Sveriges stolthet i Washington tio år

Publicerat

Den skulle bli något nytt, Sveriges ambassad i Washington, House of Sweden. En byggnad som skulle andas svenska värderingar och svenska kvaliteter. En ambassad som skulle utstråla värden som demokrati, öppenhet och jämlikhet. Arkitekterna Wingårdh/Hansen skapade, med sitt vinnande bidrag, en ljus byggnad med stor funktionalitet och med material som minner om det svenska. I veckan firar ett välanvänt och älskat Sverigehus tio år.

Det var ingen snabb resa. Istället var det årtionden av diskussioner som låg bakom beslutet att Sverige skulle få en ny ambassad, en ny svensk arena, på bästa läge i Georgetown vid Washington Harbour. Uppdraget att genomföra arkitekttävlingen och ansvara för uppbyggnaden gick till Statens fastighetsverk, som efter flera års letande hade kommit över tomten vid Potomacflodens strand.

-       I regeringsuppdraget låg att uppföra en byggnad som skulle vara mer än en ambassad - ett svenskt skyltfönster. I arkitekttävlingen tryckte vi därför på att målet, utöver all funktionalitet, var en byggnad som skulle utstråla transparens, öppenhet och diplomati. En spännande uppgift eftersom en ambassadbyggnad ditintills varit sluten, säger Michael Blomqvist, fastighetschef vid Statens fastighetsverk.

Utmaningen stannade dock inte vid den arkitektoniska målsättningen gällande öppenheten. Regeringen hade också önskemål om att här lyckas förena politik, näringsliv och kultur.

-       Idag har vi vant oss vid att en modern ambassad kan behöva offentliga rum, samlingslokaler och utställningshallar för att på ett bra sätt fullgöra sina uppgifter men för tio år sedan var det här fortfarande nytt, säger Michael Blomqvist.

Ett Sverigehus för möten på alla plan

Lösningen blev en byggnad bestående av tre centrala delar där en del upptas av ambassadverksamhet, en av publik verksamhet och den tredje av företagslägenheter. Idag, tio år efter invigningen, har House of Sweden på många sätt blivit den mötesplats som alla inblandade hoppades på. Statens fastighetsverk driver en uppskattad eventverksamhet i de offentliga delarna av huset. Dessa ytor används också flitigt av ambassaden som här arrangerar uppskattade utställningar.

-       House of Sweden är ett hus som bjuder på många typer av möten och upplevelser. Många hittar också hit. Varje år är det ungefär 16 000 personer som besöker något av de 200 events som arrangeras, säger Lars Brandberg, fastighetsförvaltare vid Statens fastighetsverk.

Uppskattad arkitektur vid förrädiskt vatten

House of Sweden har även arkitektoniskt blivit en uppskattad byggnad i stadsdelen Georgetown. Runt huskroppen går ett bälte av ljust, bakbelyst trä, vilket ger en känsla av att huset svävar då det är mörkt ute. Byggnaden drar dock även dagtid många blickar till sig där den ligger precis intill strandpromenaden. Det vattennära läget är dock inte bara positivt.

-       Vi har redan från början haft stora problem med återkommande floodings på den före detta sumpmarken som huset ligger på. Inför invigningen 2006 drabbades DC av modern tids värsta översvämning. Då var det lite svettigt! Men med tiden har vi lärt oss att hantera de problem som vattnet ibland för med sig. Strandpromenaden och den vackra utsikten från husets terrasser gör det ändå mödan värd, säger Lars Brandberg.

För mer information kontakta:

Michael Blomqvist, fastighetschef Statens fastighetsverk, +46 10 478 70 21, michael.blomqvist@sfv.se

Lars Brandberg, fastighetsförvaltare Statens fastighetsverk, +46 10 478 71 29, lars.brandberg@sfv.se

Åsa Carlberg, pressekreterare Statens fastighetsverk, +46 10 478 76 00, asa.carlberg@sfv.se

Pressbilder:

http://news.cision.com/se/statens-fastighetsverk

Kortfakta House of Sweden

House of Sweden rymmer Sveriges ambassad i Washington DC, två våningsplan med exklusiva Office Suites, varav ett kontor även hyser den isländska ambassaden och ett cirka 700 kvm stort Event Center som drivs av Statens fastighetsverk.

-       Arkitekttävlingen utlystes 2002

-       Vinnare av arkitekttävlingen avslöjades 2003

-       Byggnationen påbörjades 2004

-       Invigning, oktober 2006

Mer om House of Sweden:

http://www.sfv.se/sv/fastigheter/utrikes/nordosydamerika/washington-dc-house-of-sweden/