The European Forum for Historic Sites - Unik konferens i Kalmar avslutar projekt Öppna portar

Publicerat

Den 22-24 oktober arrangerar Statens fastighetsverk (SFV), tillsammans med regionala samarbetspartners, en konferens med historiska platser och dess potential i fokus. The Europen Forum for Historic Sites (EFHS) är en mötesplats för alla som arbetar med att bevara, tillvarata och utveckla historiska miljöer. Det välfyllda programmet, med flera europeiska talare, syftar till att ge inspiration för än bättre historiska besöksmål runt om i Europa. Konferensen avslutar EU-projektet Öppna portar. Journalister är varmt välkomna att delta på hela eller delar av konferensen.

The European Forum for Hitoric Sites går av stapeln den 22-24 oktober på Kalmar slott. Hit kommer talare från hela Europa för att dela med sig av sina erfarenheter kring vad det innebär att starta, utveckla och driva historiska besöksmål samt hur man kan kombinera bevarande och äkthet med affärsmässighet; ett måste för att överleva i en konkurrensutsatt bransch.

Känslostark inledning

Årets The European Forum for Historic Sites inleds med att Dr Piotr Cywinski från State Museum i Auschwitz, Polen, talar under rubriken "Auschwitz – Authenticity of the historic site". Få historiska platser på jorden är så laddade med känslor som Auschwitz-Birkenau koncentrationsläger. Dr Cywinskis föreläsning handlar om vikten av autenticitet och om det ansvar vi alla har kring att förmedla vad som hänt på en historisk plats.

På talarlistan finns bland annat även; Judith Moreau, utvecklingschef på Culturespace i Paris, Adam Busiakiewicz, kulturarvskonsult på Fine Art i London, Nils-Magnus Angantyr, marknadschef på Astrid Lindgrens Värld i Vimmerby, Matthias Ripp, World Heritage Coordinator, Ravensburg och Violet Dalton, Head of volunteering, National Trust for Scotland i Edinburgh.

-       Vi har arbetat hårt för att sätta ihop ett innehållsrikt program och jag vågar lova att den som besöker European Forum for Historic Sites kommer att få med sig ovärderlig kunskap och nya insikter kring de historiska platsernas värden i samhället och hur man framgångsrikt arbetar med sin historia för att locka och behålla besökare, säger Claes Brunius, projektledare vid Statens fastighetsverk för EFHS.

Den som besöker konferensen kommer bland annat att få reda på hur man får länder, kommuner och entreprenörer att samarbeta professionellt för att skapa en pilgrimsled, vilken funktion historiska platser kan ha för människor i krigsdrabbade områden, hur ett äkta slott kan förvandlas till ett sagoslott eller hur man på ett förbluffande sätt kan blanda konst och kultur.

Studieresor till öländska och småländska stoltheter

Vid sidan av tre spännande seminarieserier och workshops erbjuder konferensen tre inspirationsresor i Småland och på Öland. Under dessa studieresor får konferensdeltagarna bland annat titta närmare på de utvecklingsinsatser som Statens fastighetsverk, tillsammans med sina samarbetspartners, genomfört i projektet Öppna portar under 2012-2014.

-       Vi vill ta tillfället i akt att visa upp vad vi tillsammans, på relativt kort tid, har åstadkommit för att förädla dessa utvalda besöksmål. Resorna kommer bland annat att gå till Borgholms slott där vi har skapat en ny upplevelsebaserad utställning, till Eketorps fornborg som fått en ny entréport och till Huseby bruk där vi har som ambition att skapa Sveriges mest attraktiva bruksmiljö, säger Anders Magnusson, förvaltningsområdeschef vid Statens fastighetsverk.

Hopp om årlig fortsättning

Årets konferens - som förhoppningsvis är den första av flera i ämnet - avslutas med något brinnande aktuellt. Jurjen van der Tas, Deputy Director hos världens största kulturfilantropiska organisation, Aga Khan Trust for Culture, berättar om deras arbete med att bevara och återupprätta historiska städer i den muslimska världen.

-       SFV:s förhoppning är att The European Forum for Historic Sites är här för att stanna, att konferensen faller så väl ut att det blir en årlig fortsättning. Historiska besöksmål och dess utveckling är en speciell och viktig gren inom svensk och europeisk turism och värd att uppmärksammas, säger Harald Pleijel, fastighetschef vid Statens fastighetsverk.

För mer information kontakta:

Claes Brunius, projektledare vid Statens fastighetsverk för EFHS, 072 51 005 83, claes.brunius@sfv.se

Marlene Bergström, projektadministratör vid Statens fastighetsverk för EFHS, 076 53 31 15, marlene.bergstrom@sfv.se

Åsa Carlberg, pressekreterare vid Statens fastighetsverk, 08 696 76 00, asa.carlberg@sfv.se

Pressbilder:

news.cision.com/se/statens-fastighetsverk

Kortfakta - The European Forum for Historic Sites

Den 22-24 oktober arrangerar Statens fastighetsverk The European Forum for Historic Sites (EFHS) på Kalmar slott. Konferensen är en del av projektet Öppna portar som har pågått sedan 2012 och som avslutas vid årsskiftet.

EFHS är en ny mötesplats för alla som arbetar med att bevara, utveckla och tillvarata historiska miljöer. Konferensen syftar till att lyfta fram de värden, den kraft och de möjligheter som dessa unika miljöer skänker oss, i Sverige och i Europa.

Programmet, som i huvudsak hålls på engelska, är fullt av intressanta föreläsningar och seminarier, engagerade workshops samt lärorika och inspirerande studieresor.

Pressen välkommen att delta

Journalister är varmt välkomna att delta under hela eller delar av konferensen. Anmäl ditt deltagande till projektadministratör Marlene Bergström, 076 53 31 15, marlene.bergstrom@sfv.se

Programmet i sin helhet

: http://www.sfv.se/efhs2014

Mer information om Öppna portar:

http://www.sfv.se/sv/om-oss/uppdrag/besoksmal/oppna-portar/