Statens fastighetsverk utökar sitt innehav med ett 70-tal kulturfastigheter

Publicerat

Glimmingehus i Skåne, Uppsala högar och Eketorps fornborg på Öland är några av de 70 kulturfastigheter som just gått över i förvaltning från Riksantikvarieämbetet till Statens fastighetsverk. Bland fastigheterna finns också ett stort antal gravfält, fornlämningar och kyrkoruiner.

Överföringen från Riksantikvarieämbetet till Statens fastighetsverk innebär att svenska staten även fortsatt äger fastigheterna. Även målet - att bevara, bruka och utveckla fastigheterna så att de förblir betydelsefulla för människor att ta del av - är detsamma.

-       Statens fastighetsverks uppdrag är att förvalta statens kulturfastigheter. Överföringen från Riksantikvarieämbetet är därför en naturlig utveckling och något som varit på gång under ett stort antal år. Flera utredningar har också föreslagit just detta, säger Björn Anderson, generaldirektör för Statens fastighetsverk.

Stor variation av fastigheter

Det är en varierad samling fastigheter som Statens fastighetsverk nu fått ansvar för, från uppskattade och välbesökta besöksmål som Birka på Björkö eller Glimminge hus och Ale stenar i Skåne till ett stort antal skeppssättningar och gravhögar över Sverige.

-       Bland de mest kända fastigheterna på listan hör världsarvet Birka/Hovgården, som redan idag är ett internationellt besöksmål. Uppsala högar med sina monumentala storhögar, gravfält och andra fornlämningar är spännande förstås liksom Kronobergs slottsruin utanför Växjö som är en mycket trevlig utflykt, säger Karin Gold Cox, kulturarvsspecialist vid Statens fastighetsverk.

På listan finns också ett antal kyrkoruiner, främst på Gotland men även några fungerande medeltidskyrkor. Bland dessa kan nämnas Trönö gamla kyrka, som med sina anor från 1200-talet räknas som Norrlands bäst bevarade medeltida kyrka.

För mer information kontakta:

Karin Gold Cox, kulturarvsspecialist Statens fastighetsverk, 08 696 70 17, karin.gold-cox@sfv.se

Åsa Carlberg, pressekreterare Statens fastighetsverk, 08 696 76 00, asa.carlberg@sfv.se

Pressbilder:

news.cision.com/se/statens-fastighetsverk