Var vill du ta SFVmester?

Slott, skogar, fästningar, kyrkor, parker, bruksmiljöer, fyrar, ruiner, museer, minnesplatser och fornminnen. Vi på Statens fastighetsverk förvaltar över 2 300 fastigheter för dig och alla som bor i och besöker Sverige. Cirka 200 av dem är historiska besöksmål - kända och okända - runt om i Sverige. Besök dem här på webben eller inspireras till en utflykt. Ta sfvmester i sommar!

Bebyggelse runt en naturhamn på Väderöarna. Klipporna runt hamnen är rundade av vågorna.

Väderöarna i Bohusläns skärgård. Foto: Thomas Wallin

Skog, mark och kronoholmar

Tycker du om att vistas i vår svenska natur så är det stor chans att du vandrar i skogar, strövar i marker eller besöker några av de 1 700 öar som vi förvaltar. Bland dem finner du naturreservat som Lovö och Bogesundslandet samt världens första nationalstadspark. Totalt förvaltar vi en sjundedel av Sveriges yta.

Se här vilka skogar, marker och kronoholmar du kan besöka.

Parker och trädgårdar

Visst vore det väl roligt att upptäcka din historia genom blommor, träd och fåglar? I våra parker, trädgårdar och naturmiljöer kan du både skämma bort dina sinnen och leta efter historiska spår. Kanske kan du till och med ta hem någon idé till din egna gröna oas.

Se här vilka parker och trädgårdar du kan besöka.

 

Alvastra klosterruin. Perspektiv genom en rad spetsiga stenvalv, beväxta med örter och gräs.

Alvastra kloster i Östergötland. Foto: Anders Bodin

Kyrkor och kloster

För dig som söker en stunds stillhet och eftertanke så förvaltar vi många vackra oaser för själ och sinne. Ta dig en stund och njut av stämningen vid våra vackra medeltida kyrkor, klosterruiner och slottskyrkor. Ett fåtal av dem kan man av olika skäl inte gå in i, men är ändå väl värda ett stopp.

Se här vilka kloster och kyrkor du kan besöka.

Museer och teatrar

Var ska ett museum ligga om inte mitt i sin historia? I Våra fastigheter hittar du Sveriges sexton nationella museer och dess ovärderliga skatter. Och runt om i landet välkomnas du av länsmuseer, arbetslivsmuseer och hembygdsmuseer i våra byggnader, alla med kunniga eldsjälar som gärna tar med dig in i historien.

Se här vilka museer och teatrar du kan besöka.

Fönster i Kalmar slott

Kalmar slott. Foto: Marcus Funke, Maddoc Photography

Slott och herresäten

Om du vill förgylla din dag med pampiga byggnadsverk och vackra slottsparker så förvaltar vi ett stort antal ståtliga slott för dig och alla som bor i Sverige. Nio av slotten räknas som kungliga och där välkomnas du av Ståthållarämbetet. I våra andra slott erbjuder våra hyresgäster dig en chans att upptäcka och uppleva allt från praktfulla salar till ruskiga fängelsehålor. 

Se här vilka slott och herresäten du kan besöka.

Minnesplatser

Många av våra historiska miljöer är förknippade med Sveriges regenter och adel. Men bland våra besöksmål hittar du även platser med kopplingar till kända historiska personer som Heliga Birgitta, Gustav Vasa, Carl von Linné, John Ericsson och Tycho Brahe. Vid minnesvården Gravitational Ripples på Blockhusudden i Stockholm kan du hedra minnet av alla de som miste livet vid flodvågskatastrofen i Sydostasien 2004.

Se här vilka minnesplatser du kan besöka.

Fyrplatser och fiskelägen

Älskar du havet så erbjuder vi dig väderbitna fyrplatser längs hela Sveriges kust, från Väderöarna i norra Bohuslän till Rödkallen i Luleå skärgård. Alla bär de på sin egen historia om det kärva livet på ön för dåtidens fyrfolk och lotsar.

Vill du uppleva enskildheten och fågellivet på en naturskön fyrplats? Eller föredrar du att njuta några dygn med god mat, sköna sängar och spännande historier om öns fyrvaktare och hans familj? Valet är ditt!

Se här vilka fyrplatser och fiskelägen du kan besöka.

Befästningar och fängelser

Spåren från hur vi genom historien har försökt skydda vårt land mot fienden är många. Hos oss kan du besöka allt från landets äldsta fornborgar till mäktiga fästningsverk och moderna före detta hemliga militäranläggningar. En del är väl synliga, andra döljer sig djupt ner i urberget.

Se här vilka befästningar och fängelser du kan besöka.

Bruksmiljöer och -byggnader

Är du nyfiken på hur vardagslivet kunde te sig förr i tiden? På Huseby bruk och Lövstabruk får du en inblick i hur det var att leva i ett brukssamhälle. Runt om i Sverige kan du även stifta bekantskap med mer speciella bruksbyggnader som till exempel en skvaltkvarn, en masugn, tre fjällägenheter och ett strandridarboställe.

Se här vilka bruksmiljöer och -byggnader du kan besöka.

St Hans ruin

St Hans ruin på Gotland. Foto: SFV/Mia Fernlund

Fornminnen och ruiner

Är du nyfiken på människorna som levde långt före oss? Besök då någon av alla våra fornminnen från stenåldern (3000 f:Kr.), äldre bronsåldern (1700-1100 f.Kr.) och järnåldern (t.o.m. 1050 e.Kr.). Under varje sten döljer sig ett levnadsöde. Så även om vi inte vet så mycket om den person som begravdes på platsen, sätter bara din fantasi gränsen när du tänker på hur hen var som människa och hade det i livet.

Se här vilka fornminnen och ruiner du kan besöka.

Världsarv

I Sverige finns femton världsarv utsedda av Unesco. Du är välkommen till våra besöksmål i sju av dessa unika miljöer: Örlogsstaden Karlskrona, Södra Ölands odlingslandskap, Hansastaden Visby, Birka och Hovgården, Drottningholms slott, Höga kusten och Laponia. Dessutom äger vi fastigheter i Världsarvet Falun.

Se här vilka världsarv du kan besöka.

Besöksmål i Stockholms län

Eftersom makt, beslut och pengar ofta samlas i landets huvudstad så skrivs även en stor del av landets historia där. Utöver våra besöksmål så förvaltar vi därför ett flertal offentliga fastigheter och stora markområden i centrala Stockholm, bland dem alla regeringsbyggnader och världens äldsta riksbanksbyggnad vid Järntorget.

Se här vilka besöksmål i Stockholms län du kan besöka.