Nybildat råd utvecklar Landskrona citadell

Publicerat

Landskrona slott och citadell är en av Nordens bäst bevarade 1500-tals fästningar med en rik och spännande historia. Idag är Citadellet en av Landskronas främsta sevärdheter, en omtyckt plats för landskronabor och besökare. Men det finns fortfarande en stor utvecklingspotential. På initiativ av Statens fastighetsverk, ägare och förvaltare av Citadellet, bildas nu ett gemensamt råd för att stärka platsen som besöksmål. Tisdagen den 10 maj bjuder rådet in pressen för att berätta om sitt arbete och hur de ser på Citadellets framtid.  

Citadellrådet består av representanter från Statens fastighetsverk, Landskrona stad, Landskrona slott/Hotel Öresund och Why Not Café.

-       Syftet med rådet är att samla nyckelpersoner från staden och våra hyresgäster för att tillsammans stärka Citadellet. Vi är övertygade om att vi i framtiden kan locka fler och nya besökare till denna unika plats om vi arbetar aktivt och samlat kring utvecklingen, säger Lars-Erik Berglund, besöksmålsutvecklare vid Statens fastighetsverk.

Citadellrådet bildades i början av året och har redan kommit en bra bit på väg. Imorgon tisdag, den 10 maj, träffas de åter och vill då passa på att välkomna pressen.

Kom och träffa representanter för Citadellrådet och lyssna på deras tankar och idéer för att tillsammans öka Citadellets attraktionskraft.

Vi träffas vid Landskrona Citadell, vid bron in till borggården, kl 13.00. Ingen föranmälan krävs.

Varmt välkommen!

För ytterligare information kontakta:

Lars-Erik Berglund, besöksmålsutvecklare Statens fastighetsverk, 073 360 13 01, lars-erik.berglund@sfv.se

Thorsten Karlén, destinationsutvecklare Landskrona stad, 0418 47 04 99, thorsten.karlen@landskrona.se

Åsa Carlberg, pressekreterare Statens fastighetsverk, 010 478 76 00, asa.carlberg@sfv.se

Pressbilder:

http://news.cision.com/se/statens-fastighetsverk

Kortfakta Landskrona Citadell

Landskrona citadell byggdes ursprungligen av den danske kungen Kristian III som ville ha kontroll över handelstrafiken genom Öresund. Ett citadell är en fästning som uppförts inne i, eller som del av, en stad. Citadellet stod klart 1559. Som en följd av freden i Roskilde blev Skåne, och därmed citadellet, svenskt 1658. På 1800-talet blev citadellet fängelse för livstidsdömda fångar.

Fästningen i Landskrona har en brokig historia och i en färgstark episod spelar den kände astronomen Tycho Brahe en viktig roll.

Om du står vid Landskrona Citadell och blickar ut över Öresund ser du en låg landstrimma i havet. Det är den konstgjorda ön Gråen. Den anlades vid det dåvarande grundet för att skydda hamnen mot angrepp. Arbetet med Gråen påbörjades 1748.