Hemliga rum 2022

Många historiskt viktiga platser och berättelser är otillgängliga eller faller med tiden i glömska. Nu öppnar Statens fastighetsverk, SFV, dörrarna till några av dessa Hemliga rum, i digital form. Följ med till sju unika svenska platser!

Avsnitt 1: Victoriafortet – det ingen visste

Victoriafortet, Vuollerim – det ingen visste. 40 meter under mark, i en anläggning så hemlig att inte ens de boende på orten kände till den, var Sverige under kalla kriget berett på en invasion. Här nere är det atomsäkert, men är det spöksäkert? Del 1 av 7

Läs mer om Victoriafortet

Avsnitt 2: Tynnelsö slott – makten och skulden

Tynnelsö slott utanför Strängnäs – makten och skulden. Detta urgamla slott ligger på en ö i Mälaren som en gång låg i maktens centrum. Det har varit hem för såväl biskopar, kungligheter som för en mystisk kvinna med en skuld att inkassera. Del 2 av 7

Läs mer om Tynnelsö slott

Avsnitt 3: Örnbo fjällägenhet – det väglösa landet

Örnbo fjällägenhet – det väglösa landet. Marken på gränsen till Västerbottens fjällvärld ansågs inte vara odlingsbar för jordbruk. Den ingick i områden vikta för rennäringen. Här levde en samisk familj ett mycket knappt nybyggarliv i början av förra seklet. Nära naturen, men på naturens villkor. Del 3 av 7.

Läs mer om Örnbo fjällägenhet

Avsnitt 4: Dalby Kungsgård – tusen år av liv

Dalby Kungsgård, Dalby – tusen år av liv. Kungsgården med den bördiga marken utanför Lund har producerat livsmedel i minst tusen år och det kommer den fortsätta att göra. Men den har också försett makten med hästkrafter – i det stora stenstallet har det luktat gödsel och yrt halm sedan slutet av 1200-talet. Del 4 av 7.

Läs mer om Dalby Kungsgård

Avsnitt 5: Godnatts fästningstorn – ett ljus i mörkret

Godnatts fästningstorn, Karlskrona – ett ljus i mörkret. För sjöfarten var fyrnätet livsviktigt och många gånger en ren räddning. På fyrarna bodde hela familjer på de mest isolerade arbetsplatser man kan tänka sig. Del 5 av 7.

Läs mer om Godnatts fästningstorn

Avsnitt 6: Bodens fästning – experimentet och likrummet

Bodens fästning – experimentet och likrummet. I ett av de nedlagda forten i den mäktiga Bodens fästning skulle tidens tand få fritt spelrum. Men det är mycket som kan gå fel, experimentet slutade i kaos. Följ med teamet in i förödelsen på jakt efter likrummet. Del 6 av 7.

Läs mer om Bodens fästning

Avsnitt 7: Carlstens fästning, Marstrand

Carlstens fästning, Marstrand. I dödens väntrum. För många var ett straff på den fruktade fästningen likställt med döden. I cellerna trängdes fästningsfångarna men helt isolerad i ett rum i kommendantshusets andra våningen satt en mycket ovanlig fånge. Del 7 av 7.

Läs mer om Carlstens fästning.