Renovering av kvarteret Residenset i Göteborg
SFV genomför flera renoveringar i kvarteret vars byggnader har högt kulturhistoriskt värde. Renoveringarna sker både interiört och exteriört. Bland annat byts fönster ut till kopior av de ursprungliga fönstren.
Länsresidenset i kvarteret Residenset byggdes som ett privat stadspalats i mitten av 1600-talet och är en av Göteborgs äldst bevarade byggnader.
Gerda Elfverson
Förvaltare
010-478 75 08
gerda.elfverson@sfv.se
Helena Thomann
Projektchef
010-478 70 00
helena.thomann@sfv.se

Foto: Bert Leandersson
Ett högt kulturhistoriskt värde
Kvarteret Residenset i centrala Göteborg består av fyra byggnader från olika tider – Länsresidenset, Landstatshus A och B samt hörsalsbyggnaden.
Den äldsta byggnaden i kvarteret Residenset, Länsresidenset, byggdes som ett privat stadspalats i mitten av 1600-talet och är en av Göteborgs äldst bevarade byggnader. Här har landshövdingar bott och verkat i över 300 år. Byggnadens nuvarande utseende är från 1851.
Intill Länsresidenset mot Södra Hamngatan uppfördes i början av 1700-talet det första landskontoret, föregångaren till dagens länsstyrelse. Detta hus revs senare och ersattes med Landstatshus A år 1923. För att klara av att husera länsstyrelsens växande verksamhet har kvarteret fortsatt att byggas till i omgångar. Landstatshus B tillkom under 1940-talet, och därefter så sent som år 1996 uppfördes en hörsal mot Stora Badhusgatan.
Byggnaderna i kvarteret har högt kulturhistoriskt värde. Länsresidenset och Landstatshus A är statliga byggnadsminnen. Landstatshus B, hörsalen och tomtmarken har av regeringen föreslagits att få samma skydd och utreds nu.
Byggnaderna i kvarteret Residenset, som sammanlagt innehåller cirka 6 000 kvadratmeter lokalyta, används i dag – utöver bostad och representationsvåning för landshövdingen – till kontor, framför allt åt Länsstyrelsen i Västra Götaland. SFV:s Göteborgskontor finns inrymt i Landstatshus B. Hörsalen hyrs ut till konferenser eller tillställningar av olika slag.

Denna bild visar hörsalen och Landstadshus B. Foto: SFV
Renovering interiört och exteriört
Under 2024–2025 renoverar SFV delar av kvarteret. Interiört renoveras en tidigare bostadsdel i länsresidenset och görs om till representationsytor. Vi bygger även om i Landstathus B och hörsalsbyggnaden för att Länsstyrelsen ska få en bättre arbetsmiljö. Exteriört renoverar vi fönster i etapper på länsresidenset och Landstatshus A, samt tak, fasad och fönster på Landstatshus B. I samband med takrenoveringen på Landstatshus B utreder vi även möjligheten att tillföra solceller.
Landstatshus B, som består av två delar sammanfogade i en rektangel, är ritad av arkitekt Erik Friberger. Byggnaden, som stilmässigt hör till svensk funktionalism, har en fasad i gult handslaget tegel. Under årens lopp har väder och vind lett till att underhållsbehovet tilltagit.
Under renoveringen kommer tegelfasaden att rengöras och fogas om. Frostskadade stenar byts ut. Tegelskiftet ovan fönster inklusive armeringen/stålbalken tas ned och ersätts med nya tegelbalkar.
Redan 2014 byttes en del av byggnadens fönster ut. I samband med det projektet hittade vi ett originalfönster bakom ett ventilationsgaller. Detta fönster mättes upp och nya tillverkades som kopior på det ursprungliga. De fönster som nu byts ut kommer att få samma fina utformning.
Tidplan för fasad- och fönsterrenovering
Fasadrenoveringen av Landstatshus B utförs i två etapper med start våren 2024. I den första etappen, som pågår under den varma årstiden, ingår långsidan mot söder. I etapp två, som genomförs under motsvarande period år 2025, ingår gavelsidan mot Stora Badhusgatan och långsidan mot innergården.