – fågelskåda i skymningen

Viktor Axelsson Banck, projektutvecklare på Statens fastighetsverk har ett kvittrande sommartips. Följ med till våtmarken i Bergianska trädgården.

Bergianska trädgården. Damm och Victoria-växthuset. Vår och grönska.

Sommartips – en kryddig köksträdgård

Vår brandskyddspecialist Johan har besökt Läckö slott vid Vänern och tipsar om den vackra köksträdgården invid slottet. En stilla oas för den trädgårdsintresserade.

Köks-trädgården vid Läckö slott. I bakgrunden slottet.

Sommartips – umgås med uråldrig ek

Vår förvaltare Martin Perssons sommartips är Biskops-Arnö i Mälaren. Där kan man bland annat besöka den gamla Biskopseken som mäter 725 cm i omkrets.

Biskops Arnö. Gammal, knotig ek med stora hål i stammen. Sommar och grönska.

Sommartips – slumra i slottsparken

Mimmi Mannheimer, besöksmålsutvecklare på SFV tipsar om Ulriksdal slottspark i Solna. Passa på att beundra de vackra barockträdgårdarna och ta en tupplur i en undanskymd vrå.

Del av skulpturgrupp i Ulriksdals slottsträdgård. Tidig höst.

Sommartips – en mångsidig udde

Cecilia Florin är förvaltare på Statens fastighetsverk och hon tar oss med på en joggingtur längs motionsslingan vid Vanäs udde i Karlsborg, en plats för många olika upplevelser.

Sommartips – fornborgssafari med familjen

Erika Bjurling är kommunikatör på Statens fastighetsverk och tipsar om alla de fornlämningar man kan besöka på Öland. Följ med på ett forntida äventyr.