Ryttarkungen rider vidare på Slottsbacken

Publicerat

Om du promenerar från Slussen ner mot Gamla stan i Stockholm ser du mitt på Slussplan en staty av en häst och en ryttare. Det är kronprins Karl Johan Bernadotte som rider in i Stockholm. Statyn har sedan den invigdes 1854 flyttats ett antal gånger i den nära omgivningen. Nu är det, med anledning av Slussens stora omgörning, dags igen. Ny tillfällig adress blir Gubbens gård vid Slottsbacken. Hur länge statyn ska stå där eller vart den ska ta vägen sedan är inte klart i nuläget.

Orsaken till att statyn flyttas är den påbörjade omgörningen av Slussen och att sockeln, som ryttarkungen står på, är i mycket dåligt skick.

-       Att något varit på gång med ryttarstatyn har den uppmärksamma stockholmaren kunnat notera en tid. För att kunna göra våra undersökningar och förbereda ryttarkungen för flytt omgärdas statyn av såväl byggnadsställning som skyddsstaket. Det tillhör inte vanligheterna att vi flyttar på statyer så projektet är både svårt och spännande, säger Lotta Günther, fastighetschef vid Statens fastighetsverk.

Statyn, som föreställer Karl XIV Johan när han som kronprins red in i Stockholm år 1810, är gjord av konstnären Bengt Erland Fogelberg. Fogelberg modellerade statyn i Rom och gjutningen skedde i München. Statyn avtäcktes 4 november 1854 och ceremonin ägde rum på 40-årsdagen av unionen med Norge. Oscar I invigningstalade.

Stora sockelproblem

Då förra omvandlingen av Slussen var aktuell, 1931-1935, flyttade man statyn. För att kungen inte skulle rida rakt in i huset mitt emot tvingades man då byta håll på honom. Den ursprungliga sockeln av Carraramarmor byttes ut vid flytten och ersattes av en sockel i granit. Idag är sockeln i så dåligt skick att bara delar av beklädnadsstenen kommer att återanvändas.

-       Det har varit svårt att göra grundliga förundersökningar eftersom statyn står på en så hög sockel idag. Vi är dock säkra på att sockeln kommer att behöva ersättas till stor del. Den kommer också att göras lägre. Hur det står till med statyn i övrigt ska vi undersöka vidare så snart den fått sin nya placering, säger Lotta Günther.

Rider vidare på Slottsbacken

Statyns första stopp efter flytten blir Gubbens gård vid Slottsbacken. Här kommer Statens fastighetsverk att genomföra den nödvändiga undersökningen och renoveringen. Därefter är planen att ryttarkungen ska flyttas upp på Slottsbacken, ungefär mitt för Slottets södra valv. Var statyn kommer att placeras när ombyggnaden för Slussen är klar är inte bestämt i nuläget.

Statyflytten, som projekt Slussen genomför i samarbete med Statens fastighetsverk, äger rum 6-9 november. Om du är intresserad av att vara med då själva flytten görs, kontakta Mats Andersson, Byggledare projekt Slussen, 070-520 44 48.

För ytterligare information kontakta:

Lotta Günther, fastighetschef Statens fastighetsverk, 010 478 72 15, lotta.gunther@sfv.se

Åsa Carlberg, pressekreterare Statens fastighetsverk, 010 478 76 00, asa.carlberg@sfv.se

Eva Rosman, kommunikationsansvarig projekt Slussen, 076 122 64 43, eva.rosman@stockholm.se

Pressbilder:

http://news.cision.com/se/statens-fastighetsverk